ABD, Almanya firmalarını 'yok etmekle' tehdit ediyor

Die Welt gazetesinden Daniel Wetzel, ABD’nin Kuzey Akımı 2 hattını ekonomik olarak yok etmekle tehdit ettiğini yazdı. Federal Hükümet Baltık Denizi'ndeki boru hattının geleceğini kontrol işiyle uğraşırken, ABD iş bitiriyor.

Amerikalı senatörler, şimdi Kuzey Akımı 2 projesinde yer alanları ve hissesi olan firmaları, ekonomik olarak batıracak yaptırımlarla tehdit ediyorlar. Özel bir noktaya da dikkat çekiyorlar: Hattın uğradığı ve projede hisse sahibi olan Sassnitz limanı, Başbakan Merkel’in seçim bölgesinde bulunuyor. Almanya Başbakanı şimdiye kadar boru hattını hep destekledi, ancak Rus ve ABD çıkarlarını dengelemeyi ihmal etmedi.

ABD’nin son yaptırım tehditlerinden sonra Alman yöneticilerden eleştiri açıklamaları geldi, o kadar. ABD’nin içişlerine karşıma gibi tavırlarına karşı bir ses çıkmadı.

Ancak bu kadarla bitmiyor: Geçen çarşamba günü ABD’li senatörler Sassnitz liman yönetimine bir yazıyla, “Hukuki olarak bağlayıcı” ve “Yok edici” yaptırımlar uygulanacağını belirttiler. Bu durumda Merkel dengeleme politikasından vazgeçmek zorunda kalacak, Başbakan’ın seçim bölgesinde daha kararlı tutum almak zorunda kalacaklar. Yaptırımlara karşı mektup yazarak şu ifadelere yer verdiler: “ABD’li müttefiklerimizle mübadele içindeyiz. Ancak her defasında açıkça belirttiğimiz gibi Alman ve Avrupalı firmalara karşı tek taraflı yaptırımlara kesinlikle karşıyız.”

RUS FİRMASI DA HEDEFTE

Sassnitz limanında hissesi bulunan yöneticiler tam kadro ABD'nin hedefi. Eğer boru hattında çalışmaya devam ederlerse hedef alınmaya devam edecekler. ABD’li senatörlerden Ted Cruz, Tom Cotton ve Ron Johnson, 5 Ağustos'ta bir tehdit mektubu yayınladılar.

Adı geçen limanda 160 kilometrelik bir boru hattı döşeniyor. Liman iki Rus gemisine hizmet veriyor: Fortuna ve Akademik Cherskiy. Hizmet, proje sonlanıncaya kadar sürecek.

ABD baskıları sonucu boru hattında çalışan İsviçre firması Alseas'ın çalışmaları aksamıştı. Son olarak geçen hafta ABD Kongre üyeleri bu alanda hizmet veren firmaları işlevsiz hale getirecek yaptırımları uygulama kararını kamuoyuna açıkladılar. Limanın bulunduğu ve projede hissesi bulunan Mecklenburg-Vorpommern Eyalet Yönetimi de henüz bir tavır belirlemedi.

AMERİKAN MEKTUBUNDA EŞKIYA ÜSLUBU

Alman Firmalarını hedef alan bu tehditlerin nihai amacı Kuzey Akımı 2 gaz boru hattını tamamen işlevsiz hale getirmek. ABD Kongre üyelerinin son mektubunda aynen şöyle yazıyor: “Bu yazı, formel ve bağlayıcı bir bilgilendirmedir. Liman’a gelen Rus gemilerinin bu faaliyete devam etmeleri, bütün Sassnitz liman şirketi ve yönetimini, faal elemanlarını hukuki ve ekonomik yaptırımların hedefi haline getiren bir rizikolar yığınını içerir.”

Mektupta ABD tarafından Sassnitz Liman İşletmeleri'nin ekonomik ve mali olarak defterinin dürüleceği belirtilmektedir. Bu durumda Rus gemilerine yapılacak her destek bu yaptırımların hedefi olmaktan kurtulamayacaktır.

BERLİN VE BRÜKSEL HAREKETE GEÇMELİ

Liman yönetiminin görüşüne göre bu yaptırım tehditlerine karşı durabilmek için Berlin ve Brüksel’den destek olunması gerekiyor. Aksi halde Liman Yönetimi bununla baş edemez. Liman yönetici ve görevlilerinin ABD’ye girişlerinin yasaklandığı ve firmanın orada bulunan taşınır taşınmaz varlıklarının dondurulduğu da mektuba eklenmiş. Söz konusu firmanın bütün banka ve sigorta işlemleri engelleniyor ve bu kurumlarda bulunan Amerikalı herkes, bunlara uymak zorunda bırakılıyor. Mektuba göre bu yaptırımlar dolaysız olarak uygulanacak. Uymayanların, milyarlarca dolar zararı ve yok olma olasılığını hesap etmeleri gerektiği ifade ediliyor.

Gelişmeler karşısında politikacılar seslerini yükseltmeye başladılar: Koalisyon ortağı SPD, bu tehditlerin AB topluluğunda ciddi bir güvenlik sorununa yol açtığını ve enerji sağlanmasını tehlikeye attığını ifade etti.

Tehditlerin altında ABD’ye ait gaz şirketlerinin çıkarları yatıyor. Nitekim Amerikan gaz ve petrol endüstrisi şirketi ortaklarından Cumhuriyetçi Ted Cruz, 2018'de 765 bin 83 dolar bağışta bulunmuştu.

Sonraki Haber