AB ülkeleri İsrail'in Filistin'e zulmüne ortak oldu

ABD'nin koşulsuz desteğini alan İsrail, sivilleri hedef aldı; kadın, çocuk demeden insanları katletti. Avrupa ise İsrail zulmüne ortak oldu. Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, Almanya, Fransa, İngiltere liderleri “İsrail’in yanındayız” açıklaması yaptı. Her yere İsrail bayrakları asıldı ve yansıtıldı

Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa’nın önde gelen ülkeleri İsrail’in zulmüne ortak oldu. AB binalarında, başbakanlık ofislerinde, kent meydanlarında İsrail bayrakları asıldı. Filistin’e destek vermek için eylem yapanların karşısına ise polis çıkartıldı. Binlerce kişi yasaklara rağmen 'yaşasın Özgür Filistin’ ve 'Canımız kanımız sana feda olsun Mescid-i Aksa' sloganları attı.


Berlin Branderburg Kapısı

AVRUPA, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalarda safını belli etti. Avrupa Birliği ve ülkelerin liderleri ABD ile yan yana durarak “İsrail’in yanındayız” ilanında bulundu. Belçika’nın başkenti Brüksel’de yer alan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu binası önündeki göndere İsrail bayrağı çekildi. Binaya İsrail bayrağı yansıtıldı. İsrail bayrağının yansıtıldığı bir diğer bina da İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Başbakanlık Ofisi binasıydı.

Benzer görüntüler Almanya'da da vardı. Başbakanlık binasının önündeki gönderde İsrail bayrağı dalgalandı. Almanya'da Berlin Branderburg Kapısı'na İsrail bayrağı yansıtıldı.

LİDERLERDEN İSRAİL'E DESTEK MESAJI

Avrupa ülkeleri liderleri ve kurumları, art arda İsrail'e destek mesajları yayımladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell "İsrail ile tam dayanışma içindeyiz" açıklaması yaptı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise "Almanya, Hamas'ın bu saldırılarını kınıyor ve İsrail'in yanında duruyor." değerlendirmesinde bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da "İsrail'i şu anda vuran terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. " açıklamasını yaptı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise "İsrail'in kendisini savunma hakkı mutlaktır." ifadesine yer verdi. Belçika, İspanya, İtalya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Yunanistan, Çekya, Slovenya, Finlandiya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Kosova yetkilileri de Filistin’e tepki İsrail'e destek verdi.


AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (sağdaki)

İSRAİL'E ASKERİ YARDIM TEKLİFİ

İsrail’e destek liderlerin açıklaması ile de kalmadı. Almanya’dan “askeri olarakta destek verebiliriz” açıklaması geldi. İngiltere, İsrail'i desteklemek amacıyla Doğu Akdeniz'de, Kraliyet Donanmasına ait iki gemi ile deniz devriye ve gözetleme uçağı konuşlandıracağını duyurdu.

AB’DE FİLİSTİN’E YARDIM KRİZİ

Avrupa Birliği içinde Filistin'e yapılan kalkınma yardımı konusunda üye devletler arasında kriz yaşandı. AB Komisyonu, 691 milyon avroluk finansal kalkınma yardımının askıya alındığını açıkladıktan sonra geri adım atarak, "Askıya alınmadığını, Hamas faaliyetlerini finanse etmemesini sağlamak için politikasını gözden geçireceğini" açıkladı.

Bu geri adımda, özellikle dönem başkanı İspanya başta olmak üzere İrlanda ve Lüksemburg gibi ülkelerin itirazları etkili oldu. BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres de AB Konsey Başkanı Charles Michel’e kaygılarını iletti.


AB Komisyonu önüne İsrail bayrağı asıldı, bununla da yetinilmedi binanın duvarına İsrail bayrağı yansıtıldı

AVRUPA ÜLKELERİ YARDIMLARDA BÖLÜNDÜ

AB’nin yardımları dondurma kararından vazgeçmesi sonrası Avrupa ülkelerinde de farklı tutumlar ortaya çıktı. Alman hükümeti, Filistin topraklarına yaptığı kalkınma ve altyapı yardımlarını gözden geçirme kararı alarak ödemeleri askıya aldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, bugüne kadar 73 milyon avroluk insani yardımda bulunmuştu. Bu yardımlar sivil toplum örgütleri ve Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla gıda yardımı ve sağlık hizmetleri için kullanılıyor. Avusturya da yardımları durduran ülkelerden oldu. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, toplam 19 milyon avroluk yardım projelerini askıya aldıklarını söyledi.

