ABD'de Gazze eylemlerine polis müdahalesi: İki akademisyen gözaltına alındı...

ABD'de üniversitelerden başlayan Filistin'e destek eylemleri büyüyor. ABD'nin ünlü Columbia Üniversitesinde başlayan protesto, ABD genelinde çok sayıda üniversiteye yayıldı. Bazı üniversitelerde eylemlere akademisyenler de destek verdi.

This browser does not support the video element.

ABD'deki 33 üniversiteye yayılan Filistin yanlısı protestolarda gözaltına alınan toplam kişi sayısı 550'ye ulaştı. Kolluk kuvvetleri, eylemleri, öğrencilerin kurduğu çadır kamplarına saldırarak, üniversiteleri kapatarak ve zor kullanarak bastırmaya çalışıyor. Gösterilerde, ateşkes ve İsrail'deki kurumsal yatırımların durdurulmasının yanı sıra Tel Aviv'in Amerikan eğitim kurumlarıyla olan bağlarının askıya alınması çağrısında bulunuluyor, Gazze'de yaşanan soykırım protesto ediliyor.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE NE OLDU?

Hareket, başta Başkan Joe Biden olmak üzere ABD'li üst düzey yöneticiler ve neredeyse tüm ana akım medya tarafından "antisemitizm" ile damgalanıyor. Yetkililer, Filistin yanlısı göstericilere kampüsleri kapatarak, polis müdahalesini teşvik ederek, yaşanan siyasi huzursuzluğa karşı eşitlikten yana bir tepki vermiyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, hareketin başladığı Columbia Üniversitesinde öğrenciler ile akademisyenleri hedef alan bir konuşma yaptı ve protestoların “yasal olarak korunan ifade özgürlüğü kapsamında olduğu” gerçeğini reddetti.

‘SAKINCALI İFADELER’

ABD'li gazeteci Philip Giraldi, sızdırılan bir New York Times iç belgesinin Gazze veya Filistin ile ilgili herhangi bir haberde “kullanılmaması gereken kelimeler” hakkında editoryal bir rehber hazırlandığını gösterdiğini belirtti. Bu kelimeler arasında "soykırım", "etnik temizlik", "işgal altındaki topraklar" ve hatta "Filistin"in kendisi de yer alıyor. Amaç İsrail hakkında olumsuz çağrışımları olan kelimeleri ortadan kaldırmak, hatta Filistin'in kendisinin meşru bir siyasi varlık olarak kabul edilebileceğine dair herhangi bir ifadeyi içermeyecek kadar ileri gitmek. Gazeteciye göre bahsi geçen rehber, onlarca ABD üniversitesinde yaşanan olayları kamuoyuna yansıtırken de kullanılıyor.

‘OKULDAN ATARIZ’ TEHDİDİ

Yine Giraldi'ye bakılırsa Princeton, Columbia ve Yale gibi bazı üniversitelerin yönetimleri, protestolara katılan öğrencilerin "tutuklanacağı ve derhal kampüsten uzaklaştırılacağı", ardından da okuldan atılacağı tehdidini içeren e-postalar da gönderiyor. Bu da ana akım medya, siyasetçi ve polis baskısının dışında üniversitelerin kendilerinin de protestocuları uzaklaştırma ya da okuldan atma yoluna gittiğini gösteriyor. Bu arada sivil yetkililerden, gerektiğinde hem polis hem de Ulusal Muhafız kaynaklarını kullanarak protestocuları tutuklamaya devam etmeleri isteniyor

‘VİETNAM PROTESTOLARINI HATIRLATIYOR’

Protestolar Fransa, İrlanda ve Avustralya'daki diğer Batılı üniversitelere de sıçrarken kimilerine göre Vietnam Savaşı protestolarını andıran eylemler, Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi için birer mücadele noktasına dönüşmüş durumda. ABD basınına göre dün gece yaşanan en ciddi çatışmada polisler, Emory Üniversitesinde göstericilerle karşı karşıya geldi. Sosyal medyada yer bulan videolarda, bir polis memurunun zaptedilen bir protestocuyu şok tabancasıyla etkisiz hale getirdiği, öğrencilerin yerlerde sürüklendiği, dağılmayı reddeden gruplara karşı polisin şiddete başvurduğu görüldü. Atlanta Polis Departmanı, memurların gençlere karşı kimyasal tahriş edici maddeler kullandığını itiraf etti, düzinelerce kişi gözaltına alındı. Öğrencilerden Jareer Imran, “silah seslerine benzeyen sesler” duyduğunu söyledi.

TGB, ABD ELÇİLİĞİ ÖNÜNDE

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) "ABD'deki Filistin'e destek eylemlerinin yanındayız, tüm dünyada ABD ve İsrail'i kuşatıyoruz!" çağrısıyla 28 Nisan Pazar günü saat 14.00'te ABD Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapılacak.

