ABD, Rusya-Ukrayna gerilimini derinleştiriyor: Biden 20 Milyar Dolar istedi!
Amerika Birleşik Devletleri, Rusya-Ukrayna geriliminde tarafgirliğini ve gerilimi arttırma tutumunu korumaya devam ediyor. Kongre'nin Beyaz Saray'ın Perşembe günü yaptığı talebi onaylaması halinde ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri ve ekonomik yardım 20 milyar dolardan fazla artacak.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna gerilimini derinleştiriyor. Kongre'nin Beyaz Saray'ın Perşembe günü yaptığı talebi onaylaması halinde ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri ve ekonomik yardım 20 milyar dolardan fazla artacak.
BIDEN 20 MİLYAR DOLAR İSTEDİ!
Rusya ile çatışan Ukrayna'ya 13 milyar dolar askeri yardım ve 7.3 milyar dolar ekonomik ve insani yardım içeren 20.3 milyar dolar, 40 milyar dolarlık daha büyük bir talebin parçası. Ayrıca savaştan etkilenen bölge ülkelerindeki altyapı projeleri için 3.3 milyar dolar ödenek de talep ediliyor.
Çatışmaların başladığı Şubat 2022'den bu yana Kongre, Ukrayna'ya toplam 113 milyar dolar fon aktarılmasına izin verdi. Yeni paket onaylanırsa, bu toplam yaklaşık 137 milyar dolara ulaşacak.
Daha geniş kapsamlı tasarı ayrıca Çin'in Kuşak ve Yol girişimine karşı koymak için gerekli parayı; ABD'deki doğal afetlerin telafisi için yaklaşık 12 milyar doları; ABD'nin güney sınırını korumak için milyarlarca doları ve uyuşturucu kaçakçılığını engellemek için gereken fonları da içeriyor.
TOPLAM 40 MİLYAR DOLAR AKTARACAKLAR!
Beyaz Saray'ın tasarıya Tayvan'a yapılacak yardımları da dahil etmesi bekleniyordu, ancak bu tasarıya dahil edilmedi.
40 milyar dolarlık fon, Haziran ayında Beyaz Saray ve Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri arasında varılan borç tavanı anlaşmasıyla sınırlandırılmayan bir harcama türü olan "acil durum" ek paketi şeklinde olacak.
Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi Direktörü Shalanda Young, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'ye gönderdiği mektupta, ABD'nin "Ukrayna halkının vatanını savunmasına ve dünya çapında demokrasiye olan bağlılığı" konusunda hızlı hareket edilmesi çağrısında bulundu.
Young şunları ifade etti:
Bu savaşın daha ne kadar süreceğini ya da Ukrayna'yı desteklemek için daha ne kadar yardıma ihtiyacımız olacağını bilmiyoruz. Eğer buna ihtiyacımız olduğunu hissedersek önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden sonra Kongre'ye geri dönmekten çekinmeyeceğiz
AMERİKA HALKININ YÜZDE 55'İ KARŞI ÇIKIYOR
Biden yönetiminin talebi, CNN tarafından yapılan bir ankette Amerikalıların yüzde 55'inin Ukrayna'daki çatışma için daha fazla harcama yapılmasına karşı olduğunu ortaya koymasının ardından geldi. Yine CNN'in anketine katılanların yüzde 51'i ABD'nin NATO üyesi olmayan Doğu Avrupa ülkesine yardım etmek için zaten yeterince çaba sarf ettiğini söyledi.
Cumhuriyetçiler arasında desteğin azalmasıyla birlikte, Ukrayna'ya fon sağlanmaya devam edilmesi konusunda partiler arası çatlaklar ortaya çıkıyor. Yardım talebi, bazıları Ukrayna'ya daha fazla para sağlama konusunda şüpheci olan Kongre'deki Cumhuriyetçilerle potansiyel bir mücadeleye yol açıyor.
McCarthy Ukrayna için "açık çek" verilmesini desteklemediğini söyledi. Borç tavanı anlaşmasının kabul edilmesinin ardından, anlaşmanın ihlali anlamına geleceğini savunarak Ukrayna için ek finansmanı desteklemeye hazır olmadığını söyledi.
McCarthy bu konuda şunları söyledi:
Şu anda bir ek fon üzerinde çalışmak sadece anlaşmayı ortadan kaldırmak anlamına gelir. Bu tamamen daha fazla para harcamakla ilgili. Dolayısıyla, hayır, bir ek maddeyi desteklemiyorum.
Temsilciler Meclisi'ndeki yetmiş Cumhuriyetçi Temmuz ayında Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nda Ukrayna'nın Amerika'nın tüm askeri yardımlarından mahrum bırakılmasını öngören bir değişikliği oyladı. Önlem başarısız oldu, ancak önemli bir muhalefet ortaya çıktı.
SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİ AYRI FİKİRLERDE
Temsilciler Meclisi ve Senato liderleri arasında Ukrayna'nın finansmanı konusunda görüş ayrılığı var.
Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Senato GOP Lideri Mitch McConnell Ukrayna'ya yardımın devam etmesini destekliyor.
Çarşamba günü Louisville, Kentucky'de konuşan McConnell şunları söyledi: "İnsanlar, giderek artan bir şekilde, bunu yapmamamız gerektiğini düşünüyor. Bu savaşta tek bir Amerikalı bile kaybetmediğimizi söyleyerek başlayayım.
"Ukrayna ile ilgili olarak harcadığımız paranın çoğu aslında ABD'de, silahların yenilenmesi, daha modern silahlar için harcanıyor. Yani aslında burada insanları istihdam ediyor ve ileride olabilecekler için kendi ordumuzu geliştiriyoruz."
İrlanda'dan Avrupa Parlamentosu üyesi Mick Wallace, eski adıyla Twitter olan X'te Perşembe günü McConnell'ın yorumlarına yanıt olarak şunları yazdı:
Pek çok Politikacı ve Ana Akım Medya, Ukrayna'daki #ABD #NATO Vekalet Savaşını desteklemeye ve körüklemeye devam etmekten mutluluk duyuyor - bu aptal Savaşta ölen insanlar bunlar değil. Bu insanlar ölmekte olan İşçi Sınıfı Ukraynalıları gerçekten ne kadar önemsiyorlar?
"BIDEN BARIŞ ÇABALARINI ENGELLİYOR"
Kanadalı gazeteci Aaron Mate X'te şunları yazdı: "Biden yönetimi Ukrayna'yı NATO'ya entegre olmaya ve Donbas'a saldırmaya teşvik etti. Rusya'nın Aralık 2021 önerilerini ciddi bir şekilde ele almayı reddetti. İşgalden sonra bir barış anlaşmasını engelledi. Ardından Ukrayna'yı hiç şansı olmadığını bildiği bir karşı saldırıya itti. Ardından Ukrayna'ya NATO'ya zaten katılmayacağını söyledi. Şimdi de kışkırttığı savaşı uzatmak için 20,6 milyar dolar daha istiyor."
Eski bir ordu komandosu olan Warren Davidson X'te şunları yazdı: "Tekrar ediyorum, tanımlanmış bir misyon olmadan nasıl 'görev tamamlandı' diyebiliriz? Amacına ilişkin net bir gerekçe olmadan yardım göndermeye devam edemeyiz. Ve hayır, 'ne kadar sürerse sürsün' yeterli bir cevap DEĞİLDİR."
Kaynak: Xinhua