Kapıdan kovulup bacadan giren ülke

Irak ve ABD arasındaki takvim savaşları zirveye çıktı. Bağdat çekilmenin yakında açıklanacağı söylese de Washington mutabakatı iptal ediyor. Bahane olarak Irak Direnişi'nin saldırılarını gösteriyor. Amerika askeri faaliyetlerini artırırken, Irak'tan Suriye'ye giden 40 kamyonluk konvoy dikkat çekiyor

Washington, Irak'taki güçlerini ülkeden çekmek için Bağdat'la vardığı mutabakatı iptal etmeyi değerlendiriyor. Şarku'l Avsat'a konuşan resmi kaynaklara göre bununla da yetinmeyerek müzakere sürecini de durdurdu. Iraklı yetkililer, ABD'nin bu kararındaki değişikliğin sebebinin, Ayn el-Esad üssüne düzenlenen son füze saldırısı olduğunu söylüyor. Operasyonda biri ağır beş ABD askeri yaralanmıştı. Kaynaklar, “durum çok karmaşık hale geldi.” diyor.

ABD'nin bu son adımı, çeşitli bahanelerle bir türlü açıklanmayan geri çekilme takvimi çevresindeki tartışmaların son perdesi oldu. Önceki perdedeyse Washington ile Bağdat arasında bir açıklamalar savaşı yaşandı. Irak Dışişleri Bakanlığı perşembe günü “artan bölgesel gerginliği” gerekçe göstererek, ABD öncülüğündeki koalisyonun geri çekilmesinin “ertelendiğini” bildirdi. Fakat tarafların "detayları, duyuru tarihini ve bazı lojistik konuları" ele aldığını ve "anlaşmayı duyurmaya çok yakın olduklarını” da ekledi.

HİÇ KONUŞULMAMIŞ!

ABD Dışişleri Bakanlığı ise aynı gün akşam saatlerinde daha farklı bir tablo çizerek, Iraklılarla yapılan görüşmelerin güçlerin çekilmesiyle ilgili olmadığını açıkladı. Toplantılarda daha ziyade ilişkilerin geliştirilmesi ve güvenlik çabalarının koordine edilmesine odaklanıldığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “Amerikan güçlerinin Irak'tan çekilmesi konusunu hiçbir zaman görüşmedik” diyerek meseleyi daha da ileri bir boyuta taşıdı. Miller, ikili güvenlik ortaklığı olarak tanımladığı bir yapıya geçiş için görüşmelerin sürdüğünü ve Washington'un Irak hükümetiyle uluslararası koalisyonun – geri çekilme barındırmayan – geleceğini görüştüğünü söyledi.

BAĞDAT YALANLIYOR

Irak diplomasisi ABD'den gelen açıklamalara hızlı bir şekilde yanıt vererek Miller'ın sözlerini “yanlış” olarak tanımladı. Basın açıklamasında, Yüksek Askeri Komite'nin çalışmalarının geçen aylarda uluslararası misyonun sona erdirilmesi için nihai bir tarihe ulaşılması amacıyla DEAŞ örgütünün tehdidinin değerlendirilmesine odaklandığı vurgulandı. Ve şu ekleme yapıldı:

“Bu temelde, tüm uluslardan uluslararası koalisyon danışmanlarının Irak topraklarındaki varlığı sona erdirilecektir.”

Irak Başbakanı'nın danışmanı Hüseyin Allavi cumartesi günü, “On yılın ardından Irak güvenlik güçleri ulusal egemenliği tam olarak yönetebilecek durumdadır ve bu nedenle Yüksek Askeri Komite, koalisyonun misyonunun sona erdirilmesi için bir takvim belirlemek üzere kararlı toplantılar yapmaktadır.” açıklamasında bulundu.

Böylece Şarku'l Avsat'ın yayınladığı ABD'nin Bağdat ile vardığı mutabakatı iptal etmeyi değerlendirdiği ve müzakereleri durdurduğu haberine gelindi.

SÜREÇ İŞTE BÖYLE BAŞLADI

Iraklı direniş grupları 28 Şubat'ta Suriye-Ürdün sınırındaki bir ABD üssüne düzenlenen saldırıda üç Amerikan askerin ölümünün ardından müzakere sürecinde Bağdat'ı zor duruma sokmamak için operasyonlara ara verdi. Irak Direnişi, Gazze savaşının başından 28 Şubat'a kadar Irak ve Suriye'deki ABD üslerine 180'e yakın füze, roket ve İHA ateşlemişti.

