ABD, OPEC+ kararlarının bir ay ertelenmesini istedi

OPEC+’nın enerji ve petrol bakanları, Avusturya'nın başkenti Viyana'da 5 Ekim'de düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı. ABD bu kesinti kararının bir ay ertelenmesini istedi.

ABD’nin üretimi arttırma yönündeki baskısına rağmen günde 2 milyon varil kesinti kararı alan OPEC+’nın fiili lideri olan Suudi Arabistan, ABD tarafından Rusya’nın yanında yer almakla suçlamıştı. Riyad yönetimi, OPEC+ kararlarının "ekonomik çerçevenin dışında alındığı yönünde bir izlenim oluşturmaya çalışan ve gerçeklere dayanmayan" açıklamaları tümüyle reddettiğini belirtti.

Konu ile ilgili açıklama yapan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında "Ukrayna krizi konusunda Suudi Arabistan'ın tutumuyla alakalı gerçekleri çarpıtma girişiminin esef verici" olduğu ifade edildi. Açıklamada, ABD yönetiminin OPEC+ grubunun aldığı petrol üretimini düşürme kararının bir ay ertelenmesini istediğini ancak bu ertelemenin "olumsuz ekonomik sonuçları" olacağı belirtildi.

OPEC+ SONUÇLARI HİÇBİR ÜLKEYE ÖZGÜ DEĞİL

Açıklamada söz konusu kararların, OPEC+ grubu ülkeleri tarafından ortak bir biçimde alındığı belirtildi. Ayrıca, bu türden toplantı sonuçlarının üye ülkelerce toplu olarak onaylandığı, hiçbir ülkeye özgü olmadığı ve petrol piyasalarındaki arz ve talep dengesinin dikkate alındığı kaydedildi.

‘RASYONEL DEĞERLENDİRME YAPILMALI’

Riyad yönetiminin, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin Birleşmiş Milletler'de kabul edilen kararları destekleyen tavrını değiştirmeyeceği belirtilen açıklamada "Ekonomik zorlukların üstesinden gelmek için yapıcı, politik olmayan bir diyalog kurulması ve tüm ülkelerin çıkarlarına dair akıllıca ve rasyonel bir değerlendirme yapılması gerekir. Suudi Arabistan'ın ABD ile ilişkilerine her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek stratejik bir perspektiften bakıyor." ifadeleri kullanıldı.

Sonraki Haber