ABD ve Rusya arasındaki casus takasının perde arkasında neler yaşandı? İşte adım adım takas operasyonu...

ABD ve Rusya arasındaki casus takası Ankara'da yapıldı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordine etti. Güvenlik Kaynakları, 2 Dünya Savaşı sonrası yapılan en büyük takasa ilişkin ayrıntıları açıkladı.

MİT koordinesinde, Ankara’da yedi ayrı ülkenin (ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus) cezaevlerinde bulunan toplam 26 şahsın karşılıklı değişimini içeren takas operasyonu yapıldı.

MİT KİLİT ROLDEYDİ

Hürriyet Gazetesi'nden Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre; MİT’in arabuluculuğunda gerçekleşen bu tarihi operasyonun ayrıntıları da ortaya çıktı. Süreç ABD, Rusya ve Almanya’nın Türkiye’den yardım istemesi ile başladı.

MİT’in üst düzey yetkilileri, tarihe geçen bu operasyonun gerçekleşmesi öncesinde taraflar ile sık sık bir araya geldi. Süreç içerisinde MİT Başkanı İbrahim Kalın da birçok kez muhatapları ile hem yüz yüze hem de telefon görüşmeleri yaptı.

ADIM ADIM TAKAS OPERASYONU

MİT’in, taraflar arasında her türlü anlaşmayı sağlaması sonrasında operasyon için düğmeye basıldı. 1 Ağustos sabahının ilk saatlerinde MİT, takasın gerçekleştirileceği Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gerekli güvenlik önlemlerini aldı. Esenboğa Havalimanı, hayatın olağan akışını bozmayacak şekilde operasyon için hazır hale getirildi.

MİT’in koordinesindeki takas operasyonu saat 16:05’te Slovenya’dan gelen ilk uçağın tekerinin piste değmesi ile başladı.

Slovenya uçağın ardından sırasıyla Norveç, Rusya, Almanya ve ABD’den gelen uçakların alana inmesi ile takas aşamasına geçildi. Operasyon boyunca takası yapılacak 26 kişinin güvenliği ön planda tutuldu. Operasyonun herhangi bir sebeple bozulmaması için sürecin tamamını MİT yönetti.

Önce Rusya’nın teslim alacağı 10 kişi uçaklardan indirildi. Ardından Rusya tarafı teslim edeceği 16 kişinin uçaktan intikalini sağladı.

MİT’in gözetiminde tarafların “karşılıklı teyit” işlemlerinin tamamlanması ve sağlık kontrollerinin yapılmasının ardından 10 kişi Moskova’ya dönecek Rus uçağına, 3 kişi Washington’a dönecek ABD uçağına, 13 kişi de Almanya uçağına aktarıldı. Üç uçağın tekerlerinin pistten ayrılması ile MİT’in tarihe geçen takas operasyonu başarılı bir şekilde sona erdi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ankara'da Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yönetiminde Rusya ile Batı arasındaki takas operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Amerikalıları iyi niyet göstergesi olarak teslim etmediğini, kendi vatandaşlarının verilmesi karşılığında serbest bıraktığını söyledi.

Putin'in Rusya'ya teslim edilen vatandaşları kırmızı halı ve tören kıtasıyla karşılamasına ilişkin de yorum yapan Peskov, "Bu, çok önemli. Bu, ülkelerine hizmet eden ve çok zorlu eziyetlerden sonra birçok kişinin sıkı çalışması sayesinde ana vatanlarına dönme fırsatını yakalayan insanlara bir övgüdür" ifadelerini kullandı.

Takasa dahil olan iki Rus istihbarat görevlisinin çocukları hakkında ayrıntıları paylaşan Peskov, bu iki çocuğun kendilerinin Rus olduğunu uçağın Ankara'dan havalanmasından sonra öğrendiklerini dile getirdi.

Peskov, "Çocuklar, uçaktan indiğinde Rusça bilmedikleri için Putin, onları İspanyolca selamladı ve 'Buenas noches' (İyi geceler) dedi. Onlar, dün ebeveynlerine kendilerini karşılayacak olanın kim olduğunu sordular, Putin'in kim olduğunu bile bilmiyorlardı. Ajanlar böyle çalışıyor, işleri uğruna ve işlerine bağlılık uğruna bu tür fedakarlıklar yapıyorlar" diye konuştu.

TARİHİ TAKAS DÜNYA BASININDA

Takas operasyonu dünya medyasında da geniş yer buldu.

CNN / ABD: Gershkovich ve Paul Whelan'ın serbest bırakılmasına vurgu yaptığı haberinde MİT'in yönettiği operasyonu "tarihi tutuklu takası" olarak nitelendirdi.

TIMES / İNGİLTERE: Takas operasyonunun Türkiye'nin başkentinde yapıldığını belirterek, "Takas, geçmişteki takaslarda kilit rol oynayan bir ülkenin başkenti olan Ankara'da gerçekleşti" ifadesine yer verdi.

RSI / İSVİÇRE: Takasın MİT'in koordinesinde Ankara'da yapıldığına yer verdi.

LE MONDE / FRANSA: Türkiye'nin arabuluculuğuyla Rusya ile "büyük bir tutuklu takasının" yapıldığı, 7 ülkeyi kapsayan takasın Ankara'da koordine edildiği belirtildi.

MIDDLE EAST EYE / İNGİLTERE: Haberde Türkiye, WSJ muhabiri Evan Gershkovich'in serbest bırakılmasını sağlayan büyük Doğu-Batı tutuklu takasına aracılık etti. Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük takas" denildi.

Sonraki Haber