Saldırıların durmasıyla Bağdat ve Washington, koalisyon güçlerinin Irak'taki varlığı konusunda aylarca sürecek görüşmelere başladı. Ancak ABD, ülkedeki siyasi partilerin ve direniş gruplarının ısrarlı taleplerine rağmen geri çekilme takvimi açıklamayı yaz başından beri çeşitli bahanelerle erteledi. Temmuz sonunda Irak heyeti Washington'a gitti ancak yine sonuç çıkmadı.

NEREDE KALMIŞTIK?

Aynı ayın sonlarına doğru Lübnan yayını el-Ahbar'a konuşan Iraklı gruplara yakın bir İranlı kaynak, Irak ile ABD hükümetleri arasında süren müzakerelerin “Washington'ın isteksizliği nedeniyle zaman kaybı olduğunu” ve direniş koalisyonun yakında saldırılara kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.

El-Ahbar'ın haberinden birkaç gün sonra Irak direnişi, şubat ayından beri ilk kez bir Amerikan üssüne iki İHA ateşledi. Hedef Irak'ın batısındaki Ayn el-Esad hava üssüydü. 5 Ağustos'ta Ayn el-Esad bir kez daha vuruldu. İki füzeyle bir İHA'nın kullanıldığı operasyonda biri ağır beş Amerikalı asker yaralandı. Şarku'l Avsat'a konuşan kaynakların söz ettiği saldırı bu ikincisiydi.

Ancak gerilim geçen hafta Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla daha da yükseldi. Amerikan Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeydoğusundaki bir üsse kısa süre önce düzenlenen saldırıda sekiz Amerikan askerinin travmatik beyin hasarı (TBI) geçirdiğini duyurdu.

Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, askerlerin beşinin daha ileri tetkikler için ayrı bir yere nakledildiğini kaydetti. Yaralıların tümü TBI ve duman soluma tedavisi gördü. Ryder saldırının tam olarak hangi gün hangi üsde meydana geldiğini belirtmedi. Fakat direniş güçlerinin geçen cumartesi günü Suriye'nin Haseke ilindeki Harab el-Cir üssünde konuşlu ABD birliklerine İHA saldırısı düzenlediğini biliyoruz.

Yerel kaynaklar ayrıca üsde isabet alan bir karakolda yangın çıktığını da aktarmıştı. Dolayısıyla sekiz askerin yaralandığı saldırının Harab el-Cir üssüne yapıldığını varsayabiliriz.

KOMŞUYA UZANIYOR

18 gündür süren operasyon silsilesinin sonuncusuysa geçen salıyı çarşambaya bağlayan gece yaşandı. Irak direnişi, Suriye'nin doğusundaki ülkenin en büyük gaz sahası Conoco'yu içinde bulunduran ABD askeri üssünü hedef aldı. Edinilen bilgiye göre ABD güçleri saldırıya topçu ateşiyle karşılık verdi.

Yerel kaynaklar, saldırının ardından ABD savaş uçaklarının gaz sahasını içinde bulunduran Deir ez-Zor kırsalının semalarında yoğun biçimde gözdağı uçuşları yaptığını aktardı.

Direniş grupları son gelişmelere dair henüz herhangi bir tepki vermezken ABD'nin, DEAŞ'a karşı oluşturduğunu iddia ettiği uluslararası koalisyon kapsamında Irak'ta yaklaşık 2 bin 500, Suriye'de ise 900 askeri bulunuyor.

SURİYE'YE GİDEN ASKERİ KONVOY

Suriye'deki bir askeri ABD konvoyu, 2021.

Bu arada Amerika'nın ayrılmayı düşünmediği gibi bölgede ciddi önlemler almaya başladığına dair bilgiler geliyor. Askeri teçhizat ve lojistik malzemeleri taşıyan büyük bir ABD askeri konvoyu cumartesi günü Irak'tan Suriye'ye girdi. Rus haber ajansı RIA Novosti'ye konuşan bir saha kaynağı, 40'tan fazla kamyon barındıran konvoyun kuzeydoğu Suriye'nin Haseke vilayetindeki ABD üssüne doğru ilerlediğini bildirdi.

Kaynak ayrıca ABD ordusunun cuma günü Suriye'nin Deyrizor vilayetinde yer alan petrol sahasındaki üssünde mühimmat tatbikatı yaptığını da sözlerine ekledi.

Suriyeli bir başka saha kaynağı geçen gün yine RIA'ya, ABD ordusunun kuzey Suriye'deki tatbikatlarını yoğunlaştırdığını, yoğun bir şekilde yeni ekipman ve teçhizat getirdiğini ayrıca üslerini gözlem kuleleri ve hava savunma sistemleriyle güçlendirdiğini söyledi.

Sonraki Haber