PROFESÖRLER DARP EDİLEREK GÖZALTINA ALINDI

Fakat asıl şok etkisi yaratan, üniversitenin Felsefe Bölüm Başkanı ve kurumun gelecek dönemki seçilmiş Senato Başkanı Noelle McAfee'nin “ters kelepçe” ile tutuklanarak, yüzünde kar maskeli bir polis tarafından götürüldüğü görüntüler oldu. Sosyal medyada yer alan bir videoda, polisin çekiştirdiği McAfee kendisini filme alan bir başka protestocuya kim olduğunu söylüyor ve ondan durumu üniversite yönetimine bildirmesini istiyor. Aynı üniversiteden Ekonomi Profesörü Caroline Fohlin’in başına gelenlerse daha sert görüntüler içeriyor. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, bir polis zor kullanarak, kolunu bükerek Fohlin'i yere yatırıyor, ardından bir başka memur daha eğitimcinin üzerine çullanıyor, yerde yatan ve mücadele eden prof.'a ters kelepçe takılıyor. Fakat asıl dikkat çekici olansa böylesine önemli olayların, cereyan ettiği ülkenin basınında bu kadar az yer bulması.

ÖĞRENCİLERİNİ KORUMAK İÇİN KALKAN OLDULAR

George Washington Üniversitesi’nde hocalar, öğrencilerini polise karşı korumak için bariyer oluşturdu.

Akademisyenlerin öğrencilere karşı destek eylemi tüm dünyada takdir gördü.

EDWARD SAİD AKADEMİSYENLİK YAPMIŞTI

Amerikan vatandaşı Filistinli Hristiyan bir baba ile Lübnanlı Hristiyan annenin Filistin'de dünyaya gelmiş iki çocuğundan biri olan Edward Said, siyonizme karşı mücadelesi ile tüm dünyaya örnek olmuştu.

Said, 2000’de Lübnan sınırından İsrail’e attığı sembolik taştan sonra görevinden atılmak istemiş ancak üniversite rektörünün “ifade özgürlüğü” görüşünün ardından hayatını kaybedene kadar üniversitedeki görevine devam etmişti.

Edward Said'in 2003 yılına kadar hocalık yaptığı Columbia Üniversitesi'nde yıllar sonra yine İsrail'in zulmüne karşı sesler yükseldi. ABD'deki öğrenciler, Said'in yolunu izleyerek katliamlara sessiz kalmayarak eylem başlattı.

Columbia Üniversitesi'nde başlayan gösteriler Georgetown ve George Washington, Emory, Harvard, MIT, Yale, Texas, NYU, Kaliforniya Eyalet, Minnesota, Güney Kaliforniya üniversitelerine de yayıldı.

POLİSTEN SERT MÜDAHALE

Geçen hafta Columbia Üniversitesi’nde başlayan Gazze gösterilerinde çıkan olaylar, Yale, Teksas, Güney Kaliforniya, Michigan, Minnesota gibi üniversitelere taştı Dün polis Teksas ve Los Angeles’ta öğrencilere çok sert müdahale etti. 100’den fazla öğrenci tutuklandı Teksas’ta bir gazeteci de ters kelepçe ile tutuklandı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu “Yahudi karşıtı çeteler Amerikan üniversitelerini ele geçirdi. Durdurulmalı” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Joe Biden ise “Yahudi karşıtı protestoları kınıyorum” dedi.

Teksas Valisi Abbott “Yahudi karşıtı gösterilere katılanlar sınır dışı edilmeli. Hepsi hapse atılmalı” sözlerini dile getirdi. Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson, Ulusal Muhafız askerlerinin kampüslere girip göstericileri dağıtması gerektiğini söyledi.

TBMM'den öğrencilere destek

AYDINLIK / ANKARA

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, ABD'deki bazı üniversitelerde öğrencilerin başlattığı "Soykırıma dur de!" temalı eylemlerin, baskı, tehdit ve hukuk dışı uygulamalarla bastırılmaya çalışıldığını belirtti. Yüksel, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in eylemlerinin, soykırım suçu, insanlığa karşı suç ve savaş suçu niteliğinde olduğunu vurgularken, İsrail'in uluslararası hukuk ve toplumun her türlü tepki ile uyarılarına rağmen katliamlarını sürdürdüğünü ifade etti.

‘MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK’

İnsanlık vicdanı önünde mahkum olan İsrail'e yönelik tepkilerin tüm dünyada hızla yayıldığına işaret eden Yüksel, demokrasi ve ifade özgürlüğü kavramlarını her fırsatta dile getiren, kendilerini insan hakları savunucusu olarak niteleyenlerin sessizliğinin ise "soykırıma ortak olunduğu" anlamını taşıdığını belirtti. Yüksel sölerini şu şekilde sürdürdü: "Türkiye olarak, Gazze'de işlenen soykırımın durdurulması, ateşkesin sağlanması, kalıcı barışın tesis edilmesi için mücadelemize devam edeceğiz. Savaş ve soykırım suçu işleyen İsrail'e karşı gerek söz gerekse de eylemle tepki veren herkese destek olmaya devam edeceğiz. Direnen Filistin halkıyla beraber olduğumuzu ve İsrail'in hak ettiği cezayla karşılaşması için yapılması gerekenleri her platformda dile getirmeyi sürdüreceğiz."

Sonraki Haber