ABD Dışişleri Bakanı Austin: 'İran karşılık verme hatasına düşmemeli'

İsrail'in İran'a başarısız saldırı girişiminin ardından, ABD Dışişleri Bakanı Lloyd Austin açıklamalarda bulundu. Austin, İsrail'e desteklerini yineledi ve İran'ı karşılık vermemesi konusunda uyardı.

İsrail'in İran'a düzenlediği başarısız saldırı girişiminin ardından, ABD Dışişleri Bakanı Lloyd Austin, sosyal medya platformu X üzerinden açıklamada bulundu. Lloyd, İsrail'e desteklerini yinelerken, İran'ı karşılık vermemesi konusunda uyardı.

ABD'DEN İRAN'A UYARI

İsrail'in dün erken saatlerde, İran'ın 1 Ekim'de gerçekleştirdiği balistik füze saldırısına misilleme olarak İran'daki askeri hedeflere düzenlediği başarısız saldırı dünyanın pek çok ülkesi tarafından kınanırken, ABD Dışişleri Bakanı Austin Lloyd İsrail'e olan desteklerini yineledi. X platformu üzerinden açıklamalarda bulunan Austin Lloyd, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştüğünü belirtti. Lloyd, İran'ı İsrail'in başarısız saldırısına karşılık vermemesi konusunda uyardı.

Lloyd, "İran, İsrail'in saldırılarına karşılık verme hatasına düşmemeli. Bu da bu kavganın sonunu getirmeli." dedi.

Lloyd, Gallant ile rehinelerin serbest bırakılması, Gazze'de bir ateşkes anlaşması ve Lübnan'la ilgili bir çözüm de dahil olmak üzere bölgesel gerilimleri azaltacak diplomatik yolları gözden geçirdiklerini de ifade etti.

Cumartesi günü Philadelphia'da gazetecilere konuşan Başkanı Joe Biden, saldırıların “son” olmasını umduğunu söyledi ve İsrail güçlerinin “askeri hedefler dışında hiçbir şeyi vurmamış” gibi göründüğünü söyledi.

BIDEN: 'UMARIM SON OLUR'

The Guardian'ın haberine göre ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada, "İsrail'in İran'a yönelik son saldırılarının aylardır süren tırmanma döngüsünün sonunu getirmesini umduğunu" belirtirken, "yönetiminin Gazze ve Lübnan için bir ateşkes anlaşmasına varma çabalarını iki katına çıkardığını" ifade etti. Biden, saldırılarında "İsrail'in askeri hedefler dışında hiçbir şeyi vurmadıklarının görüldüğünü" belirtirken "Umarım bu son olur" dedi.

İRAN KENDİNİ SAVUNACAK

İsrail'in cılız hava saldırısında dört İran askerinin şehit olmasının ardından İran tarafından yapılan açıklamada ise, "İran'ın kendini savunacağı" belirtildi. İsrail, İran'ın saldırılara karşılık vermesi halinde "ağır bir bedel ödeyeceği" uyarısında bulunurken ABD, Almanya ve İngiltere İran'dan "çatışmayı daha fazla tırmandırmamasını" talep etti.

İran kendini savunma hakkı ve görevi olduğunda ısrar ederken, Hizbullah ise İsrail'in kuzeyindeki beş yerleşim bölgesini hedef alan roket saldırıları düzenlediğini açıkladı.

Sonraki Haber