ABD ve AB’den Asya-Pasifik’te tatbikat

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) açık denizlerdemi ortak deniz tatbikatını tamamladı. Tatbikat bu hafta başında AB ve ABD'nin açık denizlerde devriye gezmesi ve “seyrüsefer serbestisi” çerçevesinde yapıldı.

Tatbikata USS Paul Hamilton'un yanı sıra AB Deniz Gücü Operation Atalanta'nın İspanyol gemisi Reina Sofia ve bir İtalyan gemisi olan Carlo Bergamini de katıldı. İki gün süren tatbikat, AB Stratejik Pusulası, AB'nin “Hint-Pasifik İşbirliği Stratejisi” ve ABD'nin “Hint-Pasifik Stratejisi” gibi belgeler doğrultusunda, pratik deniz işbirliğini teşvik etmeyi amaçlıyordu.

Açıklamada ayrıca tatbikatın AB ve ABD'nin bölgesel deniz güvenliği için çalışma ve “Hint-Pasifik'te” seyrüsefer özgürlüğünü ve denizin diğer uluslararası yasal kullanımlarını destekleme yönündeki ortak kararlılığının bir parçasını oluşturduğu ifade edildi. Perşembe ve cuma günleri açıklanmayan bir yerde yapılan tatbikatta gemiye biniş prosedürleri, gemi seyri ve kuvvetler arasındaki operasyonel koordinasyonu geliştirmek üzere tasarlanmış eğitim konularında profesyonel değişimler yapıldı.

GERİLİM ARTIYOR

ABD, Güney Çin Denizi de dahil olmak üzere Asya-Pasifik'te düzenli olarak "seyrüsefer serbestisi" operasyonları düzenleyerek su yollarının Pekin'in karşı çıktığı uluslararası deniz yolları olduğunu savunuyor.

Çin ordusu perşembe günü yaptığı açıklamada bir ABD savaş gemisini Güney Çin Denizi'ndeki Paracel Adaları yakınlarında Pekin'e ait sulara izinsiz girmesi üzerine buradan ayrılması için uyardığını duyurdu. Amerikan kuvvetleri bu iddiaya karşı çıkarak destroyerin "rutin operasyonlar" yürüttüğünü ve kendi rızasıyla ayrıldığını söyledi.

Cuma günü, ABD'nin gemiyi tartışmalı adaların yakınına tekrar göndermesinin ardından Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tan Kefei, ABD'yi "bu tür provokasyon eylemlerini durdurmaması" halinde "ciddi sonuçlar" doğuracağı konusunda uyardı.

Sonraki Haber