Çin rekabette önde gidiyor

ABD Senatosunda Çin ile rekabet üzerine yapılan tartışmalarda, Pekin'in askeri ve diplomatik kabiliyetlerinin Washington'dan önde olduğu ortaya çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Ticaret Bakanı Gina Riamonda, Senato Tahsisatlar Komitesinde ABD’nin Çin ile rekabeti üzerine soruları yanıtladı.

Çin ile küresel diplomaside rekabet üzerine değerlendirmede bulunan Blinken, Çin’in elçilik sayısının ABD’den fazla olduğunu belirtti. Blinken, Çin’in tamamında akredite büyükelçi bulunan 180 elçiliği olduğunu, buna karşı ABD’nin 173 elçiliğinin bulunduğu bilgisini verdi. 14 büyükelçinin adaylığının bir yıldan uzun bir süredir Senato’da bekletildiğini, 40 büyükelçinin de onay sürecinde olduğunu aktaran Blinken, “Biz bir dezavantajla, açıkla çalışıyoruz. Çin hem bizden fazla ülkede var hem de bizim maslahatgüzarlarımız, misyon şefi yardımcılarımız kadar iyi, tam akredite büyükelçileri ile oralardalar.” dedi. Akredite büyükelçilerin olmadığı ülkelerde liderlerin diplomatik görevleri vekaleten yürüten ABD diplomatları ile angajman kurmakta isteksiz davrandığını anlatan Blinken, oluşan boşluğu Çin’in doldurduğunu, Senato'nun büyükelçilerin onayını bekleterek aslında ABD’yi cezalandırdığını dile getirdi.

MEDYA ETKİSİ GERİDE KALDI

ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Küresel Angajman Merkezi'nin çalışmalarına da değinen Blinken, Çin ve Rus ajanslarının haber servislerini Güney Amerika ve Afrika’da bedava sağladığını kaydetti. Blinken, “Onlarca ülkede sabah uyandığınızda kanallarda veya gazetelerde sanki yerelde üretilmiş ancak aslında doğrudan Çin’in ve Rusya’nın federal haber ajanslarından gelen haberler okuyorsunuz. Şimdi biz o ülkelere Associated Press, Reuters ve diğer bilgi kaynaklarını sağlamak üzere çalışıyoruz.” diye konuştu.

RUSYA TARTIŞMASI

Oturumda Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Çin’in Rusya’ya desteğinin önünü almak üzere Rusya’nın teröre destek veren ülkeler listesine alınmaması konusunda Blinken’a tepki gösterdi. Graham, Senatodaki 100 senatörün Çin’i Rusya’ya silah vermekten caydırmak için Moskova yönetimini teröre destek veren ülkeler listesine eklenmesi konusunda tavsiyede bulunduğunu ancak aylardır Dışişleri Bakanlığının bu konuda adım atmadığını söyledi.

ABD’li Senatör “Sayın Bakan seni çok severim ancak Rusya’yı asla teröre destek veren ülkeler listesine almayacaksın.” diye çıkışınca, Blinken, “Asla, ‘asla’ deme.” diyerek karşılık verdi.

Ayrıca Graham, Biden yönetiminin Çin'in Afrika'daki faaliyetleri ve İran'dan petrol satın almasıyla mücadele etmek için yeterince çaba göstermediğini söyledi. Graham, “Son iki yılda yaptığımız her şey, her kötü aktörü daha da cesaretlendirdi.” diye konuştu.

'ÇİN TEK RAKİBİMİZDİR'

Oturumda soruları yanıtlayan Savunma Bakanı Austin ise, “Çin, uluslararası sistemi kendi otokrat tercihlerine uygun bir şekilde yeniden şekillendirme niyeti ve kapasitesine sahip tek rakibimizdir. Pekin Hint-Pasifik bölgesinde zorbalıklarını ve provokasyonlarını artırdı. Uzay ve siber alanları dahil tarihi bir askeri yatırıma yönelmiştir.” değerlendirmesinde bulundu. Çin’i yakın rakip olarak gördüklerini belirten Austin, Pekin ile rekabetten de geri durmayacaklarını ifade etti. Austin, Pasifik Caydırıcılık Fonu'nu 2024 bütçesinde yüzde 40 artırarak 9,1 milyar dolara çıkardıklarını kaydetti.

Bütçe tartışmalarına da değinen Austin, yeterli finansman alamadıkları takdirde Çin'in nüfuzuna karşı daha az mücadele edebileceklerini kaydetti. 1 Ekim'de başlayacak mali yıl için alınan finansman önleminin Pentagon harcamalarını donduracağını kaydeden Austin, bunun yeni programlar başlatmalarını ya da silah veya mühimmat üretmelerini engelleyeceğini söyledi.

Austin, “Böyle giderse Columbia sınıfı ikinci denizaltı için sözleşme imzalayamayacağız. Virginia sınıfı denizaltıların üretimine başlayamayacağız. Bu durum hem kendimiz için hem de müttefiklerimizi desteklemek için ihtiyaç duyduğumuz kritik mühimmatları temin etme kabiliyetimizi geciktirecek.” diye konuştu.

Sonraki Haber