ABD'de olanlar dünya için endişe vericiydi'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB dönem başkanı Portekiz'in başkenti Lizbon'da, Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva ile ikili ve heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

ABD’de Kongre binasının işgaline kadar gelişen olayları değerlendiren Çavuşoğlu, yaşanan olayların kendisini şaşırtmadığını çünkü bunun sinyallerini Başkanlık seçimlerinden bu yana takip ettiklerini söyledi, “Gerçekten çok endişelendik. Washington'da gerçekleşen olay, ABD'de ilk kez yaşanan bir olay ve nihayetinde sağduyu galip geldi. Dün orada olanlar, sadece bizim için değil, Avrupa ve dünyanın tamamı için endişelendirici bir gelişmeydi. Bu olayın çözümlenmesinden memnunuz” dedi.

YUNANİSTAN’LA DİYALOG

Türkiye’nin, kalıcı istikrar ve barış için bütün bölgelerde önemli rol oynadığına vurgu yapan Çavuşoğlu, “Türkiye, aynı zamanda tüm anlaşmazlıkların barışçıl çözümüne inanan bir ülke. Buna, Doğu Akdeniz'deki durum, Kıbrıs konusu da dahil. Burada Yunanistan ile çok daha iyi bir diyalog kurabilmek için açık bir fırsat penceresi mevcut. Dışişleri Bakanı (Nikos Dendias) şahsen benim çok iyi bir arkadaşım. Önümüzdeki haftalar içerisinde kendisiyle bir diyalog tesis edeceğiz. Bu çerçevede, AB ile ilişkilerimizde de yeni bir sayfa açmaya hazırız” diye konuştu.

DOĞU AKDENİZ KONFERANSI

Türkiye, Doğu Akdeniz konusuyla ilgili çok taraflı bir konferansın düzenlemeyi önerdiğini hatırlatan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: “Sadece Doğu Akdeniz değil, Akdeniz'e kıyısı olan bütün ülkelerin bu konferansa katılması gerektiğini önerdik. Şimdi biz AB ile bu konu üzerinde çalışıyoruz. Aslında bu konferansın temel amacı, nihayetinde bütün tarafların ortak pay alabileceği bir anlaşmaya varabilmek.”

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN MODERNİZASYONU

AB Dönem Başkanı Portekiz'in birçok konuda dengeli tutumunu da takdir ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu Gümrük Birliği'nin revizyonu konusunda da şunları söyledi: “Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde halihazırda çok daha iyi bir atmosfer var. Dolayısıyla burada bir fırsat penceresi olduğunu bu vesileyle ifade ediyorum. Gümrük Birliği'nin modernizasyonun hem Türkiye'nin hem de AB'nin çıkarına olacaktır.”

'YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYABİLİR'

Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva da yaptığı konuşmada özetle şu görüşleri dile getirdi: “İki ülkenin ticari ilişkileri ilerliyor. Türk yatırımcıların Portekiz'deki varlığı artıyor. Hükümet ve Devlet Başkanlarımız arasında bir zirve gerçekleştirilecek ve sıradaki zirve Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak. Türkiye'nin Afrika ile iş birliği politikaları Portekiz için çok önemli. Biz bu çerçevede işbirliği yapıyoruz ve Türkiye ile Afrika'da iyi ilişkilerimiz mevcut. Portekiz'in AB Dönem Başkanlığı sebebiyle bir başka şapka daha takıyor. Ortak endişelerimiz ve ortak çıkarlarımız var. Bunlar, güvenlik ve bölgenin istikrarı gibi hususlar. 18 Mart, Türkiye ile AB arasında 2016 yılında imzalanan anlaşmanın 5. yıl dönümü olacak. Bu bağlamda, 18 Mart tarihinin aynı zamanda bir fırsat olabileceğini ve Türkiye ile AB arasında yeni bir dönemin başlayabileceğini düşünüyoruz.

İSPANYA BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Resmi temaslar için Madrid'de bulunan Çavuşoğlu, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez tarafından kabul edildi. Öte yandan Çavuşoğlu, İspanya'nın La Razon gazetesine yazdığı makalede, Türkiye'nin AB ile ilişkilerde “olumlu gündem geliştirmeye, diyalog ile diplomasiye” devam edeceğini vurguladı. Çavuşoğlu, makalede “Türkiye'nin uluslararası hukuk çerçevesinde Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları ile Kıbrıs Türklerinin eşit haklarının korunmasına yönelik tutumu karşısında bazı AB üyeleriyle yaşanan sorunlarda, İspanya’nın AB içerisinde diyalog ve müzakereyi öne çıkaran yapıcı bir yaklaşım izlemesini” takdir ettiklerini belirtti: “Türkiye ve İspanya, dünyanın içinden geçtiği köklü değişim sürecinde çok kutuplu sistemde de yakın iş birliği içinde hareket ediyorlar. Bu çerçevede, bölgesel sahiplenmenin en güzel örneklerinden birini sergileyerek, Akdeniz’in bir barış, güvenlik ve dayanışma havzası haline getirilmesi yönünde çalışıyorlar.” İspanya ile Türkiye'nin uluslararası meselelere yaklaşımlarının benzerlikler taşıdığına işaret eden Çavuşoğlu, makalesinde şu ifadelere yer verdi: “İspanya ile Orta Doğu Barış Süreci, Suriye, Libya, Venezuela gibi önemli konularda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Terörle mücadelenin ancak uluslararası işbirliği çerçevesinde başarılı olabileceğini müdrik iki müttefikiz. Ayrıca çok taraflılığın önemine inanan iki ülke olarak NATO, BM ve G-20 gibi platformlarda da işbirliğimizi ilerleteceğiz. Ayrıca, Afrika ve Latin Amerika gibi iki ülkenin de aktif rol oynadığı ve yapıcı katkıda bulunduğu coğrafyalarda güçlerimizi birleştirmek ve birlikte çalışmak arzusundayız.

Sonraki Haber