Zelenskiy’e soğuk duş

Almanya’da bulunan Ramstein üssünde Ukrayna için yapılacak toplantı tarih belirtilmeden askıya alındı. Zelenskiy silah ve para desteği için bu toplantıya bel bağlamıştı. Bir Rus yetkiliye göre toplantının yapılmamasının nedeni Kiev’e silah desteğindeki isteksizlik

Bu hafta başında ABD Başkanı Joe Biden, Milton Kasırgası'ndan dolayı Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde Batılı silah bağışçıları ile Ukraynalı yetkililer arasında dün yapılması planlanan toplantıya katılamayacağını açıkladı.

Biden'ın kararının ardından toplantı tamamen ertelendi ve yeni bir tarih açıklanmadı. Zelenskiy çarşamba günü yaptığı açıklamada, toplantının ertelenmesinin ardından, kilit müttefiklerin katılacağı bir zirve için yeni bir tarihin yakında kararlaştırılmasını beklediğini söyledi.

Üst düzey Rus diplomat Rodion Miroşnik, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'nin Avrupa başkentlerini ziyaret etmesinin anlamsız olduğunu çünkü bu ülkelerin ABD olmadan Kiev'e yardım sağlamaya niyetli olmadıklarını iddia etti.

ASKERİ DESTEK ÇABALARINDA GERİLEME

Cumartesi günü Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde yapılacak toplantının amacı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e üst düzey teşvik ve daha fazla destek vermek ve aynı zamanda Amerikalıların halefini seçmesine bir ay kala Başkan Biden'ın Ukrayna'ya ve Batı'nın isteklerine verdiği güçlü desteği göstermekti.

Ramstein'daki 86. Hava İkmal Kanadı tarafından gazetecilere gönderilen bir e-postayla teyit edilen erteleme, güçleri Ukrayna'nın doğusunda Rus birliklerine karşı yavaş ama emin adımlarla toprak kaybederken Zelenskiy'nin Ukrayna'ya daha fazla askeri destek sağlama çabaları için bir gerileme anlamına geliyor.

Resmi adıyla Ukrayna Savunma Temas Grubu'nun Amerikan askeri merkezindeki bu toplantısı, Batılı devlet başkanlarının katıldığı ilk toplantı olması nedeniyle özel bir önem taşıyordu.

‘ABD VE AVRUPA ANLAŞAMADI’

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından Ukrayna'nın işlediği iddia edilen savaş suçlarına ilişkin kanıt toplamakla görevlendirilen Miroşnik, toplantının "Biden ve Avrupalı liderlerin Kiev rejimine verilecek paylar ve tedarik mekanizması konusunda anlaşamamaları" nedeniyle iptal edildiğini öne sürdü.

"Biden [ABD'de] kalmaktan ve ülkeyi kasırgadan kurtarmaktan daha iyi bir şey bulamadı. [ABD Dışişleri Bakanı Antony] Blinken da Amerikan kıyılarının onsuz kasırgadan korunamayacağına karar verdi," diye yazdı diplomat cuma günü bir Telegram gönderisinde.

ALTERNATİF AVRUPA TURU

Ramstein toplantısının iptal edilmesinin ardından Zelenskiy, Rusya ile çatışmaya yönelik sözde “zafer planını” tanıtmak üzere 36 saatlik bir Avrupa turuna çıkacağını duyurdu. Ukraynalı lideri Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Londra'da İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Roma’da İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile görüştü. Görüşmelerde liderler Zelenskiy’e desteklerini sundu, fakat somut olarak beklenen büyük yardımlara dair açıklamalar gelmedi.

‘DESTEKÇİLER ESKİSİ GİBİ DEĞİL’

Miroşnik, Zelenskiy’nin Avrupa turuyla ilgili, "Efendi [Biden] gelmeyince Zelenskiy teselli için uydularına koştu. Zelenskiy'nin üzgün olduğu açık. Gözlemciler uzun zamandır bu kadar kaybolmuş görünmediğine dikkat çekiyor." ifadelerini kullandı.

Ancak diplomat, Kiev'in Batı Avrupa'daki destekçilerinin eskisi gibi olmadığını da belirtti. "İtalya'da, Fransa'da, İngiltere'de ona [Zelenskiy'e] sarıldılar, acıdılar ama para vermediler." diyen Miroşnik, Avrupalıların Ukrayna'ya yardım etme yükünü taşımayacaklarını çünkü bunun her zaman Amerikan-Avrupa anlaşmasının bir sonucu olduğunu savundu.

Diplomat, Batı'nın Kiev'e desteğindeki duraklamanın sürebileceğini söyledi ve ekledi: "ABD'nin şu anda seçim ve seçim sonrası dönem gibi daha önemli kaygıları var. 'Şubat ayına kadar rahatsız etmeyin' diyorlar."

Sonraki Haber