Abdest almanın fazileti! Abdest aldıktan sonra okunan dua

Abdestli gezen kimsenin kıyamette elleri, ayakları ve yüzünün nurlu olacağını müjdeleyen Peygamber Efendimiz (SAV), abdest aldıktan sonra şu duanın okunmasını tavsiye etmiştir...

Abdest aldıktan sonra okunan dua

Kuran-ı Kerim'e dokunmadan ya da namaz kılmadan önce alınması farz olan davranışlardan birisi olan abdestte, tıpkı vücudumuzdaki kirler gittiği gibi manevi anlamda da arınma yaşarız. Belirli bir sıralamayı takip eden abdest eyleminde Her Müslümanın dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. En önemlisi ise; suyun yıkanması gereken tüm uzuvlara temas etmesidir. Gün içerisinde kılınması farz olan 5 vakit namazın her birine ayrı ayrı abdest almaya özen gösteren kimseler oldukça faziletli bir amel işlemiş olacaklardır. Öyle ki Peygamberimiz (SAV), abdest almanın kıyamet gününde göstereceği etkiden şu şekilde bahsetmektedir:

“Şüphesiz ki benim ümmetim, kıyamet gününde, abdest izlerinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak çağırılacaktır. Yüzünün nûrunu artırmaya gücü yeten kimse bunu yapsın” (Buhârî, Vudû‘ 3; Müslim, Tahâret 35)

Kıyamet günü nurlanmaya sebep olan abdestin Müslüman kimselere kazandıracağı bir diğer mükafat da hadis-i şerifte şöyle zikredilmektedir:

“Mü’minin nuru ve beyazlığı, abdest suyunun ulaştığı yere kadar varır.” (Müslim, Tahâret 40. Ayrıca bk. Nesâî, Tahâret 109)

Farzları ve sünnetleri olmak üzere iki kısma ayrılan abdestte edebe uygun, müstehap davranışlarda bulunarak temizlenme eylemini yapmak gerekir. Allah (c.c)'un rızasını kazanmak için abdest aldıktan sonra anlamı güzel olan duaların okunabilir. Efendimiz (SAV), abdest aldıktan sonra
أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ اللَّهُمَّ اجْعَلْنِى مِنَ التَّوَّابِينَ وَاجْعَلْنِى مِنَ الْمُتَطَهِّرِينَ “(Ben, Allah’tan başka ilah olmadığına, O'nun tek olup ortağı bulunmadığına şahitlik ederim. Yine şahitlik ederim ki Muhammed O’nun kulu ve elçisidir. Allah’ım! Beni tövbe edenlerden ve temizlenenlerden eyle) duasını edenin Cennetin 8 kapısının açılacağını ve istediği kapıdan içeri girmesine izin verileceğini müjdelemiştir.” (Tirmizî, Tahâret, 41 [55]).

ABDEST ALDIKTAN SONRA OKUNABİLECEK DUA TAVSİYESİ:

ABDEST DUASININ ANLAMI:

“Ey Rabbim! Beni tevbe edenlerden ve çok çok temizlenenlerden kıl. Beni sâlih kullarından eyle, beni üzerlerine hiç bir korku gelmeyen ve hiç mahzun olmayanlardan kıl. Seni her an hamdinle tesbîh ederim. Ey Rabbim şehâdet ederim ki Senden başka hiç bir ilâh yok, ancak Sen varsın. Şerîkin yok ve yine şehâdet ederim ki Muhammed Senin kulun ve Rasûlündür. Senden mağfiretini isterim ve Sana tevbe ederim.” (Abdest duâları için, bkz. Ali el-Müttakî, IX, 465-468)

Sonraki Haber