AB üyesi Akdeniz ülkeleri Güney Kıbrıs'ta görüşecek

Akdeniz'de yer alan 9 AB ülkesinin liderleri, Orta Doğu'da yaşanan gerilimi görüşmek üzere bugün Güney Kıbrıs'ta bir araya gelecek. Dokuz ülkenin liderlerine Ürdün Kralı Abdullah II da eşlik edecek.

Akdeniz çevresindeki dokuz AB ülkesinin liderleri Orta Doğu'da devam eden savaşları görüşmek üzere bugün Kıbrıs'ta bir araya gelecek.

ORTA DOĞU'DA YAŞANANLAR MASAYA YATIRILACAK

Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Malta, Slovenya ve Hırvatistan'dan katılacak olan devlet ve hükümet başkanlarına Kıbrıs'ın Baf kentindeki bir günlük toplantı sırasında Ürdün Kralı Abdullah II da eşlik edecek.

Bu yılki MED 9'a (AB Akdeniz Grubu) ev sahipliği yapan Güney Kıbrıs, Akdeniz'deki AB liderlerini tırmanan çatışmanın nasıl ele alınacağı konusunda bir araya getirmeyi hedefliyor. "AB henüz olması gereken tepkiyi göstermedi," diyen Güney Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letympiotis, AB'nin koordineli bir tutum sergilemesi gerektiğini vurguladı.

AKDENİZ'İ 6 AYDA 55 BİN KİŞİ GEÇTİ

İsrail'in Gazze'ye açtığı savaş ve Lübnan'ı işgalinin yanı sıra İran ile artan gerilim, mülteci ve göçmen akınlarının yanı sıra Avrupa'nın güvenliği ve ekonomisi üzerinde de büyük etkisi olacak daha geniş çaplı bir bölgesel çatışma korkusunu artırdı. AB verilerine göre İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi ülkeler, savaş nedeniyle yerlerinden edilen ya da yoksulluktan kaçan insanların Avrupa Birliği'ndeki ana varış noktaları haline geldi ve yılın ilk altı ayında yaklaşık 55,000 kişi Akdeniz'i geçti. MED9 toplantısında bu konuların gündeme geleceği düşünülüyor.

Günün ilerleyen saatlerinde Devlet ve Hükümet Başkanları ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

Sonraki Haber