ABD Azerbaycan'ı ‘izlemeye’ aldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'ı geri alıktan sonra 'Hıristiyan mirasına yönelik endişelerin dile getirildiği bir dönemde dini özgürlükler konusunda' mercek altına aldı.

Çin, İran, Pakistan ve Suudi Arabistan'ın da dahil olduğu önceki yılın kara listesinde yer alan 12 ülkenin tamamı bu yıl da yerini korudu. Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından yayınlanan yıllık listedeki tek değişiklik Azerbaycan'ın izleme listesine eklenmesi oldu. Bu da ülkenin potansiyel yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor.

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu, yakın zamanda Dışişleri Bakanlığına verdiği bir tavsiyede, Dağlık Karabağ'daki Hıristiyan dini mekanlarının korunmasına ilişkin kaygılara dikkat çekmişti.

Komisyon ayrıca, Şii Müslümanların çoğunlukta olduğu ancak büyük ölçüde laik olan bu ülkede, tüm dini grupların kayıt altına alınması ve yayınlarının resmi bir kurum tarafından onaylanması zorunluluğu da dahil olmak üzere, tüm dini uygulamalara ilişkin düzenlemeler konusunda da endişelerini dile getirmişti.

HİNDİSTAN DA ÖNERİLDİ BLINKEN GÖZ ARDI ETTİ

Milletvekilleri tarafından atanan ancak ABD politikasını belirlemeyen Komisyon'un Hindistan'ın da kara listeye alınması yönündeki önerisi Blinken tarafından göz ardı edildi. Komisyon, Başbakan Narendra Modi hükümetinin başta Müslümanlar ve Hıristiyanlar olmak üzere dini azınlıklara yönelik artan saldırılar konusunda kışkırtma yaptığını ve cezasızlık ortamı yarattığını ileri sürdü. Blinken yaptığı açıklamada, "Listede olmayan ülkelerde de dini özgürlüklerin ciddi ihlallerinin meydana geldiğini" kaydetti. Kara listede yer alan "özellikle endişe verici ülkeler" arasında Çin, Küba, Eritre, İran, Myanmar, Nikaragua, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Tacikistan ve Türkmenistan yer alıyor. İzleme listesindeki ülkeler arasında Azerbaycan'ın yanı sıra Cezayir, Orta Afrika Cumhuriyeti, Komorlar ve Vietnam bulunuyor.

Sonraki Haber