ABD’den Türkiye’ye F-16 satışı ile ilgili yeni karar

ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye'ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı. Tasarıda Türkiye'ye satılacak F-16'ların Yunan hava sahasını ihlal etmemesi ve satışın ABD'nin çıkarına olacağı yönünde şartlar yer alıyordu

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki F-16 gerginliğinde son olarak geçtiğimiz aylarda ABD Temsilciler Meclisi, savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan eklemeyi kabul etti .Bu şartlar arasında Türkiye’ye satılacak F-16’ların Yunan hava sahasını ihlal etmemesi ve satışın ABD’nin çıkarına olacağı yönünde şartlar bulunuyordu.

İKİSİ DE ÇIKARILDI

ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı.

NE OLMUŞTU?

Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma füzeleri nedeniyle yeni nesil F-35 savaş uçağı ortak üretim ve satın alma programından çıkarılan Türkiye, bunun üzerine ABD’den 40 yeni F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti almak istediğini ABD’ye iletmişti.

ABD Temsil Meclisi ise Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan eklemeler yaptı. Bu şartlar arasında Türkiye’ye satılacak F-16’ların Yunan hava sahasını ihlal etmemesi ve satışın ABD’nin çıkarına olacağı yönünde şartlar bulunuyordu.

Sonraki Haber