ABD Dışişleri yetkilisi O'Brien: Türkiye yaptırımları kabul etti

ABD Dışişleri Bakanlığı Yaptırımlar Koordinasyon Ofisi Başkanı James O'Brien, Türkiye’nin yaptırım uygulanan Batı mallarının Rusya'ya geçişini durdurmayı kabul ettiğini söyledi. O’Brien, Washington'un Ankara'nın Moskova ile ticaret verilerini takip edeceğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi James O'Brien, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Türk yetkililerin, yaptırım uygulanan malların Rusya'ya yeniden ihracatına yasak getirdiklerini çeşitli hükümet ve kurumlarla "çok açık" bir şekilde paylaştıklarını söyledi. O’Brien, Washington'un bu değişimin etkisini henüz görmediğini ifade etti.

'MART VE NİSAN VERİLERİNİ İZLEYECEĞİZ'

"Mart ve Nisan aylarındaki ticaret verilerini göreceğiz ve bu ticaretin dramatik bir şekilde düştüğünü görmeyi bekleyeceğiz" diyen Amerikalı yetkili, tek önemsediğinin bu rakamlar olduğunu kaydetti.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin geçen ay yaptığı açıklamaya göre, Türk hükümeti şirketlere yasaklı yabancı malların bir listesini gönderdi ve 1 Mart'tan itibaren bu malların Rusya'ya aktarılmaması talimatı verdi.

ABD HEYETİNİN ZİYARETİ SONRASI GEÇİŞ KAPATILDI

ABD Dışişleri Bakanlığı Yaptırımlar Koordinasyon Ofisi Başkanı James O'Brien, Kazakistan'ın da yaptırımları ihlal edebilecek ticareti inceleme ve tespit etme politikası açıkladığını söyledi. O'Brien, Birleşik Arap Emirlikleri'nin de Rusya ile ticaretini gözden geçireceğini ancak harekete geçme taahhüdünde bulunmadığını belirtti. Washington daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nde "yaptırımlara uyumun zayıf olduğunu" açıklamıştı.

Daha önce de Rus Kommersant gazetesi, Rusya’ya uygulanan yaptırım kapsamındaki ürünlerin Türkiye üzerinden Rusya’ya girişinin durduğunu yazdı. 11 Mart'ta yayımlanan habere göre Türk gümrük yetkililerinin Avrupa Birliği yaptırım listesinde yer alan ürünlerin Türkiye üzerinden Rusya ve Belarus’a transit geçişlerine izin vermemeye başladı. Türk gümrük yetkilileri hükümetin söz konusu ürünlerin geçişine izin verilmemesi konusunda doğrudan talimat verdiğini aktardı.

Türk iş insanları da Rus Kommersant gazetesindeki haberi doğrulamıştı. Aydınlık 12 Mart'ta sadece Türkiye’de üretilen ürünlerin Rusya ve Belarus’a geçişlerine izin verildiğini yazdı. Türkiye’de üretilen bazı makinalarla ilgili de sorun yaşandığını kaydeden Türk iş insanları bazı bankaların söz konusu makinaların çift kullanımlı olabileceği gerekçesiyle para transferlerini gerçekleştirmediklerini söyledi. Bu yeni durumun ABD Hazine Bakan Yardımcısı ve heyetinin Türkiye ziyareti sonrasında gündeme geldiğini vurguladılar.

ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Finansal İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson Şubat başında Türkiye'deydi. Bankacılar ve finans yöneticileriyle görüştü. Moskova'nın harekatta kullanabileceği kimyasalların, mikroçiplerin ve diğer ürünlerin Rusya'ya ihracatı konusunda Türkiye'yi uyardı.

Sonraki Haber