AB ve ABD'li siyasetçilerden ‘Sırbistan'a baskın yapın’ çağrısı

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri ve ABD'li senatörler, ortak imzalı mektuplarında Sırbistan'a daha fazla baskı yapılması gerektiğini bildirdi.

AP'de yer alan habere göre, AB ve ABD'li bir grup üst düzey siyasetçi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly'e Batı'nın Sırbistan'a yaklaşımını eleştiren ortak bir mektup gönderdi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve AP'nin Hollandalı milletvekili Thijs Reuten'in imzalarının bulunduğu mektupta Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'e yeterince baskı yapılmadığı iddia etti. AP'ye konuşan Reuten, "AB ve müttefikleri, Vucic ve (Bosnalı Sırp lider Milorad) Dodik gibi otokratları yatıştırmaya devam ediyor. Bu konuda durumun ne kadar ciddi olduğu fazlasıyla hafife alınıyor." ifadelerini kullandı.

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan yerel seçimleri Sırplar protesto etmişti.  Sözde Kosova yönetimi Arnavut belediye başkanlarını göreve başlatmak istemesi üzerine bölgede gerilim arttı. 29 Mayıs'ta belediye binalarını koruyan KFOR askerleri ile Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

Sonraki Haber