AB’den Türkiye’ye davet...

Avrupa Birliği 29 Ağustos’ta Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı düzenleyecek. Türkiye de davet edildi. Ayrıntıları bakanlık sözcüsü açıkladı.

Avrupa Birliği Brüksel’de Gymnich olarak bilinen Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı düzenleyecek. Türkiye 5 yıl aranın ardından toplantıya davet edildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, konuyla ilgili Anadolu Ajansına konuştu.

‘AB’NİN DİYALOG ARAYIŞI’ OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görüşmelere katılmak için Brüksel'e gitmesinin öngörüldüğünü söyleyen Sözcü bu davetin olumlu karşılandığını ve AB'nin bir "diyalog arayışı" olarak değerlendirildiğini vurguladı.

2019 KONSEY KARARI

Sözcü Keçeli şöyle konuştu: "Bu adımın ilişkilerimizi çıkmaza sokan 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde tadil edilmesine zemin hazırlamasını umuyoruz. Bu davet, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinin AB tarafından anlaşıldığına da işarettir."

Söz konusu olumlu yaklaşımın Gymnich toplantıları ile sınırlı kalmaması gerektiğine işaret eden Keçeli, şöyle devam etti:

"İlişkilerde mesafe alınması için AB ile her alandaki işbirliği ve diyaloğumuzun sürekli ve sistemli bir zemine oturması ve sürdürülebilir, öngörülebilir şekilde güçlendirilmesi esastır."

KATILIM SÜRECİNİN CANLANMASINI İSTEDİ

Keçeli, Türkiye'nin katılım sürecinin canlandırılması başta olmak üzere, Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin müzakerelere ivedilikle başlanması, vize serbestisi süreci, yapısal diyalog mekanizmalarının yeniden canlandırılması ve özellikle siyaset, ekonomi, ulaştırma ve enerji gibi yakın işbirliği gerektiren alanlarda yüksek düzeyli diyalogların yeniden işlevsel hale getirilmesi gibi başlıca konularda somut adımlar atılmasının gerekliliğine dikkati çekti.

Sonraki Haber