ABD’de Astana toplantısı… Fidan, Lavrov, Arakçi’den Suriye görüşmesi...

Suriye’deki sorunu bölge ülkelerinin çözmesi için oluşturulan Astana platformunun son toplantısı dün yapıldı. Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları ABD'de buluştu. Hakan Fidan, İsrail'e karşı adım atamayan ve Netanyahu'yu kürsüye çıkaran BM'den Suriye'de öncü rol almasını istedi!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de çözümü bölge ülkelerinin çözmesi inisiyatifiyle kurulan platformun toplantısında Birleşmiş Milletler’in öncü rol almasını istedi. BM’nin işlevsizliği ve İsrail’e karşı adım atamaması konuşulurken gelen çağrı dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu ABD’nin New York kentinde yapıldı. Ülke liderleri ve bakanları bu nedenle ABD’deydi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dün Gazze konulu BM Güvenlik Kurulu toplantısında konuştu.

Fidan, Lavrov, Arakçi

Ayrıca Astana Platformu Dışişleri Bakanları Toplantısı da yapıldı. Toplantıyı Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından duyurdu. Mesajda, Bakan Fidan'ın 79. BM Genel Kurulu kapsamında düzenlenen Astana Platformu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldığı bildirildi.

Toplantıya Astana Süreci'nin garantörleri İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da katıldı.

İTİDAL ÇAĞRISI

Diplomasi kaynakları, Suriye'de güvenlik, siyasi ve insani durumun ele alındığını aktardı. Toplantıda özellikle İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının Suriye'de ilave şiddet sarmalına yol açmasının engellenmesi için itidal çağrısı yapıldı.

SURİYE’DEKİ TERÖR

İdlib de dahil olmak üzere sahada sükunetin muhafaza edilmesinin önemi ve bölücü terör örgütünün mevcut durumdan istifade etme teşebbüslerinin önünün alınması gerekliliği üzerinde durulan toplantıda, siyasi sürecin canlandırılmasına destek verildi.

Dışişleri Bakanı Fidan ise Türkiye’nin Suriye’de siyasi sürecin canlandırılmasına yönelik desteğini yinelerken, Astana Süreci’nin Suriye’de barış ve istikrarın sağlanmasındaki öneminin altını çizdi.

FİDAN BM’NİN SURİYE’DE ÇÖZÜMÜN ÖNCÜSÜ OLMASINI İSTEDİ!

Terör tehdidine ve DEAŞ’ın Suriye’deki saldırılarını artırmakta olduğuna dikkati çeken Fidan, Suriye'deki ihtilafın çözümünde BM'nin öncü rol oynaması gerektiğini vurguladı.

RUSYA İRAN GÖRÜŞMESİ

Öte yandan zirvenin ardından Arakçi ve Lavrov bir araya gelerek bölgesel konularda istişarede bulundu ve görüş alışverişinde bulundu. Toplantıda, iki ülke arasındaki konular da ele alındı.

Sonraki Haber