ABD bombardıman uçakları Pasifik’te

Washington Hava Kuvvetleri filosundaki en büyük silah yükünü taşıyabilen B-1 bombardıman uçaklarından 4’ünü Pekin’e karşı Pasifik’teki Guam Adası’na konuşlandırdı.

ABD Hava Kuvvetleri Guam Adası’ndaki 16 yıllık varlığını sonlandırdıktan yaklaşık birkaç hafta sonra, B1 bombardıman uçaklarını Pasifik adasına geri gönderdi.

CNN’den Brad Lendon’ın haberine göre, ABD’nin geçici konuşlanma planı, Washington’un düşmanlarının onun ateş gücünün ne zaman ve nerede olacağını tahmin etmesini engellemek için tasarlandı.

ABD Pasifik Hava Kuvvetleri (PACAF) cuma günü yaptığı açıklamada, ABD filosundaki en büyük silah yükünü taşıyabilen B-1'lerden dördünün, Hint-Pasifik Bölgesi’nde eğitim ve "stratejik caydırıcılık misyonları" yürütmek için Guam'daki Andersen Hava Kuvvetleri Üssü'ne geldiğini duyurdu. Açıklamada, B-1’lerin Teksas'taki Dyess Üssü'nden, Hava Kuvvetleri'nin "operasyonel öngörülemezliğini" göstermek için dünyadaki farklı noktalara taşındığı belirtildi.

PEKİN’E KARŞI CAYDIRMA OPERASYONU

RAND Corporation’dan uluslararası savunma uzmanı Timothy Heath, bu hamlenin öngörülebilirlik bakımından ortaya çıkan açığı kapattığını söyledi. Heath, aksi takdirde Çin ordusundan iyi bir planlamacının bu öngörülebilirlik sebebiyle ABD uçaklarını kolayca yok edebileceğini kaydetti.

RT'de yer alan habere göre ise, yakın zamanda Güney Çin Denizi'nde askeri faaliyetler yürüten ABD, Guam'daki birlikleri ile Pekin'e karşı "caydırma operasyonları" yürütecek.

ABD Pasifik Komutanlığı Ortak İstihbarat Merkezi eski operasyon direktörü Carl Schuster, bombardıman uçaklarını Guam üzerinden düzenli olarak yönlendireceklerini söyledi. Schuster, bu uçakların bazen müttefikleri ile ortak tatbikatlara katılacaklarını bazen de Güney Çin Denizi yoluyla Hint Okyanusu’na devam edeceklerini belirtti.

GÜNEY ÇİN DENİZİ’NDE GÜÇ GÖSTERİSİ

Bu ayın başında bombardıman uçağı rotasyonuna yönelik standard 6 aylık uygulamasını sonlandıran ABD Hava Kuvvetleri, yeni konuşlandırmanın ne kadar süreceğine ilişkin net bir açıklamada bulunmadı.

Konuşlandırmadan bir gün önce Güney Dakota eyaletinden kalkan iki B-1 uçağı, Güney Çin Denizi'nde "güç gösterisi" yapmıştı.

Geçtiğimiz hafta içinde aralarında USS Barry isimli destroyerin de bulunduğu ABD savaş gemileri Güney Çin Denizi'ne girdi. İki kez de Tayvan Boğazı'ndan geçen gemiler, Çin'e ait uçak gemisine yaklaştı. Pekin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Paracel Adaları yakınlarından geçen destroyerin Çin'in hava ve deniz kuvvetleri eşliğinde bölgeden ayrıldığını bildirmişti.

ABD güçleri, Çin'e gözdağı vermek amacıyla bölgede düzenli olarak "seyrüsefer özgürlüğü" adı altında deniz ve hava operasyonları yürütüyor. Pekin, ABD'nin bu hamlelerini provokasyon ve egemenlik ihlali sayıyor.

Sonraki Haber