ABD dahil 10 ülkeden skandal Osman Kavala çağrısı

Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan 10 ülkenin diplomatik misyon şefi, Bakanlık yerleşkesine geldi.10 ülke Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönünde çağrıda bulundu.

ABD Ankara Büyükelçiliği sosyal medya hesabından Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönünde çağrıda bulundu.

ABD'nin yanısıra Almanya ve Fransa gibi 10 ülke büyükelçisi de skandal çağrıya destek verdi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçileri, Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklamalarından dolayı Bakanlığa çağrıldı.

10 ülkenin diplomatik misyon şefi, sabah saatlerinde Dışişleri Bakanlığı yerleşkesine geldi.

ÇAĞRILAR BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ: HADLERİNİ AŞTILAR

Bazı büyükelçilerin Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklama yapmasına bakanlar ve siyasilerden de tepki geldi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, büyükelçilerin hadlerini aştığını belirtti, yargı bağımsızlığına vurgu yaptı:

"Görevli bulundukları ülkenin bağımsızlığına sadakat göstermek zorunda olan ve ‘yargı bağımsızlığından’ söz eden bazı ülkelerin büyükelçileri hadlerini aşarak ‘siyasetin yargıya müdahalesini’ talep etmişlerdir. Türkiye'de yargı bağımsızdır ve Türkiye tam bağımsız bir Ülkedir. Yargıya müdahaleyi arzu edenler, bu arzularını kendi ülkelerinde gerçekleştirmeye devam edebilirler."

ŞENTOP: BÜYÜK BİR HADDİNİ BİLMEZLİK

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, çağrıyı "büyük bir haddini bilmezlik" olarak nitelendirdi:

"Türkiye'de 'devam eden dava' hakkında, TBMM'de soru sormak ve görüşme yapmak bile anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir."

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de büyükelçilere sert tepki gösterdi:

"Diplomatlar, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükelleftir. Anayasamıza göre mahkemelerimize tavsiye ve telkinde bulunmak hiçbir büyükelçinin haddi değildir."

Skandal çağrıya bir tepki de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan geldi. Soylu, "Türkiye Cumhuriyeti, demokratik hukuk devletidir. Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez" dedi.

ÇELİK: KABUL EDİLEMEZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, diplomatların çağrısını "kabul edilemez" olarak değerlendirdi: "Ülkemizde görev yapan diplomatların Türk yargısını etkilemeye yönelik beyanatları kabul edilemez. Ülkemizin egemenliği konusundaki yanlış beyanatlarını en güçlü şekilde reddediyoruz."

Sonraki Haber