ABD'den Rumlara komando eğitimi

ABD Deniz Piyade Kolordusuna bağlı Özel Harekât Alayı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne giderek bir ay boyunca Rumları eğitti.

ABD Deniz Özel Harekât Alayı'ndan bir grup askerin Kıbrıs'a giderek Rum tarafındaki silahlı güçlere bir ay boyunca komando eğitimi verdiği ortaya çıktı. 5 Temmuz'dan 5 Ağustos'a kadar süren eğitimlerin yoğun bir gizlilik içinde yapıldığı bildirildi.

Yunan Pentapostagma gazetesi, ABD'nin Rumlara verdiği özel askeri eğitimi manşetine taşıdı. Gazete, haberine “Doğu Akdeniz'deki tüm enerji projeleri için ortak bir askeri güç (Yunanistan-İsrail-Mısır-GKRY) mü kuruluyor?” sorusuyla başladı. Haberde, ABD Ordusu'ndaki bu birliğin askerlerinin, beceri ve etkinlik bakımından “Delta Force” ile karşılaştırılabileceği yazıldı. “ABD, özellikle Kıbrıs'ın işgal altındaki kısmından gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı Kıbrıs Özel Kuvvetlerinin hazırlık seviyesini yükseltmek amacıyla, bir ay boyunca Kıbrıslı komandolar ile ve sualtı timlerine eğitim verdi.” denilen haberde, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“Şu anki sahte 'barış'a kanmamalıyız, çünkü tüm göstergeler, gelecekte Doğu Akdeniz'de Türk parmağıyla yaşanabilecek bir askeri krize işaret ediyor.

ABD'nin ise Doğu Akdeniz'deki projeleri (Yunanistan-Kıbrıs-İsrail arasındaki enterkonnekte hattı gibi) Türklerin ve terör örgütlerinin (Hizbullah-Hamas-İslami Cihat-IŞİD) saldırılarından koruyacak özel bir ortak askeri güç oluşturmaya istekli olduğu görülüyor.

Bu nedenle Kıbrıs'taki Amerikan komandoları ile İsraillilerin varlığı, Türklerin hedefte olduğunun bir başka kanıtı. Erdoğan rejimine ve neo-Osmanlı planlarına kimse güvenmiyor.”

Marine Corps Times isimli askeri yayın, ABD Deniz Özel Harekât Alayı'nın 13 ülkede 300 operasyonel birim konuşlandırdığını yazdı. Bu birimin doğrudan eylem ve özel keşif faaliyetleri yürüttüğü bildi-rildi.

RUMLAR 'KİLİT ORTAK'

ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 8 Temmuz 2020'de işbirliğini bir üst seviyeye taşıma konusunda mutabık kaldıklarını açıklamıştı. Rum Kesimi'ne giden dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, burada yaptığı açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs ile artan ikili güvenlik ilişkileri kapsamında uluslararası askeri eğitim vermeyi ve fon sağlamayı planlıyor. Bu adım, Doğu Akdeniz’de istikrarı sağlama adına önemli bölgesel ortaklarla ilişkileri geliştirme çabalarımızın bir parçasıdır.” ifadelerini kullanmıştı. Daha sonra 1 Eylül'de Pompeo, Anastasiadis'i arayarak Kongre'nin Rumlara uygulanan 33 yıllık silah ambargosunu 'kısmi' olarak kaldırdığını bildirmişti. 12 Eylül'de ise Rum tarafında “Kara, Açık Denizler ve Liman Güvenliği Merkezi” kurulmasını öngören bir mutabakat muhtırası imzalanmıştı. Mike Pompeo da Twitter hesabından Rum tarafını “Doğu Akdeniz’deki kilit ortağımız” olarak nitelendirmişti.

Yunan basınındaki önemli bir iddiaya göre Türkiye, Riyad'dan Atina'ya veri aktarımı için hayata geçirilmesi planlanan bir projeyi, izinsiz şekilde kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi'nden geçtiği için engelledi.”

ABD KIBRIS'A ÜS KURMAK İSTİYOR

Pentapostagma'nın haberinde komando eğitimi dışında ABD'nin adada askeri üs kurma planlarına da değinildi. ABD'nin Rum Kesimi'nde “devasa bir askeri üs kurma” konusunda iddialı planları olduğu belirtilen haberde, bu planın yeniden gündeme alındığı kaydedildi.

Daha önce de Türk basınında Birleşmiş Milletler koridorlarında dolaşan taksim haritaları gündem olmuş ve ABD'nin planlarına ilişkin şu yorumlar yer almıştı:

“Türk askerinin adadan çıkarılmasının ardından Kıbrıs adasının bütün olarak ABD’nin garnizonu haline dönüştürülmesi hedefleniyor. Bölgeyi kontrol etmek için adım adım Balkanlara yerleşen, Akdeniz’in kilidi konumundaki Girit’teki askeri varlığını artıran ABD, Rum Kesimi ile yaptığı askeri anlaşmalarla bu niyetini açıkça ortaya koyuyor. Türkiye, Mısır, İran ve Suudi Arabistan başta olmak üzere tüm bölgeye açık-örtülü operasyonlar planlayan ABD’nin, Kıbrıs’ı merkez üssü olarak kullanacağı belirtiliyor.”

Sonraki Haber