ABD Başkanı Biden'a şok! Konuşması 'Özgür Filistin' sloganıyla bölündü

ABD Başkanı Biden, Amerikan yerlilerine yönelik asimilasyon politikaları için özür dilediği konuşmasında Filistin protestosuyla karşılaştı.

ABD Başkanı Joe Biden Arizona eyaletinin Phoenix kentinde Gila Crossing adlı tarihi okulda konuşma yaptı. Biden burada Amerikalı yerli çocukların okullarla asimile edilmesine yönelik konuştu.

Başkan Biden, yerli çocuklarının asimilasyonunda ABD'nin rolü nedeniyle özür dilediği esnada Filistin'e destek veren bir kişinin "Peki ya Gazze'deki insanlar ne olacak?" tepkisiyle karşılaştı.

'ÖZGÜR FİLİSTİN'

Filistin destekçisi, "Filistin'de bir soykırım varken nasıl bir soykırım nedeniyle özür dileyebiliyorsun? Özgür Filistin!" diyerek Biden'a tepki gösterdi.

Biden da göstericiye "Birçok masum insan öldürülüyor ve bunun durması gerek." şeklinde yanıt verdi.

İLK KEZ BİR ABD BAŞKANI ÖZÜR DİLEDİ

Başkan Biden, 25 Ekim'de ABD hükümetinin yaklaşık 150 yıl boyunca Amerikan yerlisi çocukları asimile etmek için sistematik bir çabayla dillerini ve kültürlerini ellerinden alan yüzlerce yatılı okulun rolü nedeniyle resmen özür dilemişti.

Bu açıklamayla ilk kez bir ABD başkanı, yıllar boyunca yatılı okullara gitmeye zorlanan on binlerce Amerikan yerlisi çocuğun maruz kaldığı davranışlar için özür dilemiş oldu.

ABD VE İNGİLTERE'DEN GAZZE GÖRÜŞMESİ

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy telefonda görüştü.

Görüşmede, Gazze'deki durumu ele alan taraflar, savaşın sona erdirilmesinin ve rehinelerin evlerine dönmesinin yollarını konuştu.

Taraflar, Lübnan ve İsrail tarafındaki sivillerin evlerine güvenli bir şekilde dönebilmelerini sağlayacak diplomatik çözüme duyulan ihtiyacı bir kez daha teyit etti.

Görüşmede ayrıca Lübnan'da artan insani ihtiyaçlar ele alındı.

Sonraki Haber