İstanbul’un göbeğinde yıkıcılarla toplantı

ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bugün İstanbul'da sözde Doğu Türkistan ayrılıkçı teşkilatlarıyla bir araya geliyor. Flake, bu konudaki çalışmalarını ABD Kongresi bütçesinden faydalanan National Endowment For Democracy (NED)’in fonladığı kişilerle birlikte yürütüyor

HABER MERKEZİ

ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, İstanbul’da Uygur ayrılıkçılarla bir toplantıda bir araya geliyor. Büyükelçi’nin düzenlediği toplantıya, ayrılıkçı Uygurları katmak için Abdulhakim İdris’in yoğun bir çalışma yürüttüğü öğrenildi. İdris'in teşkilatları tek tek arayarak katılmaya zorladığı, bazı Uygur gençlere de katılmaları için yüzlerce dolar rüşvet verildiği belirtildi.

Flake, daha önce ABD'den Ruşan Abbas ve eşi Abdulhakim İdris'le özel bir görüşme yapmıştı. Flake, göreve gelir gelmez ilk olarak 29 Ocak'ta Fener Rum Patriği Bartholomeos’u ziyaret etti. Bir gün sonra, Uygur gençlerine yönelik eğitim semineri düzenlemek için İstanbul'a gelen Uygur Hareketi (Campaign For Uyghur-CFU) yöneticileri Ruşan Abbas ve Abdulhakim İdris'le görüştü. Bir lokantada geçen görüşmede Büyükelçi'ye eşi Cheryl Flake eşlik etti. ABD Büyükelçiliği'nin duyurmadığı görüşmeyi Ruşan Abbas sosyal medya hesabından paylaştı.

Ruşan Abbas, ABD'nin Viyana elçiliğinin programında bulundu. Önümüzdeki günlerde de Prag'daki toplantıya katılacak.

RÜŞVET VE ZORLAMAYLA ÇAĞIRIYORLAR

Aydınlık'ın edindiği bilgilere göre Flake, bugün İstanbul'da sözde Doğu Türkistan ayrılıkçı teşkilatlarını düzenlediği programda bir araya getirecek. Buluşma, İstanbul Çapa’da bulunan Sayram isimli Uygur restoranında olacak. Flake, bu konudaki çalışmalarını ABD hükümeti bütçesinden faydalanan National Endowment For Democracy (NED)’in fonladığı kişilerle birlikte yürütüyor. Uygur teşkilatlarını programa katılmaya zorlama görevi, Türkiye’deki muhafazakâr kesim üzerinde etkisi olan Abdulhakim İdris'e verildi. Etkinlikle ilgili bazı Uygur gençlerine katılmaları için 100-200 dolar civarında bir para teklif edildiği öğrenildi.

Flake, program kapsamında düzenlenecek müze gezisinin ardından katılımcılarla bir lokantada bir araya gelecek. Daha önce etkinliklerini davetiyeler ve sosyal medya üzerinden duyuran ayrılıkçıların bu toplantılarını gizli saklı, tek tek aramalar yaparak örgütlemesi dikkat çekiyor. ABD'nin konuyla ilgili müdahalelerine tepki gösteren bazı Uygur teşkilatlarının ise üyelerini katılmamaları konusunda uyardığı belirtildi. Flake'in toplantıyı organize etme görevi verdiği isimler Ruşan Abbas ve Abdulhakim İdris, son dönemde Türkiye'de yürüttükleri faaliyetlerle dikkat çekiyor. Abbas özellikle Rabia Kadir'in Dünya Uygur Kurultayı'ndan tasfiye edilmesinin ardından öne çıktı. Türkiye'ye de sık sık gelen ikili, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Deva Partisi yöneticileriyle de zaman zaman görüşüyor.

Abdulhakim İdris, örgütlerini fonlayan ABD Kongresi önünde.

ABD’YE İSTİHBARAT HİZMETİ

Abbas aynı zamanda ABD kurumları ve istihbarat örgütleriyle ilişkileriyle de dikkat çekiyor. 1989’da ABD’ye yerleşen, daha sonra ABD vatandaşlığı alan Abbas, kısa sürede Washington Post ve New York Times gibi gazetelerin aranan yüzü oldu. Abbas’ın bir dönem danışmanlık yaptığı ISI isimli şirket Ortadoğu ve Afrika üzerine yoğunlaşırken hizmet verdiği kurumlar arasında ABD istihbarat birimleri ve Dışişleri Bakanlığı yer alıyor. Şirketin Ruşan Abbas tanıtımında şu bilgiler yer alıyor: “Abbas’ın ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İstihbarat örgütleri dahil olmak üzere ABD devlet kurumları ile kapsamlı çalışma deneyimi var.”

ABD BAŞKANINA ÇEVİRMENLİK YAPTI

Abbas, Rabia Kadir’i ABD Başkanı Bush ile görüştürecek kadar da yetkili durumda. Hatta, özgeçmişinde verdiği bilgilere göre Başkan George W. Bush ve eski First Lady Laura Bush da dahil olmak üzere birçok üst düzey yöneticiye ve ABD devlet kurumlarında dilbilimci ve çevirmen hizmetleri verdi. Abbas, NED’in internet sitesinde de şu ifadelerle tanıtılıyor: “CFU'nun (Uygur Hareketi) kurucusu Ruşan Abbas karar mercilerini sık sık Uygur bölgesinde insan hakları konusunda bilgilendirmektedir. Aynı zamanda ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde ve ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde sunum yapmıştı. Senatör Marco Rubio, Abbas'ı Şubat 2020'de ilk Uygur konuk olarak yılda bir kez yapılan ulusa sesleniş konuşmasına getirmiştir.”

