AB'den Schengen'e fiili kriter: Ticarete gel, gezmeye gelme

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere seyahat için gereken Schengen vizesi ile ilgili uzun süredir sıkıntı yaşanıyor.

Vize alım süreleri artarken, ret yiyen başvurusu sayısı katlandı. Üstelik başvurular sırasında ödenen ücretlerin de geri iade edilmemesi şikayetlerin artmasına neden oldu. İş dünyasından edindiğimiz bilgilere göre özellikle yoğun turist çeken Avrupa ülkeleri az para harcayan ülke vatandaşlarına yönelik “ticaret için gel ama gezmeye gelme” anlayışıyla hareket ediyor. Vize işleri ile uğraşan bir şirket yetkilisi ile konuştuğumuzda şunları aktardı: “Özellikle Almanya olmak üzere çok fazla ret geldi. Ret alanların ücretleri de iade edilmiyor. 80 avrosu konsolosluklara, koordinasyon bedeli de konsolosluğun yetkili kıldığı aracı firmalara kalıyor. Esasen başvuru sayısı da çok arttı. Bundan kaynaklı da red sayısının arttığını görüyoruz.”

KAÇMAK İSTEYENLERİN DE ETKİSİ VAR

Turist vizesiyle yurt dışına kaçmak isteyenlerin sayısının da çok arttığını, Avrupa devletlerinin de bunu bildiği için vize işlemlerinde daha bir ince eleyip sık dokuğunu kaydeden yetkili, “Konsolosluklar bu konuda çok da haksız değil. Ret yiyenlere oran olarak bakmak lazım. Ama sayıda artış olduğu görülüyor. İtalya hemen vize veriyordu. Ondan tercih ediliyordu. Yine Almanya'nın da tercih edilme nedeni gurbetçilerin çok fazla olması. Ticari iş gezilerinde başvurular daha az reddediliyor. Ve İstanbul'dan başvurular da daha az reddediliyor. Bu kadar gündem olmasının bir nedeni de daha önce vizesi olanların da ret yemesi. Biz de bir iki müşterimizde bunu yaşadık.” bilgilerini paylaştı.

ACENTALARI DA VURDU

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz B. Bağlıkaya da dün konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. TÜRSAB Başkanı şunları söyledi: “Özellikle yurt dışına tur düzenleyen (outgoing) acentalarımız, son üç yıldır dünyayı etkisi altına alan ve seyahatleri durma noktasına getiren pandemi döneminde yaşadıkları büyük mağduriyetin ardından bir de vize sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Vize başvurularında yaşanan sıkıntılar seyahat acentalarımızın üzerlerindeki yükün daha da artmasına yol açmıştır. Seyahat acentalarımızı ticari faaliyetlerini olumsuz etkileyen bu sorun, turlarda iptallere kadar varan sonuçlar yaratmaktadır. Pandemi süreci sonrasında tüm dünyada artan seyahat eğilimi vize başvurularına da yansıyarak yığılmalara yol açmakla birlikte vize başvurularına yanıt sürelerinin 10 haftayı bulan sürelere ulaşması ve vize başvurularındaki kabul oranlarının büyük düşüş göstermesi önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bununla birlikte ortalama 3 bin TL tutarındaki vize ücretlerinin başvurunun reddi durumunda iade edilmiyor oluşu da Schengen vizesi çerçevesinde yaşanan sorunların artmasını beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla kendi sorumluluklarında olmayan bu durum, seyahat acentalarımızın tüketici hakları noktasında müşterileri ile karşı karşıya gelmelerine yol açmakta, güven kaybı yaşamalarına neden olmaktadır.” Bağlıkaya sorunun çözümü için girişimler yaptıklarını devlet nezdinde yapılacak her türlü çabayı da destekleyeceklerini açıkladı.

Sonraki Haber