ABD’den Macaristan’a İsveç ambargosu
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesindeki Cumhuriyetçilerin Lideri James Risch, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamaması nedeniyle ülkesinden Macaristan'a silah satışını engelleyecek.
Washington Post'un haberine göre, Risch, İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamayan Macaristan'ı "cezalandırmak" için adım attı.
735 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE
Risch, gazeteye yaptığı açıklamada, Macaristan'a yapılacak 735 milyon dolar değerindeki silah satışını askıya aldığını belirtti. Budapeşte’nin, silah paketini istiyorsa İsveç'in NATO'ya girmesine izin vermesi gerektiğini kaydeden Risch, "Macaristan hükümetine, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmamasına yönelik endişelerimi daha önce doğrudan ilettim." ifadesini kullandı. ABD’li siyasetçi "Haziran ayına gelinmiş olmasına rağmen bu işlemin hala yapılmamış olması nedeniyle, Macaristan'a yeni ABD askeri teçhizat satışının askıya alınmasına karar verdim." diye ekledi.
Söz konusu silah paketi kapsamında Macaristan'a 24 HIMARS roket fırlatma bataryası ve 100'den fazla roket tedariki planlanıyordu.
NATO DESTEKÇİLERİNİN BUDAPEŞTE’YE ÖFKESİ
Washington Post, Macaristan’a yeni silah satışlarını frenleme kararını, “dünyanın herhangi bir yerindeki ülkelere silah satışını nadiren engelleyen Risch gibi NATO destekçilerinin Macaristan'a karşı artan öfkesi” olarak değerlendirdi. ABD'de yabancı bir devlete yapılacak tüm silah satışlarının yapılması için, satışın Dışişleri Bakanlığı tarafından duyurulmadan önce Senato ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komitelerindeki Cumhuriyetçi ve Demokrat liderlerin onay vermesi gerekiyor. Risch'in itirazı, Dışişleri Bakanlığının satış sürecini ilerletmesine engel olacak. Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Ukrayna için Avrupa savunma fonlarını bloke etmesi, yaptırım paketlerini engellemesi ve Rusya ile enerji bağlarını derinleştirmesi Budapeşte'nin “Putin'in Truva atı olarak çalıştığı” suçlamalarına yol açtı.
BATI’NIN KORKUSU
Geçtiğimiz ay Katar'da konuşan Orban, Stockholm'ün üyelik teklifinin onaylanmasından önce Macaristan ve İsveç arasındaki ilişkilerin düzelmesi gerektiğini söyledi. Washington ve Budapeşte arasındaki ilişkiler, Macar yönetiminin Ukrayna’daki savaşa Batı'nın vereceği yanıtı geciktirmesi ve karmaşıklaştırması nedeniyle son aylarda giderek daha hırçın bir hal aldı.
Batı, Macaristan ve Türkiye'nin, ittifakın mevcut üyelerinin tamamının desteğini gerektiren İsveç'in başvurusunun onaylanmasını geciktirme kararının ittifakı bölünmüş ve etkisiz gösterme riski taşıdığından endişe ediyor.
ABD'nin Macaristan Büyükelçisi David Pressman, "ABD, müttefikimizle daha yakın bir işbirliği için yorulmadan çalışmaya devam edecektir. Ancak Macaristan'ın aldığı stratejik kararlarla ilgili gerçek endişelerimiz var ve bu endişeler geniş çapta paylaşılıyor." şeklinde konuştu.
‘TRUMP GELİRSE ÇATIŞMA BİTER’
Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna'daki silahlı çatışmayı sona erdirebileceğini söyledi. “Trump son ABD seçimlerini kazanmış olsaydı Ukrayna’da savaş çıkmazdı.” yorumunu yapan Szijjarto “Trump’ın Beyaz Saray'a olası dönüşünü barışçıl bir gelecek için bir umut olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı. Macar Bakan ayrıca Eski ABD Başkanı için 2024 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer ve aleyhine açılan tüm davaların beraatla sonuçlanmasını diledi.