ABD Kongre’sinden Biden’a geleneksel sözde ‘Ermeni soykırımı’ çağrısı

ABD’de 100’ün üzerin Kongre üyesi, Joe Biden’a 24 Nisan’da yapacağı konuşmada sözde “Ermeni soykırımını” resmen tanıması için çağrıda bulundu.

ABD Kongre’sindeki Ermeni diasporası, yaklaşan 24 Nisan tarihi için harekete geçti. Kongre’deki Ermeni Grubu’nun eş başkanları Demokrat Partili Adam Schiff, Frank Pallone ve Jackie Speier ile Cumhuriyetçi Partili Gus Bilirakis ve David Valadao’nun girişimiyle kaleme alınan mektupta, ABD Başkanı Joe Biden’dan sözde “Ermeni soykırımını” resmen tanıması çağrısında bulunuldu. Söz konusu mektupta Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Gregory Meeks, ABD’deki ilk Müslüman kadın Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar’ın da aralarında bulunduğu 100’ün üzerinde üyenin imzası bulunuyor.

JOE BIDEN’A GEÇMİŞTE SENATO'DA VERDİĞİ TASARI HATIRLATILDI

Mektupta “24 Nisan’da dünya, Ermeni Soykırımı’nın, 1915’ten 1923’e kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1 milyon 500 bin Ermeni’nin sistematik olarak öldürülmeleri ve birçoğunun da yerlerinden edilmesinin ilk günlerinin 106’ıncı yıldönümünü anacak. Yıllar boyunca dünya genelinde liderler, 20’inci yüzyılın bu ilk soykırımını tanırken, ABD Başkanları sessiz kalmayı sürdürdü. Gururlu Ermeni-Amerikan toplumu ve doğruluk ve adaleti destekleyen herkesle birlikte sizi 24 Nisan açıklamasında Ermeni Soykırımı’nı açıkça ve doğrudan tanımaya çağırıyoruz” ifadeleri yer alırken, ABD Başkanı Joe Biden’a geçmişte Senato’da sözde Ermeni soykırımıyla ilgili tasarı sunması ve 2015 yılında Ulusal Katedral’de sözde “Ermeni soykırımının yüzüncü yıldönümü etkinliğine katılması” hatırlatıldı.

BIDEN, TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMEYE DAVET EDİLDİ

Mektup, “Sayın Başkan, geçen yılki 24 Nisan açıklamanızda söylediğiniz gibi, sessiz kalmak suça ortak olmaktır. ABD hükümetinin tarihi bir gerçek olan Ermeni Soykırımı konusundaki utanç verici sessizliği gereğinden fazla uzun süredir devam ediyor ve son bulmalı. Sizi taahhütlerinizi yerine getirmeye ve doğruları söylemeye çağırıyoruz” sözleriyle noktalandı.

‘BIDEN’IN ERMENİ SOYKIRIMINI TANIMASI SÜRPRİZ OLMAZ’

Geçtiğimiz ay GZERO Medya'da yayın yapan siyaset uzmanı ve Eurasia Group Başkanı Ian Bremmer, ABD Başkanı Joe Biden’ın, sözde Ermeni soykırımını resmen tanımasının sürpriz olmayacağını dile getirerek, “Zira Joe Biden, seçilmesi halinde bu karara imza atacağını kampanyası boyunca sıkça dile getirmişti” şeklinde konuşmuştu.

Bremmer, Biden yönetiminin Obama’dan kalan görevi tamamlamaya niyetli olduğunu da sözlerine eklemişti.

Diğer taraftan Bremmer, Beyaz Saray danışmanlarından birinin kendisine "Seçmene vaatte bulunmuştu, sözünü yerine getirecektir" dediğini de ileri sürmüştü.

SOYKIRIM YALANINI, VATAN PARTİSİ BİTİRDİ

Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı emperyalist yalanların başında gelen sözde Ermeni soykırımı iddiasını, 2005 yılında Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İsviçre’nin Lozan, Opfikon ve Köniz şehirlerinde verdiği konferanslarda Lozan Antlaşması’nın yapıldığı sarayın merdivenlerine çıkarak, “Ermeni soykırımı iddiası tarihsel bir yalandır, uluslararası bir yalandır, emperyalist bir yalandır” açıklamasını yaptı.

Bunun üzerine, İsviçre-Ermenistan Derneği 15 Temmuz 2005 tarihinde Perinçek hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Yaklaşık 8 yıllık olağanüstü mücadele sonunda 15 Ekim 2015 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi tarafından açıklanan kesin karar ile Doğu Perinçek'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedilmiş ve İsviçre Devleti mahkûm edilmişti.

AİHM 2. Dairesi ve AİHM Büyük Dairesi, uluslararası hukuk açısından şu tarihsel saptamaları yapmıştı:

“Soykırım suçunun varlığına yetkili mahkeme karar verir.”

“Soykırım suçunu, hükümetler veya kurumlar veya milletler, başka deyişle tüzel kişiler ve topluluklar işlemez. Aynı zamanda bu tür kurumlar ‘soykırım yapıldı’ yargısında bulunmaya da yetkili değildir.”

“1915 olaylarında soykırım suçu işlendiğine dair yetkili mahkeme kararı yok.”

“1915 olayları Yahudi Soykırımından farklıdır.”

“Doğu Perinçek Ermenilere karşı bir aşağılama ve nefret söyleminde bulunmuyor.”

“1915 olaylarının tartışılması özgürlüğü güvence altındadır.”

LOZAN’DAN BAŞLATILAN MİLLİ DİRENİŞ

Doğu Perinçek’in İsviçre’nin Lozan kentinde yaptığı konuşmayla birlikte Avrupa’ye milli heyecan dalgası yayıldı. Dönemin İşçi Partisi (şimdiki Vatan Partisi), USMER, ve Atatürkçü Düşünce Derneği Lozan Barış Antlaşması’nın 82. Yıl dönümünde Lozan’da Ermeni soykırım yalanına karşı miting ve yürüyüş yapma kararı aldı. 24 Temmuz 2005 günü Lozan’da beş binin üzerinde katılımla yürüyüş ve miting yapıldı. Hakkında ardı ardına soruşturma açılmasına rağmen sözde Ermeni soykırımı yalanına karşı Türkiye Cumhuriyeti’nin sorumluluğunu üstlenen Doğu Perinçek hakkında İsviçre devlet televizyonu “Perinçek, İsviçre Devleti’ni dize getirdi” ifadelerini kullanmıştı.

Sonraki Haber