ABD’li diplomat David L. Philips: Türkiye bugün başvursa NATO'ya alınmaz

ABD’li eski diplomat David L. Phillips, Türkiye’nin bugün başvursa asla NATO’ya alınmayacağını, yerinin ‘otokrat’ diye tanımladığı Avrasya güçlerinin yanı olduğunu söyledi. Phillips, Türkiye'nin Ukrayna tavrını “müttefiklerine ihanet” olarak yorumladı.

ABD’li eski diplomat David L. Phillips, Türkiye’nin bugün başvursa asla NATO’ya alınmayacağını, yerinin ‘otokrat’ diye tanımladığı Avrasya güçlerinin yanı olduğunu söyledi.

Columbia Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma Enstitüsü Barış İnşası ve Haklar Programı Direktörü olarak görev yapan David L. Phillips, Türkiye’den Ergun Babahan’a konuştu. Clinton, Bush ve Obama dönemlerinde ABD Dışişleri Bakanlığı'nda dışişleri uzmanı ve kıdemli danışman olarak çalışan Phillips, Türkiye’nin Washington ve NATO’yla ilişkileri, Suriye ve Yunanistan’daki durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. ABD’nin YPG/ PKK’ya yardımlarını sürdüreceğini bildiren Phillips, Türkiye’nin Ukrayna’daki tutumunun müttefiklerine ihanet olduğunu savundu. Phillips, “Türkiye, Biden’ın Demokrasiler Zirvesi’ne demokratik olmadığı için davet edilmedi.” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN MÜTTEFİK OLARAK GÜVENİLİRLİĞİ...’

‘Washington’daki havayı en yakından koklayan uzmanların başında’ diye lanse edilen Phillips şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye bugün NATO'ya katılmak için başvursaydı, Türkiye İslamcı, yozlaşmış, Amerikan karşıtı ve insan haklarına düşman olduğu için başvurusu reddedilirdi. NATO, ortak değerlere sahip ülkelerin oluşturduğu bir koalisyondur. Türkiye bugünkü haliyle üyeliğe hak kazanamazdı… Kuzey Atlantik Şartı içinde bir üye devleti askıya almak veya üyelikten çıkarmak için herhangi bir süreç yoktur. Türkiye otokrasiye doğru sürüklenmeye devam ederse, Rusya liderliğindeki Avrasya otokrasileri güvenlik grubuna katılmalı… Ukrayna'daki savaş sadece toprakla ilgili değil. Batılı değerlerin tiranlığa karşı savunulmasıyla ilgilidir. Türkiye’nin bu savaşı ulusal çıkarlarını korumak için kullanmasına izin vermek, Türkiye'nin müttefiklerine ihanet anlamına geliyor, AB üyeliğini daha da uzak kılıyor ve Türkiye'nin bir müttefik olarak güvenilirliği konusunda ciddi soruları gündeme getiriyor.”

Sonraki Haber