Seçim öncesi Gürcistan’da renkli darbe hazırlığı

Rusya Dış İstihbarat Servisi, ABD'nin Gürcistan'da Ukrayna tarzı bir darbeye zemin hazırladığını aktardı. ABD'nin Gürcistan'da 'renkli bir darbe' hazırlığı içerisinde olduğunu belirten Servis, ABD'nin Gürcistan iktidar partisini seçimlere hile karıştırmakla suçlayacağını iddia etti

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR), ABD'nin Gürcistan'ın bağımsız politikalar izleme çabalarından rahatsız olduğu için bu sonbaharda yapılacak parlamento seçimleri öncesinde protestoları kışkırtarak Ukrayna tarzı bir darbeye zemin hazırladığını söyledi. SVR pazartesi günü yaptığı açıklamada, mevcut istihbarata dayanarak, Beyaz Saray'ın Gürcistan'daki durumdan "son derece mutsuz" olduğunu, çünkü ABD'nin 26 Ekim'de yapılması planlanan oylama öncesinde muhalefeti güçlendirme çabalarına rağmen "Washington kontrolündeki muhalefetin parçalı kaldığını" belirtti.

İstihbarat servisine göre ABD, bu durumun iktidardaki Gürcü Rüyası partisine, ulusal çıkarlara ters düşen Batı taleplerine direnirken egemen rotasını sürdürmek için bolca fırsat vereceğinden endişe ediyor. SVR, ABD'nin bu ivmeyi tersine çevirmek için, iktidar partisinden milletvekillerinin yanı sıra aile üyelerine ve sponsorlarına yaptırımlar uygulamak da dahil olmak üzere Gürcistan yönetimi üzerindeki baskıyı arttırmayı planladığını iddia etti.

‘HİLE SUÇLAMASI YÖNELTECEKLER’

Aynı zamanda ABD'nin Gürcistan'da "renkli bir darbe hazırladığını" belirten SRV, Batı yanlısı yerel STK'ların oylamayı izlemek üzere daha fazla gözlemci topladığını ve bu gözlemcilerin Gürcistan iktidar partisini seçimlere hile karıştırmakla suçlayacağını iddia etti. SRV’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Tiflis Maidan'ında 'seçim hilesi kanıtlarını' ortaya çıkarmayı, seçim sonuçlarını tanımayı reddetmeyi ve iktidarın değişmesini talep etmeyi planlıyorlar. Kolluk kuvvetleri protestoları bastırmak için güç kullanmaya kışkırtılacak. Aynı zamanda Amerikalılar, yetkililerin 'barışçıl vatandaşlara' karşı 'aşırı' güç kullanımına karşı 'yıkıcı' bir siyasi ve ekonomik yanıt için seçenekler üzerinde çalışıyor."

YABANCI AJAN YASASI

Gürcistan ile Batı, özellikle de ABD arasındaki ilişkiler, Gürcistan'ın "yabancı ajanlar" yasasını kabul etmesinin ardından bozuldu. Destekçileri yasanın medyada şeffaflığı arttıracağını savunurken, yasayı eleştirenler 2012 yılında komşusu tarafından kabul edilen yasaya benzerliği nedeniyle yasayı “Rus yasası” olarak nitelendirdi. Her iki yasa da birçok yönden 1938 tarihli ABD Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası'nı (FARA) örnek alıyor.

ABD Başkanı Joe Biden bu ayın başlarında yaptığı açıklamada "antidemokratik" olarak nitelendirdiği yasanın kendisini "hayal kırıklığına uğrattığını" söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı da "Gürcistan'da demokrasinin baltalanmasından sorumlu olan ya da suç ortaklığı yapan kişiler ile bu kişilerin aile üyelerine" vize kısıtlamaları getirildiğini duyurdu.

Sonraki Haber