ABD ile Hindistan arasında S-400 anlaşmazlığı

Hindistan’ın S-400’leri alma ısrarı üzerine QUAD’dan çıkarılacağını söyleyen Hintli milletvekili Swamy’nin açıklamaları sonrası uzmanlar, QUAD girişiminin ciddiyetini sorgulamaya başladı

ABD Savunma Bakanı Lyold Austin, önceki hafta Hindistan ziyaretinde S-400 alımı konusunda Hindistan’ı tehdit etmişti. Austin, Yeni Delhi’de Hindistan yönetimine Türkiye’ye yönelik yaptırımları da hatırlayarak “Rus hava savunma sisteminden uzak durun” açıklaması yapmıştı. Austin’in ziyareti, ABD’nin yeni başkanı Joe Biden yönetiminin, Hindistan’a ziyarette bulunan ilk bakan oldu. Austin, Yeni Delhi’ye yaptırım tehdidinde bulunduktan sonra Hindistan ile güvenlik alanında işbirliğini geliştirme arzusunda olduğunu ifade etmişti.

‘HİNDİSTAN QUAD’DAN İHRAÇ EDİLEBİLİR’

Hindistan’da iktidarda bulunan Hindistan Halk Partisinde (BJP) kıdemli bir milletvekili olan Subramanian Swamy, sosyal medya uygulaması twitter üzerinden hafta sonu yaptığı açıklamalarda ABD’nin Hindistan’ı QUAD ittifakından “ihraç edeceğini” belirtti.

Kıdemli Hintli milletvekili tarafından yapılan uyarı, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Hindistan’ın son teknoloji ürünü Rus hava savunma sistemlerini satın alması için yaptırımlara maruz kalabileceğini ima etmesinden günler sonra geldi.

CAATSA VE HİNDİSTAN

Biden yönetiminin, özellikle Rusya, İran ve Kuzey Kore ile savunma anlaşmaları yapan hükümeti ve özel kuruluşları hedefleyen 2017 tarihli bir ABD yasası olan “Yaptırımlar Yoluyla Amerika’nın Düşmanlarıyla Mücadele Yasası” (CAATSA) kapsamında Hindistan'a yaptırım uygulayıp uygulamayacağı merak konusu.

Austin, Hintli mevkidaşı Rajnath Singh görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada “Bizim adımıza yaptırımları tetikleyecek her türlü satın alma işleminden kaçınmak için S-400’den uzaklaşmak gerek” demiş ve ABD’nin Yeni Delhi’ye yönelik Amerikan yaptırımları olasılığını tartıştığını ekledi.

HİNDİSTAN DİRENİYOR

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi de Austin’in gezisi öncesinde Hindistan’ın S-400 alımı kararı sonrası “Hindistan demokrasiden uzaklaşıyor” temalı bir bildiri yayımladı. Bildirimde Hindistan’da “S-400 alımında ısrar, gazetecilere ve hükümeti eleştirenlere yönelik baskılar ve protestocu çiftçilere uygulanan uygulamalar” ile ilgili Hindistan hükümetine yönelik eleştiriler sıralandı.

Geçen ay, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından bir brifingde Yeni Delhi’nin Rus S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta, Hindistan’ın, ABD’nin CAATSA yaptırımlarına karşı ‘tam dokunulmazlık’ durumuna sahip olmadığını söylemişti. CAATSA yaptırımları tehdidine rağmen, Yeni Delhi, Rusya ile yaptığı 5,43 milyar dolarlık savunma anlaşması üzerindeki Amerikan baskısına şu ana kadar açıkça direniyor. Rus devlet silah ihracat şirketi Rosoboronexport’un Başkanı Aleksandr Miheyev, Hindistan’a ilk S-400 sevkiyatının Eylül 2021’de yapılacağını söylemişti. Rusya’nın yanı sıra bugüne kadar sadece Çin ve Türkiye S-400 füze sistemlerine sahip.

QUAD GİRİŞİMİ ÇATIRDIYOR MU

QUAD olarak bilinen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu, Amerika Birleşik Devletleri’nin yıllardır Pasifik’te Çin’i çevrelemeye yönelik mücadelesinin bir parçası. Bu kapsamda kimi çevreler tarafından “Asya’nın NATO’su” olarak adlandırılan ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya arasındaki ittifak, 2017’de Trump döneminde yeniden canlandırılmıştı. Biden yönetiminin Pentagon’da Çin’e karşı “Çin Görev Gücü” oluşturmasıyla Trump dönemi Çin’e yönelik stratejinin benzer şekilde devam edeceği görüldü. QUAD liderleri iki hafta önce ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya liderlerinin ilk kez bir araya geldikleri çevrimiçi bir zirve yapmışlardı.

Hindistan’ın S-400’leri alma ısrarı üzerine QUAD’dan çıkarılacağını söyleyen Hintli milletvekili Swamy’nin açıklamaları sonrası uzmanlar, QUAD girişiminin ciddiyetini sorgulamaya başladı. İlk kez yapılan liderler zirvesinin üzerinden çok geçmeden Hindistan’ın topluluktan çıkarılacağı tartışmaları, ABD’nin QUAD girişiminin nafile bir çaba olduğu yorumlarını beraberinde getirdi.

Sonraki Haber