ABD'de kuş gribi ikinci kez inekten insana sıçradı!
ABD sağlık kuruluşları, salgınının süt inekleri arasında geniş çapta yayılmasının ardından bir insanda ikinci kez kuş gribi vakasının bulunduğunu duyurdu. İkinci vaka ilk vakadan birkaç hafta sonra geldi. Peki kuş gribi nedir, nasıl bulaşır? Türkiye'de kuş gribi var mı?
Yetkililere göre, H5N1 adı verilen virüsle enfekte olan her iki kişi de (birincisi Teksas'ta, ikincisi Michigan'da) yalnızca küçük semptomlar gösteren ve iyileşen süt çiftliği işçileriydi.
İkinci enfeksiyona rağmen ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), halk için risk değerlendirmesinin "düşük" kaldığını ancak daha fazla vaka beklediğini öne sürdü.
CDC, "Enfekte ineklerden alınan çiğ sütteki yüksek virüs seviyeleri ve bu virüsün süt ineklerindeki yayılma boyutu göz önüne alındığında, benzer ek insan vakalarının tespit edilebileceğini" söyledi.
ABD’de geçen aylarda süt ineklerinde kuş gribi tespit edilmiş, bir çiftlikteki kedilerin çiğ süt içmesi sonucu kedilerin öldüğü belirtilmiş ve çiftlikte çalışan bir kişiyi bulaştığı bildirilmişti.
AVUSTRALYA'DA GÖRÜLMÜŞTÜ
Geçtiğimiz hafta da Avustralya’nın Victoria eyaletinde sağlık yetkilileri, ilk defa bir kişide kuş gribi (H5N1) tespit edildiğini ve söz konusu çocuğun iyileştiğini duyurdu.
Victoria eyaleti sağlık yetkilileri bugün yaptıkları açıklamada, kuş gribine yakalanan çocuğun Mart ayında Hindistan’dan evine geldiğini ve iyi hissetmediğini belirtti.
Yapılan ileri testlerde çocuğun, kuş gribi (H5N1) olduğu teşhis edildi ve tedavi sonrasında tamamen iyileştiği vurgulandı.
Virüsün başkalarına bulaşmadığını belirten yetkililer, kuş gribinin birçok farklı alt türü olduğunu ve çoğunun insanlara bulaşmadığını kaydetti.
KUŞ GRİBİ NEDİR?
Kuş gribi, kanatlı hayvanları enfekte eden, orthomyxoviridae familyasından H5N1 adlı virüsün neden olduğu viral hastalıktır. Alt tipine göre yüksek veya düşük patojenite olarak sınıflandırılabilen kuş gribi genellikle kuşlar arasında yayılan bir hastalık olsa da insanlara da yakın temas yoluyla bulaşabilmektedir.
Kanatlı hayvanlar için öldürücü potansiyeli bulunan kuş gribi, insana bulaştığı geçmiş zamanlarda da şiddetli belirtilerle birlikte ölüme yol açmıştır.
En yaygın belirtileri arasında göz iltihabı, ateş, öksürük, kas ağrıları, boğaz ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi tipik grip belirtileri yer alan kuş gribi, solunum yolunda da nefes darlığı gibi ciddiye alınması gereken semptomlara da yol açabilir.
Genellikle antiviral ilaçlarla tedavi edilen kuş gribi tedavi edilmediği takdirde şiddetli vakalarda ölüme sebebiyet verebilir.
KUŞ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kuş gribi insanlara bulaştığında, ateş, öksürük, şiddetli zatürre, nefes darlığı ve şok gibi belirtiler ortaya çıkar. Ayrıca göz iltihabı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve kas-vücut ağrıları da görülür.
KUŞ GRİBİ NASIL BULAŞIR?
Kuş gribi genellikle enfekte olmuş kuşlarla yakın temastan veya kanatlı hayvanların olduğu ortama maruz kalmanın sonucunda bulaşır. Bunlarla birlikte canlı hayvanların yaşadığı bölgeyi ziyaret, az pişmiş kanatlı hayvanların tüketimi ve kuşların organik kalıntıları da bulaşıya neden olabilir.
Kuş gribinin bulaşma yolları şöyle sıralanabilir:
Enfekte olmuş kuşlarla yakın temas
Kanatlı hayvanlara maruz kalmak
Canlı hayvanların yaşadığı pazarları ziyaret
Az pişmiş kanatlı hayvanların tüketimi
Tüy veya dışkı gibi, kuşların organik kalıntıları
KUŞ GRİBİ AŞISI VAR MI?
Kuş gribi tedavisi genellikle antiviral ilaçlarla yapılır. Şu an için etkili bir aşısı bulunmayan kuş gribi hastalığı için hayvanlarla temas kuran ve virüsün bulaştığı kişiler için antiviral ilaçların etkili olduğu değerlendirilir.
TÜRKİYE'DE KUŞ GRİBİ VAR MI?
Türkiye’de şu an için bilinen bir kuş gribi vakası yoktur.