AB’de Macaristan öfkesi Ukrayna’ya askeri yardıma veto

Macaristan, Avrupa Birliği’nde (AB) Ukrayna’ya yönelik askeri yardım planlarına taş koyarak ABD çizgisindeki AB liderlerinin öfkesini üzerine çekiyor.

Geçen hafta Almanya Dışişleri Bakanı Anna Baerbock, Ukrayna’ya 18 milyar dolar AB yardımı için sunulan tasarıyı engelleyen Macaristan için “Budapeşte, hayati fonlar üzerinde poker oynamamalı.” demişti. Daha önce AB Parlamentosu’nun Macaristan’ı “seçimli otokrasi” olarak tanımlamasının ardından ülkeye gidecek toplam 13 milyar dolarlık AB fonu dondurulmuş, paranın aktarılması için Budapeşte’nin yolsuzlukla mücadele ve yasal reformlar konusunda ilerleme sağlaması şart koşulmuştu. Macaristan, kendi hakkı olan para verilmezken Ukrayna’da kazanılması mümkün olmayan savaşa daha fazla kaynak akıtılmasına karşı çıkıyor.

‘ASKERİ MİSYONA KATILMAYACAĞIZ’

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto dün Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısında ele alınan Ukrayna’ya dönük askeri yardım misyonuna katılmayacağını duyurdu. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, rekor sürede 15 bin Ukrayna ordusu askerine eğitim vermek üzere misyon başlattıklarını açıklamıştı. “Eğitim misyonuna katılmıyoruz ve buna herhangi bir mali katkı da sağlamayacağız.” diyen Szijjarto, AB içinde Ukraynalı askerlere eğitim vermeyecek tek ülkenin Macaristan olduğunu söyledi. “Gerilimi değil barışı getirecek karar alınması gerektiğini düşünüyoruz.” vurgusu yaptı.

Sonraki Haber