AB ve ABD Rus bankalarını SWIFT'den çıkarmayı kabul etti

Almanya: Batılı müttefikler Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'ya karşı yeni mali yaptırımlar konusunda anlaştı, Rus bankalarını SWIFT'den çıkarmayı kabul etti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Rusya'nın ağır bedeller ödeyeceğini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus oligarkların finansal varlıklarını AB piyasalarında kullanmalarını yasaklamak için çalışacaklarını bildirdi.

Almanya hükümeti konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bu gece (Cumartesi) ABD, Fransa, Kanada, İtalya, Büyük Britanya, Avrupa Komisyonu ve Almanya, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'da devam eden saldırılarına yanıt olarak Rusya'ya daha sert mali yaptırımlar uygulamaya karar verdi.

Halihazırda uluslararası toplum tarafından yaptırım uygulanan tüm Rus bankaları ve gerekirse diğer Rus bankaları, uluslararası ödeme hizmeti sistemi SWIFT'in dışında tutulacaktır.

Buna ek olarak, ülkeler Rus merkez bankasının ruble döviz kurunu uluslararası finansal işlemlerle destekleme olanaklarını daha da kısıtlamaya karar verdiler.

Onaylanan yaptırımlar, Rusya'da ve Ukrayna'ya karşı savaşı destekleyen başka yerlerdeki kişi ve kurumları da hedef alıyor.

Bilhassa varlıklı Rusların kendilerine ve aile fertlerine Avrupa vatandaşlığı alma imkânı sona erdirilecektir.

Yaptırımların süratle uygulanmasını sağlamak ve yaptırım uygulanan kişilerin, ailelerinin ve şirketlerinin malvarlıklarının dondurulması için ABD ve Avrupa Birliği temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu da oluşturulacak.

Ülkeler, Rusya'nın Ukrayna'ya ve dolayısıyla Avrupa barış düzenine yönelik saldırısına son vermemesi halinde daha fazla önlem almaya istekli olduklarını da vurguladı.

SWİFT SİSTEMİ NEDİR?

SWIFT yani "Dünya Bankalararası Finansal İletişim Topluluğu" sınır ötesi ödemeleri hızlandıran ve böylece uluslararası ticareti kolaylaştıran bir mesajlaşma sistemi. SWIFT sistemine bağlı bankalar sistem içindeki diğer bankalarla ödemeler için ilişki kurabiliyor. Mesajların güvenli olması sayesinde ödeme talimatları genellikle sorgulanmadan yerine getiriliyor.

Bankalara yüksek hacimde işlemi hızla yapmasına imkan veren bu sistem uluslararası ticaretin finansmanının ana mekanizması haline geldi. SWIFT'in yıllık değerlendirmesine göre platform üzerinde 2020 yılında her gün 38 milyon "SWIFT FIN mesajı" gönderildi. Her yıl trilyonlarca dolar sistem üzerinden aktarıldı. Günde 42 milyon kriptolu emir veriliyor. 11 bin 500 kullanıcısı var. 250 ülkede kullanıyor.

Yani, finansal sistem açısından önemli bir haberleşme aracı. Bu ağda terminaller var. Orada kodlar paylaşılıyor. Mesela, Merkez Bankası ihale açıklıyor. Bir kodla paylaşılır. Dolayısıyla, güvenli bir sistem bankalar arasında. Kriptolu bir haberleşme aracı.”

Sonraki Haber