ABD'li sigara devi tazminat ödemelerine başladı!

ABD'de elektronik sigara üreticisi Juul'un, nikotin bağımlılığına özendirdiği gerekçesiyle binlerce kişiye 438 milyon dolarlık bir tazminat ödemesine karar verilmişti. Firma tazminat ödemelerine başladı.

Kuzey Carolina Başsavcısı Josh Stein, yaptığı açıklamada, 2019 Mayıs ayında açılan dava sonucu ABD'de elektronik sigara üreticisi Juul’un 438 milyon dolar tazminat ödemeye razı olduğunu duyurmuştu. Şirket tazminat ödemeleri yapmaya başladı. Hesaplarını kontrol eden mağdurlar ise büyük şok yaşadı.

Juul'un tazminat ödemesine karar verilen mağdurlardan Howard Feinstein, davadan fazla bir şey beklemiyordu. Ancak banka hesabını kontrol ettiğinde, 3 bin dolardan fazla ödeme yapıldığını gördü.

Washington'da yaşayan 55 yaşındaki emlakçı gördüğü rakam karşısında şoka uğradığını ve önce bunun sahte olduğunu düşündüğünü söyledi. Büyük sürpriz yaşayan adam kazancını sosyal medyada da kutladı. Aldığı tazminatın bir kısmı ile kredi kartı borcunu ödeyeceğini belirten Feinstein, "Bu para daha iyi bir zamanda gelemezdi, bu yüzden bu işi takip ettikleri için çok minnettarım." dedi.

Öte yandan davanın baş avukatı Dena Sharp, ödemelerin 15 bin dolar ile 10 bin dolar arasında değiştiğini, ortalamanın ise 240 dolar olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

Kuzey Carolina ile California, Massachusetts ve New York dahil 13 eyalette ürünlerinde yüksek oranda nikotin kullanarak gençleri bağımlı hale getirdiği ve halk sağlığına zarar verdiği suçlamasıyla Juul aleyhinde dava açılmıştı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) de Ocak 2020’de meyve, şeker, nane ve tatlı aromalı tüm elektronik sigaraların üretim ve satışlarının yasaklandığını duyurmuş, kararın, tatlandırılmış elektronik sigaraların çocuklar ve gençler arasında son derece yaygın hale gelmesinden dolayı alındığı kaydedilmişti.

ABD hükümeti verilerine göre, ülkedeki her 4 lise öğrencisinden birinin yasak olmasına rağmen elektronik sigara kullandığı belirtiliyor.

Sonraki Haber