ABD THAAD sistemini İsrail'e konuşlandırdı

THAAD sisteminin İsrail'de konuşlandırıldığını açıklayan Amerikan Savunma Bakanı Lloyd Austin, sistemin halihazırda çalışmaya hazır olup olmadığını açıklamazken, 'Sistemi hızlı bir şekilde devreye alma kabiliyetimiz var ve kendimiz için belirlediğimiz takvime uyuyoruz' ifadelerini kullandı.

İran'ın Gerçek Vaat 2 operasyonunda 100'ü aşkın füzeyle vurduğu İsrail'in yardımına ABD koştu. Havadan füzeleri engelleyemeyen ABD, İsrail'e THAAD füze önleme sistemi gönderdi. Sistem, İsrail'in olası misillemesinin ardından İsrail'i İran'a karşı korumaya çalışacak.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, THAAD füze önleme sisteminin İsrail'de konuşlandırıldığını açıkladı. Sistemin halihazırda çalışmaya hazır olup olmadığını belirtmeyen Austin, "Sistemi yakın zamanda kullanıma sunma olanağına sahibiz ve kendimiz için belirlediğimiz programa uyuyoruz." ifadelerini kullandı.

THAAD SİSTEMİ İSRAİL'E KONUŞLANDIRILDI

Reuters, THAAD füze önleme sisteminin ABD tarafından İsrail'de konuşlandırıldığını duyurdu. Savunma Bakanı Austin, THAAD sistemi hakkında yaptığı açıklamada, İsrail'in İran'a yapması beklenen misillemeye de değindi. Austin, "İsrail'in saldırısının tam olarak nasıl olacağını söylemek zor." diyerek yorum yapmaktan kaçındı. Misillemenin ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğine ancak İsrail'in karar verebileceğini belirten Lloyd, şu ifadeleri kullandı:

"Günün sonunda bu İsrail'in vereceği bir karar. İsraillilerin bu kararın orantılı olduğuna inanıp inanmamaları ile İranlıların bunu nasıl algıladıkları farklı şeyler olacaktır. Biz de gerilimi düşürmek ve her iki tarafın da tansiyonu düşürmeye başlamasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Neler olacağını göreceğiz."

İSRAİL'İN ENVANTERİ TÜKENİYOR OLABİLİR

İsrail haber sitesi Walla, bu gelişmeyi İsrail Başbakanı Netanyahu'nun belirlediği "İsrail'in kendisini kendi güçleriyle savunacağı" politikasından önemli bir sapma olarak değerlendiriyor. Amerikan savunma sisteminin İsrail'e gönderilmesinin, aynı zamanda İsrail Hava Kuvvetleri'nin elindeki önleyici envanterinin tükendiğine de işaret edebiliyor olabileceğini belirtiyor.

BIDEN ENDİŞE DUYUYOR

ABD Başkanı Joe Biden, THAAD'ın yaklaşık 100 ABD askeriyle birlikte konuşlandırılmasının, Tahran'ın 1 Ekim'de İsrail'e 180'den fazla füze ateşlemesinin ardından İran'a karşı beklenen misillemeyi değerlendiren İsrail'i savunmaya yardımcı olmayı amaçladığını ifade etmişti.

Yetkililer, ABD'nin İsrail'i Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir savaşı tetiklemekten kaçınmak için tepkisini ayarlamaya çağırdığını, Biden'ın İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırmasına karşı olduğunu ve enerji altyapısına yönelik bir saldırıdan duyduğu endişeyi açıkça dile getirdiğini vurgulamıştı.

Sonraki Haber