ABD hisselerinde büyük düşüş

Çarşamba günü ABD hisse senedi endeksleri, piyasanın ağır topları Tesla ve Alphabet'ten gelen cansız gece sonuçlarından dolayı son iki yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Muhteşem Yedili olarak adlandırılanların tümü çarşamba günü düşüş gösterdi

S&P 500 Aralık 2022'den bu yana en kötü gününü yaşadı ve 2,3 düştü. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite de Ekim 2022'den bu yana en kötü gününü yaşayarak yüzde 3,6 düştü. Her ikisindeki kayıplar da Nvidia, Microsoft, Apple ve Tesla gibi büyük teknoloji hisselerinden kaynaklandı. Teknoloji ve özellikle de yapay zeka hisseleri bu yıl piyasadaki kazançların büyük kısmını oluşturmuştu.

TESLA YÜZDE 12,3 DÜŞTÜ

Tesla, salı günü beklentilerin çok altında kar açıklamasının ardından 2020'den bu yana en kötü günlük performansıyla yüzde 12,3 düştü. Google'ın ana şirketi Alphabet, uzmanların gelir tahminlerini az farkla aşmasına rağmen ocak ayından bu yana en kötü gününü yaşayarak yüzde 5 düştü. YouTube'dan elde edilen reklam gelirleri de konsensüs tahminlerini kaçırdı.

Salı günü Tesla'nın CEO'su Elon Musk, araçların tanıtımını resmi olarak ağustos ayından ekim ayına erteledi. Bununla birlikte, projenin şirketin hacmini mevcut piyasa değerinin yaklaşık altı katına çıkartacağını belirtti.

ÇİP ÜRETİCİLERİNDE DEĞER KAYBI

Yonga üreticisi Nvidia çarşamba günü yüzde 6,8'lik düşüşle S&P 500'ü en fazla sürükleyen hisse olurken, “yarı iletken” hisseleri olan Super Micro Computer ve ASML Holdings Nasdaq'ta en fazla gerileyen hisseler oldu. Nasdaq, tahmin edilenden daha düşük ABD enflasyonunun piyasa rotasyonunu ilk tetiklediği 10 Temmuz'daki kapanışından bu yana yüzde 7'den fazla geriledi.

Nomura'da analist olan Charlie McElligott, Alphabet ve Tesla'nın sonuçlarının, daha geniş piyasanın büyük teknoloji hisselerinden oluşan Muhteşem Yedili'ye çok fazla bağımlı hale geldiğine dair "endişeleri besleyeceğini" söyledi ve "Risk duyarlılığı kırılgan olmaya devam ediyor" diye ekledi.

ASYA PİYASALARI DA VURULDU

Nasdaq’taki düşüş Asya piyasalarını etkiledi. Japon Renesas ve Güney Koreli SK Hynix, perşembe günü Asya borsalarında keskin bir "yaz fırtınası" düşüşüne öncülük ederek teknoloji hisselerindeki küresel çöküşü derinleştirdi ve Nasdaq'ta 2022'den bu yana görülen en sert bir günlük düşüşü takip etti.

Tokyo'nun dün sabah seansında, bu ay tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselen Japon hisselerinin geniş Topix endeksi yüzde 2,5'ten fazla düşerek temmuz ayı kazançlarını sildi ve beş haftanın en düşük seviyesine indi. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 1,5 oranında düştü. Japon yarı iletken devi Renesas, kâr beklentilerinin hayal kırıklığına uğramasının ardından neredeyse yüzde 17 oranında düştü - hisseler 12 yıldan uzun bir sürenin en büyük tek günlük düşüşünü yaşadı.

Advantest ve Tokyo Electron gibi diğer Japon yarı iletken grupları da sert düşüşler yaşadı. Seul'de SK Hynix'in hisseleri, yatırımcıların yüksek değerleme ve büyük teknoloji gruplarının yapay zeka yatırımlarını yavaşlatma olasılığına ilişkin endişelerle kar elde etmesiyle perşembe günü yüzde 7,3 düşerek 20 ayın en büyük düşüşünü yaşadı.

Hisse senedi fiyatlarındaki düşüş, dünyanın en büyük ikinci bellek yongası üreticisinin, rekor çeyrek satışlarını ve son altı yılın en yüksek çeyrek kârını gölgede bıraktı.

‘ÇATIRDIYORUZ’

JPMorgan uzmanları müşterilerine gönderdikleri bir notta, zayıflayan bölgesel faaliyet verilerine ve "çökmeye" devam eden bir konut piyasasına dikkat çekerek, çarşamba günkü satışların "makro resmin çatırdıyor gibi göründüğü" bir dönemde geldiğini söyledi. ABD Hazine tahvilleri, yatırımcıların güvenli varlıklar araması ve Fed faiz indirimi bahislerini artırmasıyla yükseldi. Faiz beklentilerine oldukça duyarlı olan iki yıllık getiriler, günün erken saatlerinde şubat ayından bu yana en düşük seviyelerine ulaştıktan sonra 0,03 yüzde puanı düşerek yüzde 4,42'ye geriledi.

Sonraki Haber