ABD ‘itidalli ol’ dediği İsrail’e sığınak delici bombalar yolladı

Netanyahu yönetimine savaş konusunda uyarılarda bulunduğu yazılsa da Washington, gönderdiği silahları büyütmeye devam ediyor. Amerikan basınında çıkan habere göre çok sayıda BLU-109 sığınak delici bomba İsrail’e gönderildi.

Wall Street Journal'ın (WSJ) ismini açıklamadığı yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e çok sayıda BLU-109 sığınak delici bomba tedarik etti. Medya kuruluşu, “ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin İsrail'i Gazze'deki askeri operasyonunda itidalli olmaya çağırırken, İsrail’e yaptığı silah teslimatları konusunda sessiz kaldığına” dikkat çekti.

Benzer bir haber geçen ay Bloomberg'de yer almış ve Washington'un İsrail'i desteklemek için kendi ülkesindeki ve Avrupa'daki stoklarına el atmak zorunda kaldığı iddia edilmişti. Haberde ayrıca ABD'nin söz konusu silah sevkiyatlarını kamuoyuna açıklamadığına dikkat çekiliyordu.

İsrail'e her yıl yaklaşık 4 milyar dolar askeri yardım sağlayan Washington yönetimi, buna ek olarak İsrail'in Gazze'de soykırıma varan saldırılarını desteklemek için Kongre'den 14 milyar dolarlık askeri yardım talebinde bulundu.

15 BİN BOMBA

WSJ cuma günkü haberinde HAMAS'ın ekim ayı başındaki operasyonundan bu yana ABD'nin aralarında 2 tonluk 100 adet sığınak delici bombanın da bulunduğu yaklaşık 15 bin bomba gönderdiğini yazdı. Bu bombalar beton sığınakları delmek üzere tasarlanmış olup Körfez ve Afganistan işgalleri sırasında Amerikan ordusu tarafından kullanılmıştı.

‘HAMAS’IN İNŞAA ETTİĞİ TÜNELLER İÇİN’

Medya kuruluşuna göre İsrail, HAMAS'ın “apartman bloklarının ve sivil altyapının altına inşa ettiğine” inanılan geniş yeraltı tünelleri ağını yok etmek için büyük olasılıkla bu tür bir bombaya ihtiyaç duyuyor.

WSJ'nin ismini vermediği ABD'li bir yetkiliden aktardığına göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze'deki Cibaliye mülteci kampında bir apartman bloğuna düzenlediği ve 100'den fazla kişinin ölümüne yol açtığına saldırıda ABD tarafından tedarik edilen yüksek kapasiteli bir bomba kullandı. İsrailli askeri yetkililer o sırada üst düzey bir HAMAS askeri komutanının saldırıda öldürüldüğünü iddia etmişti.

57 BİN TOP MERMİSİ

ABD'nin İsrail'e sağladığı belirtilen mühimmatlar arasında küçük çaplı ve güdümsüz bombaların yanı sıra bunları “akıllı” bombalara dönüştürmek için 3 bin JDAM kiti de bulunuyor. WSJ ayrıca ABD'nin müttefikine 7 Ekim'den önce Ukrayna'nın talepleri nedeniyle stokları zaten tükenmiş olan yaklaşık 57 bin 155mm top mermisi sağladığını da belirtti.

Haberde, Washington'un çatışmanın başlamasından bu yana İsrail'e havadan gönderdiği silahların miktarını ve türünü bugüne kadar açıklamadığına dikkat çekildi.

İSRAİL’İN EN BÜYÜK TEDARİKÇİSİ

ABD on yıllardır İsrail'in en yakın müttefiki ve önemli bir silah tedarikçisidir.

ABD, Gazze'deki katliamlarını "insani aranın" ardından yeniden başlatan İsrail'e savaşını finanse edebilmesi için tarihinin en büyük askeri yardım paketini hazırlıyor.

Kuruluşundan bu yana Filistin topraklarını adım adım işgal eden ve bu süreçte yüz binlerce Filistinliyi öldüren İsrail'in askeri harcamalarının büyük bir kısmı Tel Aviv'e 1948'den bu yana toplam 130 milyar dolar askeri destek sağlayan ABD tarafından karşılanıyor.

Gazze'ye saldırılarında 40 bin ton patlayıcı kullanan İsrail'in boşalan cephanelerini tonlarca silah ve askeri ekipman yüklü uçaklar ve gemilerle yaptığı sevkiyatlarla dolduran ABD, Tel Aviv'i desteklemek için bölgeye de ek askeri kuvvetler gönderdi.

1948'DEN BU YANA 130 MİLYAR DOLAR

ABD, İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1948'de Filistin toprakları üzerinde kurulan İsrail'e, ABD Dışişleri Bakanlığına bağlı Dış Yardım Ofisinin verilerine göre, bugüne kadar 263 milyar dolardan fazla askeri ve ekonomik yardım sağladı. ABD Dışişleri Bakanlığının 19 Ekim'de yayınladığı "ABD'nin İsrail ile İşbirliği" başlıklı raporuna göre, bunun 130 milyar doları, (tarihsel enflasyon dahil edildiğinde 225 milyar dolar) askeri ve savunma yardımı olarak İsrail'e verildi.

Washington yönetimi bunun yanı sıra İsrail'e 2009'dan beri Demir Kubbe ve diğer hava savunma sistemlerine ilişkin destek kapsamında 3,4 milyar dolar finansman sağladı. Bunun 1,4 milyar doları ise 2011'den itibaren hizmete giren Demir Kubbe için tahsis edildi.

Sonraki Haber