ABD'li Bakan Yardımcısı yabancı büyükelçileri topladı: Hedefi Türk-Rus ilişkilerini bozmak

Rusya'ya karşı destek arayışlarında bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman'ın ilk adresi Türkiye oldu. Teamüllere aykırı şekilde yabancı büyükelçileri toplayan Sherman, Ukrayna'ya destek açıklaması yaptı, Rusya'yı hedef aldı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'la görüşen Sherman, daha sonra aralarında Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar'ın da olduğu Türkiye'deki 10 yabancı büyükelçiyle biraraya geldi. Görüşmeyi Aydınlık'a değerlendiren emekli diplomatlar, amacın Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin bozmak olduğuna dikkat çektiler.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman, 4-11 Mart tarihleri arasında temaslarda bulunmak üzere ziyaretlerine başladı. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Sherman'ın Türkiye ve İspanya ziyaretlerinde, Rusya'nın Ukrayna operasyonunu ele alacağı belirtilmişti. Sherman, programın ilk ayağı olan Türkiye'de mevkidaşı Sedat Önal ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'la görüştü. Resmi görüşmelerin ardından Sherman, Türkiye'deki 10 yabancı büyükelçiyle biraraya geldi. Sherman sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, görüşmenin amacının Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin Putin'e maliyetini yükseltmek olduğunu söyledi. ABD Büyükelçisi Jeff Flake'in ev sahipliği yaptığı toplantıya AB, Ukrayna, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, Norveç, Kanada, Japonya büyükelçileri katıldı. Sherman toplantıyla ilgili şunu yazdı:

“Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla hiç bu kadar birlik olmamıştık. @USEmbassyTurkey Amb. Flake ve meslektaşları ile sebepsiz ve haksız savaşının Putin'e maliyetini yükseltmeyi ve #UnitedWithUkraine'i ayakta tutmayı tartıştık.”

ABD Büyükelçisi Jeff Flake de buluşmayı şu sözlerle duyurdu: “Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar ile bu akşam Ankara'da evde. Avrupalı meslektaşlarımızdan birkaçı katıldı.”

'HAYRA ALAMET DEĞİL'

Toplantıyı emekli diplomatlar Aydınlık'a değerlendirdi. Emekli Konsolos Vahit Özdemir, görüşmenin hayra alamet olmadığını vurguladı. Amacın Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere zarar vermek olduğuna dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi:

“Fikir teatisinde bulunduk diyebilirler. Bu görüşme hayra alamet bir görüşme değil. Türkiye'nin iç işlerine müdahale değil ama çok alışık olduğumuz da bir durum değil. Türkiye'nin nabzını tutabilmek, sağlıklı bilgi alabilmek için yapıyor. İşin bahanesi de yemek, çay, 'hoşgeldin' ziyareti, 'eski dostumuz, eski arkadaşımız' olabiliyor.

“Ukrayna Büyükelçisi biraz da belki hissi olarak amacını aşan açıklamalarda bulunuyor. Türkiye'nin iç işlerine müdahale ediyormuş gibi. Daha dikkatli olması lazım. Türkiye bu konuda son derece hassas. İki ülke arasında tarafsız kalmaya çalışıyor. Bir ara Ukrayna Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı 'Türkiye'den aldığımız SİHA'lar işimize yarıyor.' şeklinde açıklamalar yaptı. Silahı sadece bizden almıyor ki! Ama bizi kendi saflarına çekmek, Türkiye ile Rusya'nın arasını açmak istiyor. Ukrayna Kiev'deki büyükelçiliği 1992'de hizmete açtm. Onlarda bir Batı hayranlığı var.

“Bu toplantıyı Türkiye ile Rusya arasını bozmaya çalışmak şeklinde değerlendirebiliriz. En azından akla şüphe düşürüyorlar. Kafamızda soru işaretleri beliriyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın görüşeceği muhatap belli, Sedat Önal. Ondan sonra vakti varsa Dışişleri Bakanı kabul eder.”

'UYDURMA PROTOKOL'

Emekli Diplomat Şevki Tosun da toplantının teamüllere aykırı olduğunu vurguladı. Hükümete de eleştirilerde bulunan Tosun, şöyle konuştu:

“Bu görüşme kesinlikle temaüllere uygun değil. Ayrıca Dışişleri Bakanlığının da buna alet olması demek yapılan bazı işlerde işin içinde olduğunu gösterir. Türkiye ile Rusya'nın arasını bozmak için yapılan uydurma bir protokol.

“Bilinçli oarak yapılan bir toplantı gibi geliyor bana. Yeni uygulamaya göre Dışişleri ya da bir kurum bunu yapıyorsa mutlaka siyasilerin haberi vardır demektir. Önceden bir program yapılmıştır.

Bilinçli olarak yapılan bir programdır. Bizim siyasilere de doğru söylenmemiştir. Büyükelçinin yaptığı toplantıyla ilgili hükümet 'Benim haberim yoktu.' diyecektir. Haberin yoksa devlet olma özelliğin yok demektir senin. Ciddi bir devletin haberi olmaz olur mu?”

Sonraki Haber