ABD'de NATO temasları
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın ABD'deki görüşmelerinde ana konulardan biri İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği oldu. İsveç'e, Kur'an yakılmasının ardından sert şekilde kapanan kapı, aralandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin başkenti Washington'daki temasları kapsamında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland ile görüştü.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, görüşmelerde ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra; Türkiye’de meydana gelen depremler ve savunma sanayi alanında işbirliğinin değerlendirildiği kaydedildi.
Türkiye tarafından yapılan açıklamaya göre görüşmelerde “terörle mücadele, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik süreçleri, Rusya-Ukrayna savaşı, Güney Kafkasya ve Azerbaycan-Ermenistan müzakere süreci gibi konular” da değerlendirildi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, ABD ve uluslararası toplumun deprem felaketinin ardından Türkiye’ye verdiği destekten dolayı duyulan memnuniyeti ilettiği belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland da İbrahim Kalın'la yaptığı görüşmeye ilişkin Twitter'dan fotoğraflı bir mesaj paylaştı. Nuland, “Depremlerden etkilenenlere başsağlığı dileklerimi iletmek ve ABD'nin Türkiye'nin toparlanma çalışmalarına desteğini görüşmek üzere İbrahim Kalın'la biraraya gelmekten memnunum. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımının yanı sıra, ikili ve bölgesel işbirliğini de görüştük.” ifadelerini kullandı.
SAVUNMA SANAYİ
İbrahim Kalın'ın Washington temaslarına ilişkin Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, ABD ve Türkiye arasında savunma sanayi alanında işbirliği konusunda kullanılan ifade dikkat çekti; “Herhangi bir ön şart olmadan işbirliği kapsamının derinleştirilmesi üzerinde duruldu.” denildi.
Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle F-35 programından çıkarılan Türkiye, ABD’den F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satın alma talebinde bulunmuştu.
ABD’nin savunma ekipmanı satışında onayı gereken ABD Kongresinin üst kanadı Senato'nun Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Bob Menendez, Türkiye'ye F-16 satışı konusunda daha önce sıklıkla itirazını dile getirmişti.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın dün de ABD Kongresinde temaslarda bulunduğu bildirildi.
İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİK SÜRECİ
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Washington temaslarında gündemdeki konu başlıklarından bir diğeri de, Türkiye’nin henüz TBMM'de resmen onaylamadığı İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleriydi.
Açıklamada, Türkiye’nin ilkesel olarak NATO’nun açık kapı politikasını desteklediği, “İsveç ve Finlandiya’nın taahhütlerini yerine getirmesinin süreci hızlandıracağı” belirtildi.
Türkiye bu iki ülkenin “terörle mücadele, terörün finansmanı” gibi konularda taleplerini karşılamasını istemiş, üç ülke arasında daha önce Ankara tarafından askıya alınan üçlü görüşmeler geçen hafta Brüksel'de NATO karargahında yeniden başlamıştı.
İsveç ve Finlandiya’nın üzerine düşeni yaptığını iddia eden NATO yetkilileri, iki ülkenin temmuz ayında yapılacak NATO zirvesine kadar ittifaka üye olmasını umuyor.
TAHIL ANLAŞMASI
Bir yılı aşkın süredir devam eden Rusya’nın Ukrayna'daki operasyonu da İbrahim Kalın’ın Washington temaslarında görüşülen konu başlıkları arasındaydı. Yapılan açıklamada, savaşın uzamasının bölgesel ve küresel istikrarsızlığı derinleştirdiğine işaret edilirken, Türkiye’nin çözüm için diplomatik çabalarını sürdüreceği belirtildi. Ukrayna tahılının güvenli bir şekilde diğer ülkelere ihraç edilmesini sağlayan ve “Karadeniz Tahıl Girişimi” adıyla bilinen anlaşma da gündemdeydi. Açıklamada, tahıl sevkiyatı anlaşmasının uzatılmasında Türkiye’nin rolüne dikkat çekildiği kaydedildi.
Ukrayna, Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda varılan ve süresi 19 Mart'ta dolacak olan tahıl sevkiyatı anlaşmasının öncekilerden farklı olarak 120 gün yerine 1 yıllığına uzatılmasını talep etmişti. Ancak Amerikalı yetkililerin gemileri limanda kasıtlı olarak bekletmekle suçladığı Rusya buna karşı çıkmış ve anlaşmanın süresinin yalnızca 60 günlüğüne uzatılmasını kabul edeceğini belirtmişti.
Açıklamanın son bölümünde görüşmelerde, “Türkiye’nin PKK/PYD/YPG, DEAŞ ve FETÖ dahil tüm terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğinin vurgulandığı” kaydedildi.
BAKANLAR DEĞİL YARDIMCILARI GÖRÜŞTÜ
Ticaret Bakanı Mehmet Muş da önceki gün başkent Washington’da ABD Ticaret Odasında düzenlenen ABD-Türkiye İş Forumu etkinliğine katılmıştı. Etkinlikte ABD Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında mutabakat zaptı imzalanmıştı. Bakan Muş’un Washington temaslarına ilişkin paylaşılan programa göre, akşam saatlerinde ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile görüşmesi bekleniyordu. Fakat bakanların yerine Türkiye Ticaret Bakanı Yardımcısı Mustafa Tuzcu ve ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Don Graves biraraya geldi. ABD Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubat depremlerinin ardından bakanlığın Türkiye’nin toparlanma ve yeniden inşa sürecine destek vermeyi sürdüreceği belirtildi. ABD Ticaret Bakanlığının Uluslararası Ticaret İdaresinden bir heyetin bu ay içinde, kamu ve özel sektör işbirliği ve desteğini araştırmak üzere İstanbul’a gönderileceği kaydedildi.
BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
Beyaz Saray, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleleri masaya yatırdığını bildirdi. Başkent Washington'da 14 Mart'ta bir araya gelen Sullivan ve Kalın'ın görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan yazılı açıklama yapıldı. Görüşmede, Sullivan'ın, Türkiye'de meydana gelen depremler nedeniyle taziye mesajını yinelediği belirtilen açıklamada, “ABD'nin bu süreçte Türkiye halkına desteğinin devam edeceğini belirttiği” kaydedildi. Açıklamada, tarafların, Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'nin yenilenmesi için Türkiye'nin çabaları ve Rusya'nın Ukrayna'da devam eden saldırılarının yanı sıra bir dizi bölgesel ve küresel gelişmeleri de ele aldıkları ifade edildi. Tarafların, Ermenistan ve Azerbaycan arasında devam eden müzakerelere verdikleri destek ile ikili savunma işbirliğini de masaya yatırdıkları kaydedilen açıklamada, Sullivan'ın, ABD'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmaları yönündeki görüşünü aktardığı belirtildi.