ABD Kongre Üyelerinden Türkiye mektubu: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’nin mücadelesi hedefte

Elliyi aşkın ABD Kongre Üyesi ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlarına mektup yollayarak Türkiye’ye F-16 satılmamasını istedi. Mektupta Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurtiçinde ve yurtdışında savaş suçları işlemekle itham edildi. Türkiye’nin Akdeniz’deki varlığı ve Suriye’deki terörle mücadelesi hedef alındı.

AYDINLIK / ANKARA

Amerikan Kongresi’nin Ermeni Grubu Başkanı Frank Pallone ve Yunan Kafkas Grubu Başkanı Gus M. Bilirakis’in girişimleriyle elliyi aşkın kongre üyesi ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları’na Türkiye mektubu gönderdi. Mektupta Türkiye’ye F-16 satılmaması çağrısı yapılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili sert ifadeler yer aldı. Türkiye’nin Doğu Akdeniz, Ortadoğu, Güney Kafkasya ve Kuzey Afrika’daki çalışmalarının hedef alındığı mektuba ABD Kongresinin himayesindeki Amerikan Kürdistan Dostları (AFK) ve bazı düşünce kuruluşları da destek verdi.

Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a hitaben yazılan mektupta “Türkiye'nin, hava kuvvetlerini modernize etmek için ABD'den Block 70 F-16 uçakları ve mekanik rampaları satın alma yönündeki son teklifini reddetmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz” denildi. Mektup bir afişle kamuoyuna duyuruldu.

‘ERDOĞAN İNSAN HAKLARINI İHLÂL EDİYOR’

Demokrat üyelerin ağırlıkta olduğu, Cumhuriyetçi üyelerin de imzalarının bulunduğu mektupta, “Türkiye'nin Amerika’dan gelişmiş savaş uçakları satın alması, Erdoğan'ı politikalarını değiştirmeye ve iyi bir aktör olmaya teşvik etmeyecek.” ifadesine yer verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adil olmayan seçimlerle görevde olduğu belirtildi. Mektupta şu cümleler kuruldu:

“Daha önceki gelişmeler, Erdoğan’ın ABD'nin ekonomik yaptırımlar dahil olmak üzere tüm diplomatik araçlarını kullanıncaya kadar davranışını değiştirmeyeceğini gösteriyor... Bu öneriyi onaylamak, hem Türkiye'nin ABD'ye ve NATO’ya taahhütlerini görmezden gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, hem de yurtiçinde ve yurtdışında insan hakları ihlallerinde bulunan rejimini ödüllendirecektir. Erdoğan rejimi, iktidardaki hakimiyetini sürdürmek için ülkesinde adil olmayan seçimleri teşvik etmeye, sivil toplumu bastırmaya ve insan haklarını ihlal etmeye devam ediyor… Daha geçen hafta, bir Türk gazeteci, ifade ve basın özgürlüğüne saygı göstermeyen bu baskıcı hükümet döneminde sık görülen bir olay olan Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklandı.”

‘TÜRK ORDUSU SİVİLLERİ ÖLDÜRÜYOR’

Mektupta Türk ordusu sivilleri hedef almakla, bölgede ölüm ve yıkıma neden olmakla suçlandı. “Bu talep, Erdoğan rejiminin Doğu Akdeniz, Ortadoğu, Güney Kafkasya ve Kuzey Afrika'yı istikrarsızlaştırmak için defalarca askeri gücünü kullanmasının ardından geldi.” denildi. Şöyle yazıldı:

“Türk ordusu ve Türkiye’nin desteklediği gruplar, sınır ötesi operasyonlar sırasında, Irak, Suriye ve Dağlık Karabağ'daki hastane ve okul gibi sivil hedefleri kasıtlı olarak bombalamak dahil olmak üzere, savaş suçları işlemek için Amerikan yapımı silah ve teçhizatı kullandı… Türkiye, ABD silahları ve askeri operasyonları hakkında önemli taktik bilgileri potansiyel olarak Rusya'ya ifşa edebilecek S-400 füze savunma sistemlerini kullanmaya devam ediyor. Bu, bir NATO müttefiki olarak taahhütlerine ters düşse ve Amerikan ulusal güvenliğini tehlikeye atsa da, Erdoğan istediği hedeflere ulaşmak için ABD ve Rusya'yı karşı karşıya getirmek için bu taktiği sürekli olarak kullanıyor… Amerika, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurtiçinde ve yurtdışında istikrarı bozan eylemlerini ve uluslararası hukuk ihlallerini durdurmak için somut adımlar atıncaya kadar Türk ordusuna daha fazla destek vermemelidir.”

Mektuba destek verenler arasında Amerikan Helenik Liderlik Konseyi, Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi, Ortadoğu Forumu Ortadoğu Forumu ve Hristiyan Savunması gibi kuruluşlar da var.

Sonraki Haber