ABD Büyükelçisi’ni bu kez Soyer ağırladı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, kapı kapı CHP’li belediyeleri geziyor. Adana ve Hatay’dan sonra önceki gün de İzmir’e uçtu, İBB Başkanı Tunç Soyer tarafından ağırlandı. Birlikte ABD’nin Bağımsızlık Gününü kutladılar.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak geçen yıl ocak ayında göreve başladıktan sonraki ilk ziyaretini Rum Patrikhanesi’ne yapan Jeffry Flake bu kez İzmir’i gitti. Büyükelçi ile görüşmesinde Washington’da İzmir Ofisi açmak istediğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Dünyanın çeşitli yerlerinde İzmir ofisleri açtık. Bu ofislerin bir tanesini de Washington’da açmak istiyoruz. İnsan insana, kentler arası ilişkiler çok önemli. Amerika da bizim için çok önemli. Kuracağımız ofisle bunu gerçekleştirebiliriz.” dedi.

CHP’li Hatay ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanlarını ziyaret ettikten sonra İzmir’e gelen Flake, İBB Başkanı Tunç Soyer’e Washinton’da İzmir Ofisi açma sözü verdi. Keyifli görüşmenin ardından Soyer, Amerikalı Büyükelçi şerefine bir resepsiyon verdi ve 4 Temmuz’un üzerinden geçmiş de olsa ABD’nin Bağımsızlık Günü kutlandı.

MUHATTABI ANKARA

İBB Başkanı Soyer’in rutin programı içinde görülmeyen ve son dakikada gerçekleşen buluşmayı İzmir’in siyaset önderlerine sorduk. Vatan Partisi İzmir İl Başkanı Çağdaş Cengiz ve AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, “Büyükelçinin muhatabı Ankara olmalıdır” vurgusunu yaptı.

Çağdaş Cengiz, şunları söyledi:

“Büyükelçi’nin muhatabı Ankara’dır. Ancak diplomatik teammüllere de aykırı şekilde sürekli muhalefet partilerinin temsilcileri, yerel yöneticileriyle görüşme halindeler. Soyer-Flake görüşmesinde ABD’nin 4 Temmuz bağımsızlık günü kutlanıyor. Soyer’in konuşmasını dinleyenler için buluşma bir sömürge valisini ziyaret havasında. AK Parti hükümeti Türkiye’yi tehdit eden NATO’ya İsveç’in katılmasını kabullenen bir teslimiyet içindeyken, Soyer ABD elçisine ‘daha fazla dolar yollayın’ çizgisiyle güzellemeler peşinde. Washington’a İzmir Ofisi açma derdinde. İktidarıyla, muhalefetiyle Amerikancılar!”

Cengiz, İzmir’de yapılan ABD’nin bağımsızlık gününü kutlama resepsiyonuna ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Vatan Partisi olarak biz de ABD’nin İngiltere’ye karşı bağımsızlık mücadelesini kutluyoruz. Ama Soyer gibi değil. Washington’ların, Lincoln’lerin, Roosevelt’lerin ABD’sini kutlarız. ABD emperyalizmiyle mücadele ederek ve Türkiye’nin bağımsızlığı için savaşarak kutlarız.”

‘ABD, CHP’Yİ GÜÇLENDİRME PEŞİNDE’

AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak da ABD’nin CHP’yi güçlendirme çabasında olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“ABD Büyükelçisi’nin İzmir’de değil başkent Ankara’da olması gerekir. Kendisinin muhattabı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı değil Dışişleri Bakanlığımızdır. ABD ve birçok ülkenin en çok istediği şeylerden biri bu ülkede bir değişim yapmak. Hükümetin ve ülkenin güçlü olmaması, onların dilek ve temennileri içinde yer alıyor. Büyükelçi’nin CHP belediyeleriyle sık sık görüşmesini de buna bağlıyorum. ABD, CHP’ye destek olma ve CHP’yi güçlendirme peşinde. Ancak onlar için kötü haberimiz var, Türk milleti bunun farkında ve buna asla izin vermeyecek.

Sonraki Haber