ABD’den eyaletlerine ve Rumlara ‘siber’ eğitim

ABD Siber Komutanlığı, eyaletlerini siber saldırılara hazırlamak maksadıyla Ulusal Muhafızlara verdiği kritik altyapıyı koruma eğitimlerini tamamladı. ‘Cyber Yankee-24’ adlı tatbikata bu yıl Rum Milli Muhafız Ordusu da katıldı

Amerika Birleşik Devleri (ABD) Siber Komutanlığı tarafından bu yıl 10’uncusu icra edilen ‘Cyber Yankee-24’ tatbikatı tamamlandı. 6-17 Mayıs tarihleri arasında Cape Cod Müşterek Üssü’nde düzenlenen tatbikatta, altı eyaletin Ulusal Muhafızlarına siber saldırılara karşı kritik altyapıyı koruma eğitimleri verildi.

Tatbikata ilişkin konuşan Ordu Siber Komutanı Korgeneral Maria Barrett, “Beni geceleri uykusuz bırakan şeylerden biri de kritik altyapımızın, özellikle de hem askeri tesislerde hem de anavatandaki operasyonel teknoloji ve endüstriyel kontrol sistemlerinin dayanıklılığıdır. O nedenle engelleri ortadan kaldırmak, ortaklıkları ilerletmek ve fikirleri, boşlukları ve politikaları değiştirme alanlarını aydınlatmak için çalışıyoruz.” dedi.

Tatbikat Direktörü Yarbay Tim Hunt da “Daima hazır olmalıyız. Kötü gün geldiğinde ilk müdahale eyalet bazında olacak. Valilerimiz, 'Elimde ne var? Federal Hükümet buraya gelmeden önce hangi kaynaklara sahibim? Şimdi ne yapabilirim?’ sorularının yanıtını bilmeli. Bu kaynaklardan biri de Ulusal Muhafızlar. Cyber Yankee bu yüzden önemli ve biz de bu yüzden buradayız.” ifadelerini kullandı.

Tatbikatta, tüm New England eyaletlerindeki kritik altyapılara karşı bilinmeyen bir aktörden kaynaklanan siber saldırıların simülasyonu yapıldı ve valiler buna karşılık vermek üzere Ulusal Muhafızları harekete geçirdi. Bilinmeyen aktör olarak da “Çinli Volt Typhoon”un taklit edildiği bildirildi.

ORTAKLAR İLK KEZ TATBİKATTA

Bu yıl Cyber Yankee tatbikatı, uluslararası ortakların katıldığı ilk yıl oldu. Devlet Ortaklığı Programı kapsamında işbirliği yapılan ülkeler tatbikata davet edildi. Cyber Yankee 24'e Güney Kıbrıs, Bahamalar, El Salvador, İsrail, Japonya, Kenya, Letonya, Karadağ, Paraguay ve Uruguay’ın katıldığı bildirildi.
Yarbay Hunt, “Bunun gerçekten harika olduğunu düşünüyoruz çünkü bu ülkelere gittiğimizde en çok ilgilendikleri şey siber dünya oluyor. Biz kamu ve özel sektörle birlikte çalışıyoruz. Bu yabancı ortaklarımızın gerçekten öğrenmek istedikleri bir konu. Biz de onların kendi ülkelerinde işleri nasıl yaptıklarını öğrenmekle gerçekten ilgileniyoruz.” dedi. Hunt, siber dünyanın sınır tanımadığını ve denizaşırı ülkelerde yaşananların muhtemelen ABD kıtasını da etkileyeceğini belirtti.

RUMLAR NATO’YA HAZIRLANIYOR

Soğuk Savaş'ın bitiminde başlatılan Devlet Ortaklığı Programı (SPP), Ulusal Muhafızlar ile farklı ülkelerin ordularını birbiriyle eşleştiriyor. Rum Milli Muhafız Ordusu da geçen yıl yapılan anlaşma kapsamında New Jersey Ulusal Muhafızları ile eşleştirilmişti. Bu eşleştirme kapsamında Ulusal Muhafızların, Rum Ordusu’nu eğitip donatarak NATO ile müşterek harekât icra edebilecek kapasiteye getirmesi planlanıyor.

Devlet Ortaklığı Programı, 1992'de başlatılan Ortak Temas Ekibi Programı'nın devamı niteliği taşıyor. Ortak Temas Ekibi Programı da ABD Avrupa Kuvvetleri tarafından Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından eski Varşova Paktı ülkelerinin “kendi ordularını ve demokrasilerini kurmalarına destek olmak” gerekçesiyle oluşturulmuştu. Daha sonra Temas Ekibi faaliyetlerinin büyük kısmı, NATO'nun 1994'te aktif hale getirilen Barış için Ortaklık (PfP) Programı'na dahil edildi. Bu program ile ülkeler doğrudan NATO üyeliğine hazırlanıyor. Yani şu an bir aday ülke için izlenecek yol olarak SPP, PfP ve NATO olarak gösteriliyor. SPP faaliyetleri bir kez başladıktan sonra ev sahibi ülkenin diğer üyeliklerine bakılmaksızın devam ediyor. ABD'ye göre bu program, doğası gereği yakın müttefikler yaratıyor.

SPP, ilk ortaklıklarını 1993'te Estonya, Letonya ve Litvanya ile; sırasıyla Maryland, Michigan ve Pennysylvania eyaletlerini eşleştirerek imzalamıştı. Daha sonra Illıonis Polonya ile, Georgia da Gürcistan ile işbirliği yaptı. Iowa Kosova ile eşleşirken, Kosova'nın ilk yabancı konsolosluğu da bu eyalette açıldı. Bugün Devlet Ortaklığı Programı 6 kıtada 85 ortalıkla yürütülüyor.

'ARNAVUTLUK'UN ÜYELİĞİNDE ETKELİ OLDU'

Rum Yönetimi'nin programa dahil olmak için 2022'de yaptığı başvurunun ardından Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve 7 Kongre üyesi, ABD Ulusal Muhafız Bürosu Stratejik Planlar ve Politika Direktörü Tümgeneral Randolph Staudenraus'a bir mektup yazmıştı. Bu mektupta başvuruya güçlü bir şekilde destek sunduklarını bildirmişlerdi. Mektupta, 20 yıllık ortaklık ile New Jersey Ulusal Muhafız Ordusu'nun Arnavutluk'ta görev yaptığı ve bu işbirliğinin Arnavutluk'un NATO üyesi olmasında önemli bir etken olduğu vurgulanmıştı. ABD'nin Doğu Akdeniz'de güvenlik çabalarını desteklediği de eklenen mektupta, “New Jersey'den Arnavutluk’a rutin olarak KC-135 ve C-32'lerin uçuşu gerçekleşiyor. Arnavutluk’tan da Güney Kıbrıs’a ekstra bir buçuk saatte uçuş gerçekleştirilebilir.” denilmişti.

ABD Ordusu altında özel bir birlik olan Ulusal Muhafız Birlikleri, hem federal hem de eyaletler düzeyinde göreve çağırılabiliyor. Yaklaşık 450 bin civarında olan Ulusal Muhafız askerlerinin eğitimlerini ve rütbe atamasını eyalet yönetimleri yapıyor. Birliklerin bütçesini ise federal hükümet belirliyor. Eyalet valileri, afetler ve kamu güvenliği için, Ulusal Muhafızları göreve çağırabiliyor. Ulusal Muhafız birlikleri daha önce de Irak ve Afganistan'da görev almış, Ukraynalı askerlere eğitim vermişlerdi.

Sonraki Haber