Birçok AB ülkesi de Filistin'e yardımların durmasına karşı çıktı. Fransa yardımların askıya alınmasını istemedi. Fransa Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada su, sağlık, gıda güvenliği ve eğitim alanlarında Filistin halkını desteklemek amacıyla BM aracılığıyla yapılan yardımların ihtiyaç olduğunu vurguladı. İspanya, Belçika, İrlanda gibi ülkelerde yardımların dondurulmasına karşı.

AB üyesi olmayan İngiltere'nin de yardımı kesme gibi bir niyeti bulunmadığı açıklandı.

İrlandalı vekilden Leyen'e: Çeneni kapat

AVRUPA Parlamentosu’nun (AP) İrlandalı milletvekili Clare Daly, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e İsrail'e destek açıklamalarından dolayı çok sert tepki gösterdi. Daly, sosyal medya hesabı üzerinden von der Leyen’e şu ifadeleiri kullandı: “Kim olduğunu sanıyorsun?' Siz bu makama seçilmediniz ve Avrupa Birliği'nin Avrupa Konseyi tarafından belirlenen dış politikasını belirleme yetkiniz yok. Avrupa ‘İsrail'in yanında’ değildir. Biz barıştan yanayız. Bizim adımıza konuşmuyorsunuz. Söyleyecek yapıcı bir şeyin yoksa ve açıkça söylemiyorsan çeneni kapat."

Eski Hollandalı diplomattan İsrail eleştirisi


Berber van der Woude (soldaki)

2019-2022 yılları arasında Kudüs ve Ramallah’ta görev yapan 14 yıllık Hollandalı diplomat Berber van der Woude, Başbakan Mark Rutte’nin “İsrail’in yanındayız” açıklamasını eleştirdi. Eski diplomat, Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Dilan Yeşilgöz’ün de katıldığı televizyon programında konuştu. Yeşilgöz’ün Hamas’ı ‘terör örgütü’ olarak nitelendirmesine yanıt veren van der Woude “Orada ben görev yaptım. Filistinlilerin nasıl bir hayatları olduğunu ben çok iyi biliyorum. Filistinlilere verilen içme suyu çok temiz değilken, bir kaç kilometre uzaklıkta oturan İsrailliler tertemiz su içiyorlar. Filistinliler inanın özgür değiller, açık bir hapishanedeymiş gibi bir yaşamları var, kolay değil.” dedi

Almanya ile İsrail arasındaki askeri işbirliği

ALMANYA’NIN “İsrail’e askeri destek de veririz” açıklamasının arkasında çok eskiye dayanan işbirliği var. Almanya İsrail’e 2015’te 6 denizaltı sattı. Bu denizaltılarının nükleer silahlarla donatılacağı öngörülüyor.

2017’de ilaveten 3 denizaltı için anlaşma imzalandı. Alman hükümeti 540 milyon avroyla finansmana katıldı (toplam finansal hacmin yaklaşık %30’u olduğu belirtiliyor). Bu üç yeni denizaltı 2027 yılında İsrail tarafından teslim alınacak.

Thyssenkrupp şirketinin ürettiği denizaltılarla ilgili anlaşmalar bir yanıyla İsrail’in nükleer kapasitesine hizmet ettiği için “hassas” bir mesele. Öte yandan Almanya İsrail ile balistik füze savunma sistemi Arrow 3’ü satın almak üzere Eylül 2023’te anlaştı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius bunu “iki ülke için tarihi bir gün” olarak nitelemişti. Arrow 3 dünya atmosferinin üstüne çıkıp düşman füzeleri imha ediyor. Füzeleri Israel Missile Defense Organization (IMDO) ve United States Missile Defense Agency (MDA) birlikte geliştirdi ve üretiyor. Yani İsrail-ABD ortak yapımı. Arrow ,NATO’nun hava savunma kalkanına dahil edilecek ve Almanya bu sistemi Rusya’dan gelen ‘tehdide’ karşı alıyor.

2021’de Almanya İsrail’le Leopard 2 tanklarınının teknik donanımını yükseltmek için TROPHY aktif savunma sistemini satın almak üzere anlaşma imzaladı.

Sonraki Haber