ABD Donanması'nda yeniden salgın alarmı

ABD Donanması’na ait bir savaş gemisinde daha görevli personelin yaklaşık yüzde 25’inin Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığı açıklandı.

Küba’daki Guantanamo Limanı’nda bulunan USS Milwaukee savaş gemisinin 100 kadar askeri personelinin yaklaşık yüzde 25’inin koronavirüs salgınına yakalandığı belirtildi.

Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, gemide salgının şu aşamada kontrol altına alındığını ancak hastalanan personel nedeniyle geminin görevinin askıya alındığını açıkladı.

Geminin 14 Aralık tarihinde Florida’da Jacksonville’de bulunan Mayport Limanı’nından yola çıktığı, Guantanamo’nun ardından Güney Saha Komutanlığındaki görev bölgesine gitmek üzere hazırlandığı belirtildi. Ancak salgın nedeniyle bu görevi askıya alındı.

Bu ayın ilk günlerinde USS Halsey askeri gemisinin de görevi, çok sayıda personelinin koronavirüse yakalanması nedeniyle askıya alınmıştı. USS Halsey gemisinde personelin üçte birinin Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığı açıklamıştı. Gemide bulunan 300 mürettebattan 100 kadarı salgına yakalandı. Yetkililer gemideki tüm personelin tam aşılı olduklarını, kimsenin hastaneye kaldırılmayı gerektirecek kadar kötüleşmediğini belirtti.

USS Milwaukee gemisi mürettebatının ise tamamının aşılanmış olduğu ve test sonucu pozitif çıkanların karantinaya alındıkları açıklandı. Personelden bazı kişilerde görülen virüsün Omicron varyantı olduğu ifade edildi.

ABD Savunma Bakanlığı, hali hazırda Deniz Kuvvetleri’nde görevli personelin yüzde 98’inden fazlasının tam olarak aşılı olduğunu açıkladı.

İSTİFA GETİREN SKANDAL

ABD Donanması’nda ilk olarak geçen yıl 4 bin 800 mürettebatın bulunduğu USS Theodore Rooseveelt uçak gemisinde salgın görülmüş ve gemideki binden fazla asker salgına yakalanmıştı. İki ay kadar salgın nedeniyle Guam’da kalan gemide bir asker Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti. Gemi komutanı Deniz Albay Brett Crozier yaşananlarla ilgili Pentagon’u suçlayan bir mektubu basına sızdırmış ve ardından hakkında başlatılan soruşturma sonucu açığa alınmıştı.

ABD Donanma Sekreter Vekili Thomas Modly de mektubu basına sızdıran gemi komutanı için "saf" ve "aptal" ifadelerini kullanmıştı. Sözlerinden dolayı daha sonra özür dileyen Thomas Modly, tepkilerin dinmemesi üzerine istifasını vermişti.

EN BAŞARILI SINAVI TÜRK DONANMASI VERDİ

Kovid-19 salgınıyla mücadelede dünya donanmalarında çok sayıda vaka tespit edilirken, pek çok gemi uzun süre görevlerini yerine getiremedi. Türk Donanması ise ilk günden aldığı yoğun önlemler neticesinde hiçbir gemisini hizmet dışı bırakmadan görevini aralıksız icra etti. Bu süreçte tüm gemilerimiz uzun seyir süreleri ile yeni rekorlara imza attı. Geçen yıl toplam 200 seyir saati ile tüm zamanların rekoru kırıldı. TCG Giresun Firkateyni de Akdeniz'de icra ettiği 182 günlük kesintisiz görev süresi ile önemli bir başarıya imza attı. Bu sürede 4 bin 368 saat seyir yapılırken, tam 37 bin 81 kilometre yol kat edildi.

DENİZDE YAŞAM KOLAY DEĞİL

Pandemi döneminde 6 aya ulaşan seyir sürelerinde limana ayak basmadan kesintisiz icra edilen faaliyetler, beraberinde denizcilerin de tüm sınırlarını zorladı. Çünkü her şeyden önce denizde yaşam, karadakine pek benzemiyor. Denizde yaşam üç boyutlu ve insanın doğayla mücadelesinin en sert biçimini yansıtıyor. Ünlü deniz teorisyeni Alfred Mahan, “Denizde olmanın ne berbat bir şey olduğunu bir an unutmuşum.” diyor. Joseph Conrad, “Derinliğinin en müthiş mucizesi, onun ölçülemez acımasızlığıdır.” diye yazıyor. Diyojen, nüfus sayımı sırasında denizcilerin ölülerden mi yoksa yaşayanlardan mı sayılması gerektiğini tartışıyor. Bengal dilinde ise ‘denizci’, ‘mahkum’ ile aynı anlama geliyor.

Denizde yaşamın zorluğu, donanmalardaki katı disiplin anlayışı ile dini ritüellerden de anlaşılabiliyor. Örneğin Türk Donanması’nda her komut “Bismillah” denilerek başlıyor. Gemilerin seren direğinde çelik bir muhafaza içinde Kuran’ı Kerim bulunuyor. İngiliz Donanması’nda gemi papazı, İspanyol denizcilerinin şapkalarının altında ise İsa figürü yer alıyor. Bir eski korsan atasözü, “Denizde Tanrı’dan başka sığınabileceğin hiçbir liman yoktur.” diyor. Sanıyoruz tüm bu örnekler, denizlerde yaşamın ne kadar zor olduğunu açıklamaya yeterli.

Denilir ki eskiden tahtadan gemiler, demirden denizciler varmış, sanıyoruz şimdi çelikten gemiler, tunçtan bahriyeliler yetişiyor

Sonraki Haber