'ABD ve Tayvan arasındaki tüm alışveriş durmalı'

ABD’nin yaklaşık 40 yıl sonra en üst düzeyde gerçekleştirdiği Tayvan ziyaretine Çin’den tepki gelmeye devam ediyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın açıklamasının bugünkü gündemlerinden biri de ABD Sağlık Bakanı’nın Tayvan ziyareti üzerineydi.

Çin Dışişleri Sözcüsü Zhao Lijian, ABD’ye “Çin’in temel çıkarlarıyla ilgili meselelerde yanılgıya düşmemeli” çağrısında bulundu. Çin’in ABD ile Tayvan arasındaki herhangi bir alışverişe şiddetlekarşı olduklarını ve ateşle oynayanın yanacağını vurgulayan sözcü; Tayvan Demokratik İlerici Parti yetkililerini de herhangi bir ülkenin kuklası olmaması için uyardıklarını belirtti.

ABD’li Sağlık Bakanı Alex Azar’ın ziyaretine bir tepki de Çin Devlet Konseyi Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Ma Xiaoguang’tan geldi. Sözcü Ma, ziyaretin tek Çin politikasına karşı olduğunu ve kökeni 1972-82 arasındaki ABD-Çin görüşmelerine dayayan “Üç Tebliğ”adlı uzlaşı bildirilerini ihlal ettiğini belirtti.

Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Ma açıklamasını “ABD milyonlarca Amerikalı salgından dolayı acı çekerken bunu görmezden geldi ve siyasi bir şov uğruna sağlık bakanını Tayvan’a yolladı. Bu hareket bize ve dünyaya ABD’li yöneticilerin kendi halkının sağlığını ve geleceği düşünmediğini bir daha göstermiştir” ifadeleriyle bitirdi.

Sonraki Haber