ABD’de denizaltı sorunu: Yüzde 40’ı kullanılamıyor

Yeni verilere göre tersanelerdeki gecikmeler nedeniyle ABD donanmasına ait denizaltıların yaklaşık yüzde 40'ı onarım için hizmet dışı kalıyor. Bu durum ABD'yi Çin'in sayısal olarak üstün filosuna karşı kritik bir dezavantajda bırakıyor.

Kongre Araştırma Servisi (CRS) tarafından yayınlanan ve daha önce açıklanmayan donanma verilerine göre, bu yıl itibariyle ABD Donanması'nın 49 taarruz denizaltısından 18'i (yüzde 37'si) hizmet dışı kaldı.

CRS deniz analisti Ronald O'Rourke 6 Temmuz tarihli bir raporda, bakım birikiminin herhangi bir anda faal olan nükleer denizaltı sayısını “önemli ölçüde azalttığını”, “kuvvetin günlük görev taleplerini karşılama kapasitesini düşürdüğünü ve hizmette olan denizaltılar üzerinde potansiyel olarak artan operasyonel baskı yarattığını” söyledi.

DONANMA SUÇU ÜSTÜNDEN ATTI

ABD Donanma Deniz Sistemleri Komutanlığı yeni istatistiklere cevaben yayınladığı açıklamada “planlama, malzeme mevcudiyeti ve tersane uygulamasını” suçladı. Komutanlık, bu “birincil bakım gecikmesi” nedenlerini ele almak için çeşitli girişimler başlattığını belirtti.

Komutanlık, Haziran sonu itibariyle 49 denizaltıdan 16'sının hizmet dışı olduğunu söyleyerek güncellenmiş bir bakım birikimi durumu verdi.

DENİZDE AVANTAJI KAYBEDEBİLİRLER

ABD savunma yetkilileri ve milletvekilleri denizaltı gücünü Çin'in daha büyük donanmasına karşı önemli bir avantaj olarak görüyor. Şu anda aktif olmayan denizaltıların, gemilere ve kara hedeflerine torpido ve Tomahawk seyir füzesi atabilen ve gözetleme gibi gizli görevleri yerine getirebilen hızlı saldırı botları olduğu, nükleer balistik füzeli Ohio sınıfı denizaltıların görev başında olduğu belirtiliyor.

Daha önce açıklanmayan bu sorunlar, Çin, Rusya ve Kuzey Kore'ye bir mesaj olarak ABD denizaltı gücünün dünya çapında görünürlüğünü arttırma çağrısında bulunan mevcut Pentagon politikasıyla tezat oluşturuyor.

İYİLEŞTİRMELER YETERSİZ

2022 yılında Hükümet Sorumluluk Ofisi (GAO), Donanmanın tersanelere giriş ve çıkışlardaki gecikmelerin bir sonucu olarak" 2008'den 2018'e kadar 10.363 operasyonel gün kaybettiğini (28 yıldan fazla bir süreye eşdeğer) söyledi.

GAO sözcüsü Chuck Young, yeni açıklanan istatistiklerin “Eski tesisler ve verimsiz yerleşim planlarıyla filoyu desteklemekte nasıl zorlandıkları göz önüne alındığında şaşırtıcı olmadığını” söyledi. Donanma dört tersaneyi yeniden tasarlamak için 20 yıllık bir plan yapmıştı, plan şu an beşinci yılında.

Young, iyileştirme çalışmalarının başlamasından beş yıl sonra donanmanın hala güvenilir maliyet ya da program tahminlerine sahip olmadığını ve muhtemelen 2025 yılına kadar daha iyi bir tahmine sahip olamayacağını söyledi.

En son, üç Seawolf sınıfı denizaltıdan biri olan USS Connecticut Denizaltısı 20 ay önce Güney Çin Denizi'nde bir su altı dağına çarptı. Denizaltının en erken 2026 yılının başlarına kadar hizmete geri dönebileceği söylenirken, onarımının yaklaşık 80 milyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

Sonraki Haber