ABBAS MAAŞI ABD'DEN ALIYOR

Abbas’ın kurucusu olduğu Campaign for Uyghurs (CFU-Uygur Hareketi) Dünya Uygur Kurultayı (DUK)’na bağlı teşkilatlar arasında yer alıyor. DUK, 2004'ten bu yana ABD Kongresi bütçesinden faydalanan National Endowment For Democracy (NED)’den Uygur ayrılıkçılarına verilen 8 milyon 758 bin 300 dolar fondan beslenen kuruluşların başında geliyor. Abbas, T24 internet sitesine verdiği röportajda ABD'den maaş aldığını da şu sözlerle itiraf etti:

"NED, bizim neyi savunduğumuza karar vermiyor. Bizim paraya ihtiyacımız var. Mesela ben Campaign for Uyghurs’u kurduğumda tam zamanlı bir işim vardı. Çok prestijli bir mimarlık firması için uluslararası iş geliştirme direktörüydüm. Ondan sonra da bir danışmanlık firmasıyla çalıştım. Önceki kariyerimde defalarca Türkiye’ye geldim ve Mehmet Şimşek, Cevdet Yılmaz, İsmet Yılmaz gibi birçok bakanla görüştüm. Demek istediğim ben sadece para kazanmaya çalışan biri değildim. 2018’in Eylül ayında kardeşimi aldıklarında bu danışmanlık şirketinde Orta Doğu bölgesinden sorumluydum. İlk yılımda CFU için hiç para almadım ancak hem tam zamanlı çalışıyordum hem de maaşımı insan hakları savunculuğu faaliyetlerim ve bu kapsamda yaptığım seyahatler için kullanıyordum. Kardeşimin kaçırılmasının birinci yıldönümünde NED’e fon başvurusunda bulundum. Kabul edilince işimden istifa ettim ve tam zamanlı aktivistlik yapmaya başladım.”

EL-EZHER MEZUNU, DUK KURUCUSU

Ruşan Abbas'ın eşi olan Abdulhakim İdris, Dünya Uygur Kurultayı’nın (DUK) kurucuları arasında yer alıyor. “Türkiye’deki muhafazakâr kesim üzerinde etkili” diye tanımlanan İdris hakkında DUK’un sitesinde şu bilgiler bulunuyor: “1986 yılında El-Ezher Üniversitesi'nde Mısır'da İslam eğitimi almak için memleketinden ayrılmadan önce Hotan'daki yeraltı İslam okullarında İslam dini çalışmaları ve Arap dili eğitimi aldı. 1991'de Avrupa'ya sığınma talebinde bulunan ilk Uygurlardan biri olarak Almanya Münih’e yerleşti. İdris Bey, Dünya Uygur Kurultayı’nın şu anki Genel Müfettişidir. 1991 yılında Avrupa'da ilk kurulan Uygur örgütleri olan Almanya'da Doğu Türkistan Birliği'nin kurucu üyelerinden biridir. 1996'da Dünya Uygur Gençlik Kongresi ve 1999'da Doğu Türkistan Ulusal Kongresi ve 2004'te Dünya Uygur Kurultayı kurucuları arasında yer aldı. DUK’ta Hazine, İcra Komitesi Başkan Yardımcısı, Dünya Uygur Kurultayı Mülteci Merkezi Direktörü olarak görev yaptı. Uygur Amerikan Derneği'nin Yönetim Kurulu Direktörlüğünü yaptı.”

İdris hakkında, Kurucu ve İcra Direktörü olduğu Uygur Araştırmaları Merkezi sitesinde Washington DC'deki Uygur Amerikan Derneği'nde Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulunduğu, Uyghur Tribunal adı verilen sözde Uygur mahkemesinde bilirkişilik yaptığı da yazıldı.

BAKAN SOYLU UYARMIŞTI: ABD ISITIP ISITIP GÜNDEME GETİRİYOR

Önceki gün, gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Soylu’nun, Türkiye'de yaşanan Uygur eylemleri hakkında önemli uyarıları vardı. Soylu şunları ifade etti: "Son dönemde iki konuda özel çaba harcanıyor. Bunlardan biri Uygur meselesi. ABD Uygur meselesi üzerinden Türkiye’yi manipüle etmeye çalışıyor. Bu konuda yüksek hassasiyet gösteriyoruz. Kimsenin mağdur olmaması için çalışıyoruz. Ama ABD bu konuyu uyutup uyutup uyandırıyor. Bunu da kendi içimizdeki mahfillere yaptırıyor. Bir siyasi partiye bunu sahiplendirmiş yalan ve kurgu haberler üzerinden faaliyet yürütüyor.”

DUK BAŞKANININ TÜRKİYE GİRİŞİ YASAK

Dolkun İsa, ABD'nin ajan fonlama örgütü NED'den ödül aldı.

Eylül ayında Türkiye'ye gelmek isteyen Dünya Uygur Kurultayı (DUK) Genel Başkanı Dolkun İsa Türkiye'ye alınmadı. Almanya'dan uçakla Ankara'ya gelen İsa, 'kamu güvenliğini tehdit' gerekçesiyle Emniyet Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından çıkartılan ülkeye giriş yasağı nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı. ABD ile yakın ilişkileriyle dikkat çeken İsa, NED'in 2019 Demokrasi Ödülü’nü alan isimlerden biriydi. İsa aynı zamanda, İngiltere’de düzenlenen sözde Uygur Mahkemesinin başvurucularından birisi. İsa daha önce Ağustos 2008'de ve 11 Ekim 2016'da geldiği Türkiye'ye hakkındaki yasak nedeniyle girememişti. DUK'un sitesinde verilen bilgiye göre İsa hakkında 1997'den 2018'e kadar İnterpol tarafından kırmızı bülten kararı vardı.

Sonraki Haber