ABD salgına hazırlıksız yakalandı!
Koronavirüs testlerinin çok pahalı olduğu, hastane ve personel imkanlarının yetersiz kaldığı ABD’de korku ve telaş havası hakim. İnsanlar marketlere akın ederek tuvalet kağıdı, kağıt havlu, su gibi temizlik ürünlerini adeta depoladı. Bu ürünler artık ya yok ya da yüksek fiyatlara limitli satılıyor.
Koronavirüsün pandemi -dünya genelinde salgın hastalık- ilan edilmesinden sonra hayat Amerika'da adeta bir gecede değişti. İnsanların bir kısmı kendilerini ve ailelerini eve kapattı ve tanımadıklarıyla görüşmüyor. Diğer bir kesim ise günlük hayata devam ediyor gibi görünse de iptal edilen etkinlikler, kapanan okullar veya korkulu arkadaşlar hayatın eskisi gibi olmadığını gösterdi.
İlk vaka ocak ayında Çin'den dönen bir erkekte tespit edildi. Bir aydan biraz daha fazla sürede, 49 eyalette, 2 bin 816 pozitif vaka tespit edildi ve 14 Mart itibariyle ölü sayısı 58 olarak basına yansıdı.
Kruz gemi turları genellikle 65 yaş üzeri emeklilerin tercih ettiği bir seyahat yöntemidir. Ancak Japonya'dan dönen bir gemide bir erkek yolcunun virüs nedeniyle ölmesi üzerine tüm yolcular karantina altına alınarak Amerika'ya girişleri bekletilmektedir. Bu şekilde iki gemi daha karantina altındadır.
TUVALET KAĞIDI BULUNAMIYOR
Şu anda ülke genelinde bütün okullar iki hafta kapalıdır. Şirketler ve çoğu devlet daireleri personelini evden çalışacak şekilde yönlendirmektedir. Bankalar müşterilerine online bankacılık yapmaları için sürekli mesajlar gönderiyor. İş seyahatleri, fuarlar, etkinlikler, spor karşılaşmaları ya iptal edildi ya da ileri bir tarihe ertelendi. Restoran, sinema, tiyatro gibi toplulukların olacağı yerler kapalı. Delta Havayolları sefer sayısını yüzde kırk azalttı. Tüm bu kapanmalara karşı insanlar marketlere akın ederek tuvalet kağıdı, kağıt havlu, el dezenfektanları, su gibi temizlik ürünlerini adeta depoladı. Artık ya yok ya da limitli satılıyor.
HASTANE VE PERSONEL SAYISI YETERSİZ
Tüm dünya gibi Amerika da böyle bir salgına hazırlıksızdı. Testlerin hem pahalı hem de yeteri kadar stoklu olmaması nedeni ile zaman zaman izdihamlar yaşanıyor. Ancak belirli semptomları göstermeyenlerin test yaptırmaması isteniyor. Zira 1.4 milyon test bu hafta ,5 milyon test de nisan ayında hastanelere sunulacak. Bu tur virütik hastalıklarla ilgilenen hastane ve personel sayısı yetersiz. Eboladan sonra bazı hastaneler bu tür virüslere karşı uzmanlaşmış idi ancak onlarda da yatak kapasitesi yetersiz.
TRUMP’TAN ÇİN’E TEŞEKKÜR
Tüm bu gelişmeler karşısında ve Demokratların Trump Hükümeti'ni zamanında önlem almamakla veya hafife almakla suçlaması üzerine 13 Mart Cuma günü Başkan Trump bir basın açıklaması yaptı ve Ulusal Acil Durum ilan etti. Bu olağan üstü durumun ekonomide yaratacağı hasarlar ve sağlık harcamaları için geçen hafta 8.3 milyar dolarlık bir ek bütçe Senato'da onaylanmıştı. Cuma günü Başkan ilave bir 50 milyar dolarlık ek bütçeyi Ulusal Acil Durum nedeniyle piyasalara vereceğini belirtti. Alınan önlemler çerçevesinde huzurevlerine test ve bakım konusunda öncelik verilerek ziyaretler yasaklanacak. Acil durum süresince öğrenci kredilerinden faiz alınmayacak gibi. Ayrıca, Trump basın toplantısına dünya çapında büyük şirketlerin başkanlarını da yanına alarak çıktı ve her birinden Amerikan halkının ihtiyaçlarını en kısa sürede gidereceklerine dair söz aldı. Çin’e de yakın ilişki içinde kalmalarından ve yardımlarından dolayı teşekkür etti.
Şu anda her eyalet belirli bölgelerde belirli saatlerde ihtiyaç sahibi ailelere ve öğrencilere yemek dağıtım noktaları tespit ediyor. New York'da Ulusal Güvenlik Güçleri karantina altındaki bölgede konserve dağıtıp, araçlarından inmeden test yapıyor.
Sonuç olarak böyle büyük bir salgının ülkelerin ekonomilerinde, toplumun ruhsal dengesinde nasıl hasarlar yaratacağını hep birlikte göreceğiz. Gelecek nesillere daha yaşanılır ve barış dolu bir dünya bırakmamız dileğiyle.