Yalan rüzgârı
ABD, Avrupa ve Ukrayna’daki Nazi kaynakları Rusya’ya karşı yoğun bir kara propaganda çalışması yürütüyor. Sahte görüntülerle yürütülen algı operasyonuna, Ukrayna resmi makamları, Batı medyası ve CIA’dan fonlanan isimlerin yanı sıra FETÖ’cüler, PKK’lılar ve Uygur ayrılıkçıları da katılıyor.
Rusya'nın NATO kışkırtmasına karşı başlattığı operasyon beşinci gününe girerken basında ve sosyal medyada yalan haberler artıyor. Dezenformasyon, geçmişte dünyanın farklı yerlerinde çekilen video ve fotoğrafların yeni gibi servis edilmesiyle yayılıyor. Rusya’ya yönelik kara propagandaya Batı basınının önde gelen kuruluşları öncülük ediyor. Türkiye’den de bazı yayın organlarının katıldığı çarpıtmayı CIA’dan fonlanan isimler, FETÖ’cüler, PKK’lılar ve Uygur ayrılıkçıları özellikle destekliyor. Çarpıtmalara İyi Parti ve Gelecek Partisi’ne yakın kaynakların da dahil olduğu görülüyor.
SOSYAL MEDYA BİLGİ ÇÖPLÜĞÜ
Bilgi çöplüğüne dönen sosyal medyada Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın resmi hesabı tarafından Rusya saldırısı olduğu iddia edilerek paylaşılan bilgisayar oyunu görüntüleri bile var. Dolaşıma sokulanlar arasında sivillerin ve çocukların hedef alındığı, Kiev’in Rus tankları tarafından tarumar edildiği, Ukraynalı yöneticilerin ve eşlerinin cephede savaştığı, Türkiye’nin boğazları Rusya’ya kapattığı gibi yalanlar öne çıkıyor. Rusya’ya yönelik kara propaganda ABD’nin Irak’ı işgal etmeden önce yürüttüğü kampanya ile neredeyse birebir örtüşüyor. İşte onlardan bazıları ve gerçekler:
OYUN GÖRÜNTÜSÜNÜ GERÇEK GİBİ PAYLAŞTILAR
Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın resmi hesabından yayınladığı Rus uçağının düşürüldüğünü öne süren görüntünün “Digital Combat Simulator World” adlı oyundan alınmış bir kare olduğu anlaşıldı. Twitter’da dolaşan ‘Kiev’e hava saldırısı’ yapıldığını iddia eden görüntülerin de “The Iron Dome in War Thunder” isimli oyunun tanıtım fragmanı olduğu görüldü. ABD tarafından fonlanan Gülsüm Halilova’nın ‘Kiev’e paraşütle iniyorlar’ iddiasına dayanak yaptığı, Tiktok’ta 30 milyon kez izlenen görüntülerin de 2015 yılına ait olduğu kanıtlandı.
ZELENSKİY VE YARDIMCISININ EŞİ CEPHEDE DEĞİLMİŞ
Türkiye’den bazı sanatçıların da ‘Helâl olsun’ diyerek paylaştığı, Zelenskiy’nin cepheden gelişmeleri izlediği şeklinde lanse edilen askeri üniformalı fotoğrafının 2021 yılına ait olduğu ortaya çıktı. Ukrayna Başkan Yardımcısı Denis Şhimal’in eşinin silah alarak sokağa çıktığı şeklinde aktarılan fotoğrafın da arşiv görüntüsü olduğu, fotoğraftaki kişinin başkan yardımcısının eşi olmadığı öğrenildi. Yine Rus askerlerine ait olduğu iddia edilen esir görüntüleri de geçmiş tarihli çıktı.
BEYAZ BARETLİLER İŞ BAŞINDA
Suriye’de yaptığı kurgularla gündeme gelen CIA’ya bağlı ‘Beyaz Baretliler’ grubu da Ukrayna’da sahneye çıktı. Sızan bazı videolarda Beyaz Baretlilerin makyaj yaparak insanlara yaralı ve ölü süsü verdiği görüldü.
TÜRKİYE BOĞAZLARI KAPATMADI
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ettiği paylaşımında Türkiye’nin boğazları Rus savaş gemilerine kapatacağını öne sürmüştü. Türk resmi makamlarından yapılan açıklamada öyle bir durumun söz konusu olmadığı, boğazların açık olduğu bildirildi. Zelenskiy’nin açıklaması Türkiye’yi çatışmaların içine çekmek olarak değerlendirildi.
PKK, FETÖ ve UYGUR AYRILIKÇILARI DA İŞ BAŞINDA
Sosyal medyadaki kara propagandada Seyit Tümtürk ve Babusselam Okutan gibi Uygur ayrılıkçıları önde yer aldı. Tümtürk yayınladığı videodaki ailenin Ruslar tarafından zulmedilen Çeçenler olduğunu öne sürdü. Ancak videonun 2014 yapımı “Arayış” isimli bir filmin sahnesi olduğu ortaya çıktı. PKK taraftarlarının da nazi yalanlarına sarılarak Rusya’ya ve Türkiye’ye karşı kendilerine pay çıkarmaya çalıştığı görüldü. FETÖ’cü isimler de ABD’den fonlanan Gülsüm Halilova’ya dayandırarak çok sayıda gerçek dışı bilgi paylaştılar.