AB’den Sırbistan’a tehdit: ‘Rus yaptırımlarına uymadığımız için hedefe koyulduk’

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, AB’nin, Kosova meselesinde dayattığı öneriyi kabul etmemeleri durumunda yaptırım uygulayacağını söyledi. Avrupa’nın fiilen savaşta olduğunu vurgulayan Vucic, Ukrayna’daki çatışmadan dolayı baskı altında olduklarını belirtti

Aleksandar Vucic, başkent Belgrad'da düzenlediği basın toplantısında, Kosova meselesine ilişkin son gelişmeleri paylaştı. AB’nin kendisine dayatmada bulunduğunu belirten Vucic, “Ya bizim istediğimizi yaparsın ya da tecrit olursun” şeklinde bir seçeneğin önüne konduğunu söyledi.

Sorunun çözümünde AB Sırbistan’ın, Kosova’nın BM üyesi olmasını kabul etmesini istiyor. Buna direnen Vucic ise AB tarafından hedefe koyuluyor.

‘YATIRIMLARI ÇEKERİZ’

Geçen haftaki AB, ABD, Almanya, Fransa ve İtalya tarafından kendisine yapılan teklifi değerlendiren Vucic, "Bana söylenen söz konusu planı (Fransız-Alman Planı) kabul etmem gerektiği oldu. Kabul edilmediği takdirde ilk olarak AB müzakere süreci kesilecek, ikinci olarak tüm yatırımlar ülkeden çekilecek. Üçüncü olarak da Sırbistan'a büyük zarar verecek ekonomik ve siyasi yaptırımlar uygulanacak. Bunları onlar söyledi." dedi.

’80 BİN SIRP’I GERİ GÖNDERİRİZ’

Vucic, anlaşmayı kabul etmediği takdirde, Almanya’da ikamet eden 80 bine yakın Sırp’ın ülkelerine gönderileceği mesajı aldığını söyledi. Aynı zamanda Almanya ile 8 milyar dolara yakın ticaret hacmine sahip olan Sırbistan’ın ambargoyla ekonomik olarak zaafa da uğratılacağı belirtildi.

GÜNDEMLERİNDE RUSYA’DAN BAŞKA BİR ŞEY YOK

Vucic, Avrupa’nın, “arka bahçesi” olarak tanımladığı Batı Balkanlar ve Sırbistan’da her şeyi kontrol altında tutmaya çalıştığını kaydetti. NATO, AB ve ABD’nin, Rusya’nın yenilgisinden başka bir gündemi olmadığını belirten Vucic, “Bunun önüne geçen her şeyi siliyorlar. Bunun dışında bir şey konuşmuyorlar.” ifadelerini kullandı.

Sırbistan’ın, Rusya’ya yaptırım uygulamadığı için herkesin radarına girdiğini vurgulayan Vucic, “Kurti’nin (Kosova Başbakanı) çatışmaya neden olmak ve Sırbistan’ı suçlu çıkarmak için yaptıkları da dikkatleri Sırbistan’ın üzerine çekiyor.” şeklinde konuştu.

‘ALKIŞLAMAMIZI BEKLEMEYİN’

Vucic, Fransız-Alman Planı olarak başlayan sürecin Kosova ile yeni müzakere şartlarına evirildiğini belirterek, "Biz Kosova'nın Avrupa Konseyi, NATO gibi uluslararası kuruluşlara üye olmasına engel olamayız. Bunlar için bizden alkış da beklenmesin. Bizim yapabileceğimiz uzun süreli barış için aradaki güven seviyesini artırmaktır." diye konuştu.

‘AİLEMİ TEHDİT ETTİLER’

Vucic süreç boyunca kişisel olarak iftira ve tehditlere maruz kaldığını belirtti. Kendisinin keskin nişancı olduğu iftirasının atıldığını söyleyen Vucic, ailesi ve çocuklarının ölümle tehdit edildiğini de vurguladı.

‘SORUNLARI ÇÖZEN TUTUMLARI YOK’

Kosova'da Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasının öncelik olduğunun altını çizen Vucic, sorunların çözümünde rasyonel bir tutumun sergilenmediğini savundu.

Vucic, Sırbistan'ın AB yoluna devam etmesi gerektiğine işaret ederek, bu sabah yapılan hükümet oturumunda Sırbistan ve halkını korumak için "taktik hamlelere" karar verdiklerini aktardı.

‘MÜCADELE EDECEĞİM’

Gelecek günlerin zorlu geçeceğini ifade eden Vucic, "Her durumda Sırp halkını koruyacağız. Bir taraftan yaptırım durumu var ki yatırımların çekilmesinden daha kötü bir yaptırım olamaz. Diğer taraftan da Kosova'nın Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğini kabul etmek var. Açıkçası ben, eğer mümkünse anlaşma yolu için mücadele edeceğim." dedi.

Vucic, gelecek günlerde konuya ilişkin meclis gruplarıyla da görüşeceğini belirterek, "Nihai kararımı biliyorum ancak bu benim şahsi vereceğim bir karar değil. Sırbistan ve halkı karar vermeli." değerlendirmesinde bulundu. Zaman kazanmak için gerekirse istifa etmeye de hazır olduğunu söyleyen Vucic, "Ben ülkemin askeriyim, Sırbistan için yaşıyorum." ifadesini kullandı.

MÜZAKERELER

AB, Kosova ile Sırbistan'ın Birliğe entegrasyon sürecinin ilerlemesi için iki ülke arasındaki sorunları giderebilecek nihai bir anlaşmaya varılmasını şart koşuyor. Taraflar, son olarak ABD ile AB'nin tüm üyeleri tarafından desteklenen, kamuoyunda Fransız-Alman Planı olarak bilinen metin üzerinde müzakere yürütüyor. Medyaya sızdırılan plana göre, Kosova'nın, ülkede çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasına izin vermesi gerekiyor. Sırbistan'dan ise Kosova'nın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ve uluslararası kuruluşlara üye olmasına izin vermesi talep ediliyor.

Sonraki Haber