ABD’li Kongre üyesi: ‘Rusya ile çatışabiliriz Suriye’den çekilmemiz lazım’

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Matt Gaetz, Kongre'nin yaklaşık on yıldır süren işgale hiçbir zaman yetki vermediğini savunup Rusya ile çatışma riskinin olduğunu belirterek, ABD'nin Suriye'deki askeri harekatını sona erdirmeyi amaçlayan bir Savaş Yetkileri Karar Tasarısı sundu.

Savaş Yetkileri Kararları ayrıcalıklı yasalar olduğundan, Kongre'nin yeni önlemin sunulmasından sonraki 18 gün içinde tasarıyı oylaması gerekecek.

KABUL EDİLİRSE ASKERLERİ 15 GÜN İÇİNDE ÇEKMEK ZORUNDA

Çarşamba günü açıklanan tasarı, ABD Başkanı Joe Biden'a tasarının kabul edilmesinden sonra en geç 15 gün içinde tüm ABD güçlerini Suriye'den çekmesi talimatını verebiliyor. Tasarıyı sunan Gaetz, Suriye'de çok sayıda askerin yaralandığı son baskına atıfta bulunarak Amerikan askerlerinin neden hala ülkede olduğunu sorguladı. Gaetz, "Kongre hiçbir zaman Suriye'de askeri güç kullanımına izin vermemiştir. ABD şu anda Suriye ile ya da Suriye'ye karşı bir savaş içinde değil, o halde neden orada tehlikeli askeri operasyonlar yürütüyoruz? Başkan Biden tüm ABD Silahlı Kuvvetlerini Suriye'den çekmelidir. Önce Amerika demek, askeri sanayi kompleksinin çıkarlarını değil, ülkemizin insanlarını öncelemek demektir." ifadelerini kullandı.

‘ASKERLER BİRBİRLERİNE ÇOK YAKIN’

Gaetz, Rus ve ABD askerlerinin birbirine çok yakınlaştığını iddia eden haberlere de dikkat çekti. Kongre üyesi, "Kaza riski veya yanlış hesaplama veya yetkinin kötüye kullanılması, ABD ile Rusya arasında Suriye'de doğrudan kinetik çatışmaya yol açabilir." ifadelerini kullandı.

‘BİDEN SURİYE KONUSUNDA BİLİŞSEL KAVRAYIŞA SAHİP DEĞİL’

Gaetz, Biden'ın "Suriye ihtilafı konusunda bilişsel bir kavrayışa sahip olmadığını" ifade ederek, ABD Başkanı’nın Ağustos 2021'de ABC News'e verdiği ve Suriye'de ABD askeri bulunmadığını öne sürdüğü bir röportaja işaret etti. Washington, röportajın yapıldığı tarih de dahil olmak üzere, birkaç yıldır Suriye'de yaklaşık 900 asker bulunduruyor. ABD ordusu 2014 yılından bu yana Suriye'de aktif olarak görev yapıyor ve belirli militan gruplara ve zaman zaman da Suriye hükümetine karşı sayısız hava saldırısı düzenledi. Aynı yıl aralıklı kara operasyonları da başladı.

Sonraki Haber